Díjnyertes itáliai filmek a legnagyobb színészekkel: jön a 21. Olasz Filmfesztivál + videó

A budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén, a MittelCinemaFesten november 4–12. között a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

2023. 10. 13. 14:00
Jelenetfotó A parancsnok című olasz filmből
Jelenetfotó A parancsnok című olasz filmből Forrás: Olasz Filmfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21. Olasz Filmfesztivál egyik legerőteljesebb alkotása A parancsnok (Comandante). Edoardo De Angelis filmje valós eseményeket dolgoz fel. Salvatore Todaro (Pierfrancesco Favino), a második világháború haditengerészeti tisztje az atlanti csatában példaértékű emberségességet tanúsított. Tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó 26 túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte tőle, hogy miért tette ki magát ekkora kockázatnak, ellenszegülve saját parancsnoka utasításainak, Salvatore Todaro a következő, legendássá váló szavakkal válaszolt: „Mások mögött, velem ellentétben, nincs kétezer évnyi civilizáció.”

Toni Servillo A furcsaság című filmben
Toni Servillo A furcsaság című filmben. Fotó: Lia Pasqualino

A furcsaság (La Stranezza) című filmben a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello (Toni Servillo) 1920-ban rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges színházi figurával (Salvatore Ficarra és Valentino Picone) és szedett-vedett amatőr társulatukkal. Meglepő helyzetetek sokasága adódik e kapcsolódásból. A film az Olasz Filmművészeti Akadémiától négy David di Donatello-díjat kapott, mely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díj.

Jön a filmfesztiválra a 84 éves Marco Bellocchio Elrabolták (Rapito) című drámája is, mely a 2023-as cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat nyert. 1858-ban Bologna zsidónegyedében a bíboros parancsára a pápa katonái betörnek a Mortara család otthonába, hogy elvigyék a család hétéves gyermekét. Egy cselédlány állítása szerint ugyanis a gyermeket hat hónapos korában titokban megkeresztelték, mert azt hitték, a halálán van. A pápai törvény pedig megfellebbezhetetlen: a megkeresztelt gyermeknek katolikus nevelésben kell részesülnie.

Az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország (Invelle) című animáció három lány történetét meséli el három különböző időszakban. Először 1918-at írunk. A kis Zelinda édesanyja már a mennyországban van, édesapja pedig a háborúban. Úgy él, mint egy felnőtt: ő vezeti a háztartást, gondoskodik a testvéreiről és ellátja az állatokat. 1943-ban Assunta varr magának egy színes ruhát, ugrik egyet és hopp, a II. világháború már csak tréfa. Végül 1978-ban Ikarosz fogja megtenni mindazt, amit sem anyja, sem nagyanyja nem tudott, és azok sem, akik előttük éltek, és akik ő előttük, és ő előttük.

A filmnapok egyik különleges darabja az Alice Rohrwacher (Csodák, A szent és a farkas) A kiméra (La Chimera) című alkotása Josh O’Connor (Inkább lennék özvegy, Anyák napja) és Isabella Rossellini főszereplésével. 

A Telluride Filmfesztiválon Ezüstmedál-díjat nyert filmben Arthur egy műkincsrabló banda szolgálatában használja különleges adottságát, hogy érzékeli a tárgyak ürességét, így a föld alatti üregeket is. Ugyanazt az ürességet érzi, amelyet elvesztett szerelme, Beniamina emléke hagyott benne. Az élők és holtak, erdők és városok, ünnepségek és magány közötti kalandos utazásuk során kibontakozik a saját ábrándjaikat kergető szereplők egymásba fonódó sorsa.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén november 4–12. között a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet láthat majd a magyar közönség.

 

Borítókép: Jelenetfotó A parancsnok című olasz filmből (Forrás: Olasz Filmfesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.