Hagyományok nélkül egy nemzet csak hullócsillag

Történelmi hagyományok nélkül egy nemzet csak hullócsillag, ezért törekszünk a jövőben is arra, hogy óvjuk, ápoljuk nemzeti kincseinket – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, az Egyetemi Katolikus Gimnáziumban. Vitályos Eszter a 11. Hadik András hagyományőrző jótékonysági bál megnyitóján arra is felhívta a figyelmet, hogy gyönyörű hagyományunk, a Hadik-bál idén az ukrajnai háború miatt különösen nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarságot, a magyar oktatás működését szeretné segíteni.

2023. 11. 26. 16:00
HADIK András; VITÁLYOS Eszter
Hadik András hagyományőrző jótékonysági bál Budapesten Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter a 11. Hadik András hagyományőrző jótékonysági bál megnyitóján rámutatott, 

őriznünk kell értékeinket, amelyek közös kincseink, és amelyekre joggal lehetünk büszkék, mi, magyarok.

Az államtitkár az est egyik fénypontjának nevezte a Hadik-díj átadását. A míves huszárszablyát minden évben olyan személy vagy szervezet kapja, aki sokat tett a nemzeti összetartozásért. A díjat Schmittné Makray Katalin idén Popovics Bélának adta át, aki a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában és a Szent István Líceumban tanít magyar irodalmat, valamint művészettörténetet, továbbá Kárpátalja és Munkács múltját kutatja.

SCHMITTNÉ MAKRAY Katalin; HADIK András; SCHMITT Pál
Makray Katalin, Schmitt Pál volt köztársasági elnök felesége átadja a Hadik-díjat Popovics Bélának  Fotó: Lakatos Péter

Az államtitkár elmondta: a Kárpát-medencei magyarság összetartozását szimbolizáló est programjában egyaránt helyet kapnak anyaországi énekesek és muzsikusok, hagyományőrző huszárbandériumok és határon túli művészek is. Ez az este közös gondolkodásunk, közös értékrendünk ünnepe is – fogalmazott.
Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy hagyományok nélkül nem létezne identitás, identitás nélkül nincsenek hiteles emberek, akik a legfontosabbak egy közösség alakításában, fenntartásában. 
Kitért arra is, hogy idén márciusban mutatták be a Hadik András életét bemutató filmet

Hadik András huszárregimentjének elképesztő kalandja példátlan a történelmünkben, és azt gondolom, hogy minden magyarnak érdemes megismernie 

– vélekedett az államtitkár.
A bál Vitályos Eszter megnyitóját követően azzal kezdődött, hogy az iskola diákjai eltáncolták a palotást. Az est további részében vacsorával várták a résztvevőket, akik egyebek mellett még részt vehettek a Hadik-díjjal jutalmazott Popovics Béla és Szarka György geológus a magyar nemzet múltjáról és jelenéről szóló előadásán is.

Borítókép: Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a 11. Hadik András hagyományőrző és jótékonysági bál megnyitóján (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.