Keserü Ilona és Fajó János műve a FreylerArt Galéria standján, az Art Marketen

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása. A Duna-parton elhelyezkedő Bálna Budapest biztosítja a nívós helyszínt, amely idén közel harminc országból mintegy 120 kiállítót lát vendégül. A kiállításon részt vesz a FreylerArt Galéria is.

2023. 10. 18. 5:17
Art
Fábián Zoltán képe az Art Marketen Fotó: Fábián Zoltán Forrás: fabianzoltan.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

F. Tóth Zoltán, a FreylerArt Galéria tulajdonosa ismertette a kiállításon szereplő kortárs anyagukat, amely idén is igazi kuriózumokkal szolgál. A galéria egyik fő küldetése a magyar klasszikusok mellett a modern és kortárs művészet bemutatása saját gyűjteményükön keresztül. Céljuk, hogy magas színvonalú kulturális és oktató jellegű szolgáltatást nyújtsanak, amelyet képzőművészeti események, kiállítások alkalmával mutatnak be, és kulturális vitafórumoknak adnak otthont. Fontos számukra a „kivándorolt” műtárgyak felkutatása, hazajuttatása, az elfeledett vagy kevésbé ismert életművek feldolgozása. A tulajdonos hangsúlyozta, hogy a világ művészeti vásárain való részvétel ma már elengedhetetlen, és szerves része annak, hogy a galériák, a művészek és a gyűjtők megtalálják, felfedezzék egymást, és intellektuális kapcsolatokat építsenek.

Art
Fábián Zoltán alkotásai az Art Marketen. Fotó: Fábián Zoltán

Az Art Market Budapest kuriózumai

Standjukon láthatjuk majd Keserü Ilona egyik képét is. A művész a hatvanas évek közepén induló neoavantgárd művészgeneráció egyik legkiemelkedőbb alakja, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is prominens alkotó. 

A FreylerArt Galéria idei meglepetése Keserü Ilona Ég Föld Víz II., 1990 című, 120×160 cm-es, monumentális műremeke. A 33 éve készült alkotást legutoljára a debreceni Modemben láthatta a nagyközönség 2008-ban.


– Ritka gyűjtői darabot lehet majd a FreylerArt Galéria standján megtekinteni, Fajó János Sárga folt című, 1966-os, felkavaró erejű korai remekművét, amely a háború utáni kortárs gyűjtők egyik csemegéje lehet az Art Marketen – emelte ki F. Tóth Zoltán. Ezt a festményét a kubista kezdeményezései után és konstruktív periódusa előtt alkotta – tette hozzá, majd elmondta, hogy Gyulai Lajos kiemelkedő, 60-as évek végi két képből álló sorozata, Vonzások I., /Sík kapcsolatok/, 1967, illetve a Vonzások II., /Sík kapcsolatok/, 1967 című alkotásai is láthatók lesznek a vásáron. Ahogy elmondta, 

egy eddig rejtőzködő életműbe, az Iparterv-generáció alkotásaiba ad bepillantást a galéria, és 2024-ben adja ki a művészről megjelenő monográfiáját. Gyulai Lajos a geometrikus új absztrakció stílusában alkotott, 1967-es képein, a tiszta színekkel megfestett képsíkok elválasztásához nem használt ragasztószalagot, nem maszkolta képeit.


Végül Fábián Zoltán grandiózus alkotására is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a képzőművész a rendszerek rendezettségét vizsgálja, formanyelve, jelkészlete helyenként fénnyel teli, mértani vonalrendszer. Festészete letisztult és következetes. Fábián Zoltán nagy sikerű kiállítása Alea iacta est? címmel nemrég zárult a Műcsarnokban. A FreylerArt Galéria anyagában megtalálhatók lesznek a kiállítás ideje alatt többek között olyan elismert művészek alkotásai is, mint André Beullens, Bors Györgyi, Dóra Ádám, Ernszt András, Fajó János, Hollai Krisztina, Kacsák Tamás, Nagámi, Saxon-Szász János, Szlabey Zoltán, Takács Máté és Zalavári József.

 

Borítókép: Fábián Zoltán a rendszerek rendezettségét vizsgálja (Fotó: Fábián Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.