Trill Zsolt: Az az igazán értékes előadás, ami hosszú távon is hat ránk

A Bethlen Téri Színház adott otthont december 13-án délután az Arany Medál díjak átadó ünnepségének. A közönségtől érkező szavazatok alapján odaítélt díjakat, amelyekkel az adott év kiemelkedő színházi, filmes és irodalmi teljesítményeit ismerik el, immár 15. alkalommal adták át. A legjobb színésznek járó Arany Medált idén Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész nyerte el. A Nemzeti Színház társulatának tagját egyebek mellett arról kérdeztük, mit jelent számára ez az elismerés.

2023. 12. 13. 21:00
NZ1_8788
20230111 Budapest Trill Zsolt színművész fotó: Nagy Zoltán (NZ) MW Bulvár Fotó: Nagy Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekem minden visszajelzés nagyon fontos. Örülök, hogy a közönség így viszonyul hozzám, de én általában mindenféle kritikát − legyen az akár pozitív, akár építő jellegű, negatív vélemény − hálásan fogadok, mert mindkettő egyaránt elgondolkodtatja az embert. Az ilyen pozitív visszajelzés azért kényesebb dolog, mert arra kényszeríti az embert, legalábbis engem mindenképpen arra ösztönöz, hogy mostantól még jobban dolgozzak és teljesítsek. Számomra ez erről szól

− hangsúlyozta a színművész, hozzátéve, hogy a színházban az előadások közben érkeznek a legfontosabb visszajelzések.

Arany Medál díj (Fotó: Kovács Attila/Az Arany Medál díj Facebook-oldala)


− Akár komoly hangvételű darabban, akár könnyedebb hangulatú vígjátékban játszik az ember, mindig az előadás során érkező jelzések a legfontosabbak. Hiszen a színháznak éppen az a varázsa, és én azért szeretem végtelenül, mert azonnal van visszacsatolás. Ott és akkor meg kell történnie valaminek, meg kell születnie egy pillanatnak. Aznap, amikor előadásom van, nem véletlenül kelek föl, hanem azért, mert találkám lesz akár több száz emberrel. És arra nekem készülnöm kell. Hogyha nem sikerült egy előadás, az is jel, és a következő alkalommal tudok rajta javítani. De a legfontosabb, hogy a nézők jöjjenek, mert nélkülük nincs színház − hangsúlyozta Trill Zsolt, aki arról is beszélt, számára miben rejlik egy színházi produkció igazi értéke.
− Azok az előadások, amelyekben részt veszek, és amelyeket évadról évadra kiválasztanak számomra, nem véletlenül léteznek; mindegyikük mögött van egy cél, egy üzenet. 

Az, hogy részt veszek-e egy darabban, minden alkalommal egy tudatos választás, döntés azzal kapcsolatban, hogy szeretném-e közvetíteni a benne rejlő gondolatokat. Örömmel tölt el, ha ezek olyan mélyebb üzenetek, amelyek univerzálisak, ugyanakkor mégis szorosan kapcsolódnak hozzánk és a mindennapjainkhoz. 

Az előadásoknak nem szájbarágós kijelentéseket kell tartalmazniuk, hanem olyan gondolatokat, amelyek hosszabb távon hatnak az emberre. Az az igazán értékes előadás, ami hosszú távon is hat ránk és emlékezetünkben marad, ami napok vagy hetek múltán is felidéz valamit az emberben, amikor épp nem gondol a színházra vagy az előadásra − fejtette ki gondolatait a Nemzeti Színház művésze.

Borítókép: Trill Zsolt (Fotó: Nagy Zoltán) 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.