Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Hartung Dávid kapta a szegedi Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál fődíját

A Larry című film fényképezéséért Hartung Dávid kapta a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál fődíját, a seregszemle elismeréseit szombaton adták át a szegedi Belvárosi moziban. A magyar operatőr a Bernáth Szilárd rendezte filmmel elnyerte a diákzsűri elismerését és a CinProCaSR-díjat is.

Forrás: MTI2023. 10. 29. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniil Fomichev az orosz Emperor operatőreként kapta a legjobb nagyjátékfilmért járó díjat, míg a dokumentumfilmek kategóriájában Pálos Gergely által fényképezett Saját erdőt választották a szekció legjobbjának. A kisjátékfilmek közül az új-zélandi Datsunt – operatőre Marty Williams –, míg a kísérleti filmek kategóriáján belül az Elsewhere című mexikói filmet – fényképezte Argenis Salinas Pineda – látta legkiemelkedőbbnek a szakmai zsűri.

Hartung Dávid operatőr (Forrás: Magyarfilmakadémia.hu)


A VisionTeam és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek Füzesi Tamást választotta, aki a Hajszálrepedés című rövidfilmjéért érdemelte ki a nívós, eszközhasználatot magába foglaló díjat. A Lesen című film fényképezéséért Szebeni Gábor kapta Szeged város díját.

A fesztivál idei életműdíját Andor Tamás Balázs Béla-díjas operatőr vehette át. A többek között Schiffer Pállal, Bacsó Péterrel és Makk Károllyal együtt dolgozó 85 éves művész több mint félszáz filmben dolgozott, képei örökre beírták magukat a magyar filmtörténelembe.

A fesztivál történetében először megrendezett magyar operatőrök hete szekcióból két filmet részesített elismerésben a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete: Veszélyes lehet a fagyi és a Szelíd képeiért Szilágyi Gábor, illetve Nagy Zágon a Horus archívum egy különleges képét, A bomlás virágait kapta meg. A szegedi születésű Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító fesztivál versenyprogramjában a csaknem négyszáz nevezésből húsz kisjátékfilmet, nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, illetve négy kísérleti filmet válogattak be.

A Larry című film fényképezéséért Hartung Dávid kapta a Zsigmond Vilmos nemzetközi filmfesztivál fődíját.

Borítókép: Hartung Dávid, a Larry című film operatőre átveszi a fődíjat (Forrás: facebook.com/zsigmondvilmosfilmfest)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.