Megnyitotta kapuit a cirkuszi könyvtár + video podcast

A mai sajtónyilvános megnyitót megelőzően Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója stúdiónkban járt, hogy a kezdeményezés jelentőségéről beszéljen. A nemzetközi szakkönyvtárat nem csak az artistaképzősök használhatják ingyen – kapui mindenki számára nyitva állnak. A klasszikus könyvkölcsönzést viszont mindenki elfelejtheti: az állományt ugyanis digitalizálták, így igazán kényelmessé válhat a kutatás. A több, mint 35 ezer jelmezt és kelléket is összegyűjtő archívumot nehéz lenne egy az egyben digitálisan feldolgozni, ám az érdeklődők jegyzetelhetnek, fotózhatnak is az intézményben.

2023. 11. 13. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor átvettem a Cirkuszművészeti Központ vezetését, akkor a könyvtárban összesen hat darab könyv volt, az is az igazgató szekrényében állt

– árulta el Fekete Péter, aki rögtön elhatározta, hogy változtatni fog ezen az állapoton. Tavaly, a könyvtár megalapításakor már ezer katalogizált könyvvel rendelkeztek, ami az elmúlt egy évben tovább bővült. Jelenleg négyezer darab cirkuszi szakkönyv és több, mint tízezer periodika várja a kutatókat. A mai napon a cirkuszművészeti könyvtárak közötti egyezményt aláírta a kisebb cirkuszi, előadóművészeti tematikával rendelkező szakkönyvtárral rendelkező Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola és a Baross Imre Artista- és Előadóművészeti Akadémia.

cirkuszművészeti könyvtár
Hivatalosan is megnyílt a Cirkuszművészeti Szakkönyvtár (Fotó: Urbán Balázs/Fővárosi Nagycirkusz)

A művészek, történészek mellett a pedagógusokat – múzeumpedagógiával, drámapedagógiával – foglalkozó szakembereket várunk az intézménybe. De úgy gondolom, azok a fizikatanárok és osztályaik is találnak nálunk érdekességeket, akik például a centrifugális és centripetális erőket szeretnék elmagyarázni és megérteni egy-egy cirkuszi mutatványon keresztül

– fejtette ki Fekete Péter a cirkuszi szakkönyvtár sokoldalúságának lehetőségét.

 

Borítókép: Ünnepélyes keretek között adták át a Cirkuszművészeti Központ könyvtárát (Fotó: Urbán /Fővárosi Nagycirkusz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.