Érmesorozat idézi Madách fő művét

Magyar Nemzeti Múzeumban megnyílt szerdán a Madách 200 – Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítás. A tárlat Szabó Tamás ötvös és Szabó Imrefia Béla szobrászművész által készített éremsorozatot mutatja be.

2023. 10. 04. 18:32
L. SIMON László; VIDNYÁNSZKY Attila; SZABÓ Tamás; MADÁCH Imre
Budapest, 2023. október 4. Szabó Imrefia Béla szobrászmûvész (b1), BánTeodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezetõ igazgatója és mûvészeti vezetõje (b2), Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója (b3), Szabó Tamás ötvös (b4) és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum fõigazgatója (j) a Madách 200 - Jelenetek a Tragédiából címû kamarakiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. október 4-én. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamaratárlat megnyitóján L. Simon László főigazgatót kiemelte: a Madách-kiállítás finom jelzés, amivel a múzeum azt fejezi ki, hogy milyen fontos számára a nagyszerű drámaíró. A tárlat legjelentősebb művének kortárs művészeti reflexiójára épül.    

VIDNYÁNSZKY Attila; SZABÓ Tamás; MADÁCH Imre
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója (Fotó: Hegedüs Róbert)

A kiállítást Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nyitotta meg, az érmeket Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be. Kiemelte, az éremsorozatot nem megrendelésre, hanem a Madách-év ihletésére készítette el Szabó Imrefia Béla. A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel. Az érméken látható ábrázolások alapját Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotásai adják, aki a rajzait előbb gipszszobornak alkotta meg, majd Szabó Tamás ötvösművész ezekből érmeket készített.

SZABÓ Tamás; MADÁCH Imre
Két érme a sok közül (Fotó: Hegedüs Róbert)


A december 31-ig látható kamaratárlaton Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjének részletei is megtekinthetők.

Borítókép: Szabó Imrefia Béla szobrászművész, Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Szabó Tamás ötvös és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Madách 200 – Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.