Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
Immár 13 éve találkozunk a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportnak köszönhetően az év szavai válogatással

Az év szavai és kifejezései

Magyar Nemzet
Forrás: Kultura.hu
2023.12.09. 12:00
Az év szavai és kifejezései

Idén négy egyedi kifejezés tartozik az év szavai kategóriába. E szavakat immár 2010 óta a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportnak köszönhetjük, ők válogatják ki ezeket, együttműködésben a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodával és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyével. Egyik szó sem lesz természetesen ismeretlen: biztosan sokan ismerik, használták, de legalábbis hallottak róluk.

Az év szava a chatGPT, magyarul csetdzsípítí, foglalja össze Szűts Zoltán. A részben betűszó eredetű kifejezéssel azt az algoritmust nevesítették, ami emberi kívánságok szerint alkot szövegeket. Jelenléte részben döbbenetes, részben logikus. Bár a pedagógusok tartanak tőle, hogy diákjaik hogyan használják majd e vívmányt, a diákság pedig örvendezik, hogy új segítséget kapott ebben a formában, még a filozófusok is eltöprengtek, okosabbá tesz-e ez bennünket, esetleg helyettünk működik majd? Állítólag különböző feladatokra már befogták: írt már miniszternek kiállítás-megnyitóra beszédet, megíratták vele Az ember tragédiája 16. színét, kevert új kólaízt, s még egyebeket is.
Még saját definiálására is felkérték, s az alábbiakat javasolta erre: BeszélgetőMester, CsevegőMester, a GPT-t viszont generatív próbálkozású transzformátornak nevezte. Az idei év szava kapcsán már nem tudott nyilatkozni, merthogy csak 2022-ig van tisztában a dolgokkal.

Demeter Szilárd: Rendhagyó hazaszótár könyv, Az év szava 2023,
 Az év szava irodalmi kategóriában: hazaszótár (Fotó: Ladóczki Balázs)

Az év antiszava idén a lombkoronasétány lett, tudjuk meg Pölcz Ádámtól. 

A szó népszerűsége 2023 tavaszának híreihez kapcsolódik, hiszen idén márciusban jött arról hír, hogy Nyírmártonfalván EU-támogatásból lombkoronasétány létesült, ám a körülötte elterülő erdőt kivágták. S mint kiderült, több lombkoronasétány is van Európában.

Az év ifjúsági szava lett a pacek,  ami a menőség rokon értelmű kifejezése, ismerteti Minya Károly. 

Egy Z generációs így nyilatkozik önmagáról: „Attól, hogy az Instám pacek, a lelkem még lehet romokban”. A szó eredetije a „pacekba nyomja” kifejetésből érkezett,  ami azt jelenti, hogy az arcába vágunk valamit. Így alapjelentése arc, s valószínűleg a pacák ( férfi, fickó, hapsi, stb,) szavunkkal áll rokonságban. A pacek szóalakra A magyar tolvajnyelv szótára című, 1924-es kötetben találni az első adatot. Etimológiai szótáraink szerint a két szó közös eredetű, mindkettő a pacef ~ parcef hangzású jiddis kifejezésből ered, amelynek jelentése arc, férfi lehetett. A magyarban feltételezhetően szóhasadással különült el egymástól a két forma, azaz a pacek és a pacák. A pacákhoz a férfi, a pacekhoz az arc jelentés rögzült. (Minya Károly)

Az év irodalmi szava pedig a hazaszótár, amellyel Demeter Szilárd idén megjelent kötetében találkozhatunk, aminek címe: A valahol szabadsága: Rendhagyó hazaszótár. 

Demeter Szilárd úgy írja le ezt a fogalmat, mint szövegfüzér, búvópatakszerűen vissza-visszatérő motívumokkal, idézetekkel, amelyek kapaszkodónak bizonyulnak a nehéz pillanatokban, gondolatszegény időszakokban. Ebből is következik, hogy ezzel a szótárral mindannyian rendelkezünk, s ez is köt össze mindannyiunkat családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel, szülőfölddel, kultúrával, életünk alapeseményeivel és hagyományaival. Mindenkinek fontos őriznie és gondoznia a kertjét, nyelvét, hazaszótárát, foglalja össze Balázs Géza.

 

Borítókép: A chatGPT lett az idei év szava (Fotó: AFP/Jaap Arriens)

A 2022-es év szava az ársapka lett

Nyelvészek egy közössége 2010 óta kiválasztja, megszavaztatja és közzéteszi az év szavait. A 2022-es évről ez az eredmény született.


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.