Az év szavai és kifejezései

Idén négy egyedi kifejezés tartozik az év szavai kategóriába. E szavakat immár 2010 óta a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoportnak köszönhetjük, ők válogatják ki ezeket, együttműködésben a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodával és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyével. Egyik szó sem lesz természetesen ismeretlen: biztosan sokan ismerik, használták, de legalábbis hallottak róluk.

Forrás: Kultura.hu2023. 12. 09. 12:00
Microsoft Unveils More Secure AI-powered Bing Chat
chatGPT, Az év szava 2023, chatGPT
Microsoft Bing Chat and AI chat applications are seen on a mobile device in this photo illustration in Warsaw, Poland on 21 July, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Jaap Arriens
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év szava a chatGPT, magyarul csetdzsípítí, foglalja össze Szűts Zoltán. A részben betűszó eredetű kifejezéssel azt az algoritmust nevesítették, ami emberi kívánságok szerint alkot szövegeket. Jelenléte részben döbbenetes, részben logikus. Bár a pedagógusok tartanak tőle, hogy diákjaik hogyan használják majd e vívmányt, a diákság pedig örvendezik, hogy új segítséget kapott ebben a formában, még a filozófusok is eltöprengtek, okosabbá tesz-e ez bennünket, esetleg helyettünk működik majd? Állítólag különböző feladatokra már befogták: írt már miniszternek kiállítás-megnyitóra beszédet, megíratták vele Az ember tragédiája 16. színét, kevert új kólaízt, s még egyebeket is.
Még saját definiálására is felkérték, s az alábbiakat javasolta erre: BeszélgetőMester, CsevegőMester, a GPT-t viszont generatív próbálkozású transzformátornak nevezte. Az idei év szava kapcsán már nem tudott nyilatkozni, merthogy csak 2022-ig van tisztában a dolgokkal.

Demeter Szilárd: Rendhagyó hazaszótár könyv, Az év szava 2023,
 Az év szava irodalmi kategóriában: hazaszótár (Fotó: Ladóczki Balázs)

Az év antiszava idén a lombkoronasétány lett, tudjuk meg Pölcz Ádámtól. 

A szó népszerűsége 2023 tavaszának híreihez kapcsolódik, hiszen idén márciusban jött arról hír, hogy Nyírmártonfalván EU-támogatásból lombkoronasétány létesült, ám a körülötte elterülő erdőt kivágták. S mint kiderült, több lombkoronasétány is van Európában.

Az év ifjúsági szava lett a pacek,  ami a menőség rokon értelmű kifejezése, ismerteti Minya Károly. 

Egy Z generációs így nyilatkozik önmagáról: „Attól, hogy az Instám pacek, a lelkem még lehet romokban”. A szó eredetije a „pacekba nyomja” kifejetésből érkezett,  ami azt jelenti, hogy az arcába vágunk valamit. Így alapjelentése arc, s valószínűleg a pacák ( férfi, fickó, hapsi, stb,) szavunkkal áll rokonságban. A pacek szóalakra A magyar tolvajnyelv szótára című, 1924-es kötetben találni az első adatot. Etimológiai szótáraink szerint a két szó közös eredetű, mindkettő a pacef ~ parcef hangzású jiddis kifejezésből ered, amelynek jelentése arc, férfi lehetett. A magyarban feltételezhetően szóhasadással különült el egymástól a két forma, azaz a pacek és a pacák. A pacákhoz a férfi, a pacekhoz az arc jelentés rögzült. (Minya Károly)

Az év irodalmi szava pedig a hazaszótár, amellyel Demeter Szilárd idén megjelent kötetében találkozhatunk, aminek címe: A valahol szabadsága: Rendhagyó hazaszótár. 

Demeter Szilárd úgy írja le ezt a fogalmat, mint szövegfüzér, búvópatakszerűen vissza-visszatérő motívumokkal, idézetekkel, amelyek kapaszkodónak bizonyulnak a nehéz pillanatokban, gondolatszegény időszakokban. Ebből is következik, hogy ezzel a szótárral mindannyian rendelkezünk, s ez is köt össze mindannyiunkat családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel, szülőfölddel, kultúrával, életünk alapeseményeivel és hagyományaival. Mindenkinek fontos őriznie és gondoznia a kertjét, nyelvét, hazaszótárát, foglalja össze Balázs Géza.

 

Borítókép: A chatGPT lett az idei év szava (Fotó: AFP/Jaap Arriens)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.