Elhunyt Czintos József színművész

November 17-én 77 évesen elhunyt Czintos József Jászai Mari-díjas színművész, az erdélyi magyar színjátszás meghatározó alakja. A színész-igazgató halálhírét a Harag György Társulat jelentette be.

Forrás: Harag György Társulat 2023. 11. 17. 13:30
Elhunyt Czintos József színművész
Elhunyt Czintos József színművész Forrás: Youtube / Magyaradás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtört szívvel fogadtuk a hírt, hogy a Harag György Társulat örökös tagja, egykori igazgatója, Czintos József Jászai-díjas színművész eltávozott közülünk. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vezetősége és teljes munkaközössége osztozik a gyászoló család fájdalmában

 – tudatták közleményükben.

Czintos József 1946-ban született Marosvásárhelyen, szakmai tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte színész szakon. 1969-ben szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, azóta volt a társulat tagja, 2011 óta pedig örökös tagja. 2006 és 2009 között a Harag György Társulat igazgatói tisztségét is betöltötte.

Elhunyt Czintos József (1946–2023) színművész
Elhunyt Czintos József (1946–2023) színművész. Forrás: Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat

Színészként számos kitüntetést kapott, több alkalommal nyújtotta a fesztivál legjobb férfi alakítását a Határon Túli Színházak Kisvárdai Fesztiválján, 1995-ben az Erdélyi Közművelődési Egyesület Kovács György díjjal jutalmazta, 2001-ben a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díját, a Jászai-díjat ítélték oda neki. A Harag György Társulatban eltöltött évek és több mint száz alakítás mellett játszott a Budapesti Bárka Színházban, a Csíki Játékszínnél, de szerepet vállalt a Kolozsvári Állami Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Kassai Thália Színház egy-egy produkciójában is. A szatmári közönség tíz rendezését is láthatta.

 

Borítókép: Czintos József színművész (Forrás: YouTube/Magyaradás)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.