Anyagba süllyedt tevékenység

A szerkesztők a byArt könyvek, avagy a művészet diszkrét b(y)a címet adták annak az összejövetelnek, ahol tizenegy művész tizenegy kötetét mutatták be. A könyvsorozat kiadója a byArt Egyesület, szereplői a byArt Galériában korábban kiállító kortárs alkotók. A Magyar Művészeti Akadémia Makovecz-szalonjának könyvbemutatóján jártunk.

2021. 10. 27. 10:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A galéria fölismerte, hogy a különböző műfajok egymás mellettisége a másik erősítése is egyúttal. Ez is példásan bizonyítja ennek a helynek a nyitott szellemiségét, toleranciáját, küldetéstudatát” – olvashatjuk egy korábbi méltatásban a galériáról. 

Szemadám György képzőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kezdte a könyvek bemutatását. Bevezetőjében kiemelte, hogy a sorozat ötlete, szerkesztése és kivitelezése Fábián Zoltán és Szlabey Zoltán képzőművészek érdeme. A művek egy sajátos irányvonalat képviselnek. Olyan művek, amelyek nehezen fotózhatók, hiszen érzékeltetni kell a térbeliséget, a színeket, az árnyékot és azt a hihetetlen grafikai munkát, amelyet végeztek. Köszöntötte a kötetekben szereplő művészeket is. Majd felkérte Fábián László írót, aki a megjelent tizenegy könyv közül három előszavát is írta, hogy méltassa a köteteket. 

 Az a legjobb könyvbemutató, amikor a könyv maga mutatkozik be

 – jelentette ki Fábián László. – Ennek az a metódusa, hogy kézbe vesszük, átlapozzuk, beleolvasunk, megnézzük a képanyagát. Arról a három kötetről szeretnék beszélni, melyekhez előszót írtam, illetve arról a három szerzőről, akikről írtam: Mengyán András, Nagámi és Jancsik Károly. Ezekből a kismonográfiákból kiderül, hogy a magyar klasszikus avantgárd konstruktivista szárnyához csatlakoznak az alkotásaik, a 80-as évektől kezdődően. Az, amit ez a három művész képvisel, egy jellegzetes szelete a magyar képzőművészetnek – mondta az író.

Szemadám György kiemelte, hogy azért szereti a képzőművészetet, mert a művész az anyaggal dolgozik. Anyagba süllyedt tevékenységet folytat. Az a képzőművész, aki egyik kezével az anyagban turkál, legyen az agyag vagy kő, a másik kezét fel tudja tartani, hogy érintkezzen a transzcendenssel.

A legprimitívebb anyag is fel tudja mutatni a szellem fényét – ez a művészet.

Visszatérve a kötetekre, elmondta, hogy ez egy fellegajtó-nyitogatás, a transzcendensbe való belekapaszkodás. A kortárs képzőművészet véleménye szerint egy fontos megtartóerő. 

A jelen lévő alkotók sorra bemutatkoztak, beszéltek munkáikról. A résztvevők a könyvük kivetített változatán keresztül követhették az alkotásokat. Végül a sorozat szerkesztői, megálmodói kaptak szót. Szemadám György arra volt kíváncsi, mi alapján választották ki a tizenegy művészt. Fábián Zoltán válaszolt először a feltett kérdésre.

– Eredetileg a sorozatot 25 darabosra terveztük, a körülmények viszont most azt engedték meg, hogy tizenegy művész szerepeljen benne – mondta Fábián Zoltán. – Az egyik szempont az volt, hogy olyan művészek jelenjenek meg a sorozatban, akik korábban nálunk a galériában kiállítottak. Az jól látható, hogy absztrakt művészekről van szó. Nem kizárólag geometrikus művészekről, hanem az informel képviselőiről is. A galéria szemlélete, szinte utolsó mohikánként, hogy csak absztrakt művészettel foglalkozik. Egy egyedi fórumot szeretnénk ennek a gondolkodásnak teremteni, ugyanis nonprofit alapon szerveződve nincsen Budapesten olyan fórum, ahol kizárólagosságot élvezhetne. Ez küldetéstudat, mert ez a kortárs magyar képzőművészetnek egy olyan szegmense, ami mellett az elmúlt évtizedben rengetegen elmentek. Pedig ha a geometrikus művészet tradícióit nézzük, nagy hagyománya van nálunk is. Szándékosan csak élő művészekre gondoltunk a könyvsorozatban, hogy egyfajta keresztmetszetét tudjuk adni a mai, magyar, absztrakt művészetnek. Szlabey Zoltán hozzátette, hogy a könyvek angol fordításával szeretnék ezeket a művészeket a nemzetközi porondon is bemutatni.

A kötetben szereplő alkotók: Bátorfi Szabolcs, Botár László, Dévényi János, Jancsik Károly, Kiss Zoltán, Kontur Balázs, Mengyán András, Nagámi, Nemes Ferenc, Vajda János és Zalavári József.

A byArt könyvek, kortárs kismonográfiák szakmai program megvalósítását 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. 

Borítókép: A kiadott kismonográfiák. Fotó: byArt Egyesület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.