A Magyar Nemzeti Balett először csatlakozik a balett világnapjához

Először csatlakozik a San Franciscó-i Balett, a londoni Királyi Balett és az Ausztrál Balett által életre hívott globális kezdeményezéshez a Magyar Állami Operaház balettegyüttese. Az intézmény YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19 órától elérhető közvetítés betekintést enged a balettegyüttes napindító gyakorlataiba, valamint a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba. Három nappal később, november 4-én, ugyancsak a balett világnaphoz kapcsolódva, balettmesterek tartanak tánctematikájú ingyenes vezetéseket a Magyar Állami Operaházban.

Forrás: Magyar Állami Operaház2023. 10. 19. 16:30
A Magyar Nemzeti Balett próbája
A Magyar Nemzeti Balett próbája Forrás: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A World Ballet Day (WBD) – a balett világnapja kezdeményezést 2014-ben hívta életre a londoni Királyi Balett a San Franciscó-i Balett-tel és az Ausztrál Balett-tel együttműködésben. Az esemény célja, hogy internetes közvetítéseken keresztül engedjen betekintést az együttesek életébe, reggeli balettgyakorlataiba, próbáiba, ezáltal bemutatkozási lehetőséget kínálva a különböző társulatoknak és megünnepelve a balett műfajának sokszínűségét. 

A Magyar Nemzeti Balett először csatlakozik a balett világnapjához
A Magyar Nemzeti Balett kulisszabejárásokkal is készül a balett világnapjára. Forrás: Magyar Állami Operaház

A 10. alkalommal megrendezett eseménysorozathoz idén hat kontinens 58 balett-társulata és balettiskolája csatlakozott, hogy november 1-jén valamely közösségi oldalán bepillantást nyújtson az együttesnél folytatott műhelymunkába. 

A szervező három társulat mellett olyan patinás intézmények is képviseltetik magukat, mint az American Ballet Theater, a Bécsi Állami Balett, a Boston Ballet, a Holland Nemzeti Balett, a Kanadai Nemzeti Balett, a Monte-carlói Balett vagy a Stuttgart Ballet. Az ingyenesen hozzáférhető közvetítéseket az alábbi oldal gyűjti egybe.

A világnaphoz első ízben csatlakozik idén Közép-Európa legnagyobb és Magyarország egyetlen klasszikus balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett is.

A társulattal előre rögzített, több mint 100 perces angol nyelvű felvételen, amely az Opera YouTube- és Facebook-csatornáján november 1-jén 19.00 órától lesz hozzáférhető, Mirzoyan Albert balettmester tart gyakorlatot. Zongorán közreműködik Lázár György vezető korrepetitor, a felvételt Milkovic Gabriella nemzetközi kulturális menedzser kommentálja. A közvetítésben ugyancsak részletek lesznek láthatók Seregi László Spartacus és Michael Messerer Don Quijote című balettjének termi próbáiból is.

A világnaphoz kapcsolódóan Kőszegi Katalin és Szirb György, a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Nemzeti Balett balettmesterei november 4-én a táncművészek szemszögéből mutatják be hat alkalommal csoportos vezetéseken az Operaház életét,

 betekintést engedve a kulisszák mögé és a próbákba is, amennyiben azt a lehetőségek engedik. A 10 és 15 óra között az Andrássy úti Ybl-palota aulájából óránként induló ingyenes vezetésekre előzetes regisztráció szükséges, amit az érdeklődők a [email protected] tehetnek meg.

 

Borítókép: Betekintés a Magyar Nemzeti Balett próbájába (Forrás: Magyar Állami Operaház)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.