Az idén 60 éves Keanu Reeves körül forog az irodalom is

A libanoni születésű kanadai sztár valóban egyedülálló jelensége a 21.századi filmvilágnak. Gondolhatunk itt Keanu Reeeves rendhagyó életútjára vagy különleges szerepeire, hiszen a Holtpont szörfösétől kezdve Coppola Drakulájában Jonathan Harkerként vagy A kis Buddha emlékezetes Sziddhártáján keresztül a John Wick-sorozat megállíthatatlan harcosáig szinte követhetetlen, hányféle arcát ismerjük már. Emberi gesztusairól, jótékonyságáról és őszinte megszólalásairól nem is beszélve. Ahogyan az is hihetetlen, hogy idén szeptemberben ünnepli a 60. születésnapját, s hamarosan megjelenik első könyve is.

2024. 01. 13. 8:00
Keanu Reeves, 60 éves, életút, könyv, színészet, transzcendens,
08 March 2023, Berlin: Actor Keanu Reeves arrives at the German premiere of the film "John Wick: Chapter 4" at the Zoo Palast cinema. (recrop) Photo: Gerald Matzka/dpa (Photo by Gerald Matzka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Mindig is egy kicsit kívülállónak, elszigeteltnek éreztem magam. Gyerekként sokszor másnak tettettem magam, mint amilyen vagyok, így próbáltam megbirkózni azzal a ténnyel, hogy nem érzem magam közéjük tartozónak

Keanu Reeves, 60 éves, életrajz, könyv, fantasy,
Keanu Reeves a John Wick-mozisorozat 4. részének premierjén Berlinben. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Ezeken a szavakon meg sem lepődünk, pontosan tudható, hogy a huszonkét évesen már mozifilmben is szereplő Keanu Reeves sosem állt be a sorba. Bár a filmes karrierje nem volt mindig töretlen, voltak mélypontjai, valamint családi tragédiák is beárnyékolták az életét, nem jellemző rá, hogy a pletykalapok címoldalán szerepeljen. Több alkalommal megválasztották az év legszexisebb férfijának, és sokan a mai napig azt találgatják, hogy vajon mit sportol, milyen módszereket alkalmaz, azaz hogyan maradhatott ilyen kortalan, annak ellenére, hogy szeptemberben lesz 60 éves.

A Dogstar nevű zenekarban basszusgitározik, motorozni nagyon szeret, szörfözik is, ami pedig a hitét illeti, buddhistának vallja magát. És a legfrissebb hír, hogy nemcsak könyv jelent meg róla, idehaza tavaly tavasszal (Alex Pappademas: Keanu Reeves: A kultikus színész és jelenség), de immár ő is könyvet ír, ami a tervek szerint 2024 júliusától lesz kapható. A halhatatlan főhősről szóló történeten Keanu Reeves a többszörös Arthur C. Clarke-díjas China Tom Miéville brit fantasy-íróval dolgozott együtt. Miéville nevét a Patkánykirály, a Kraken vagy A város és a város között című kötetek révén már itthon is ismerjük. Reeves pedig 2020 ősze óta a BZRKR című akció-fantasy képregénysorozat egyik írója volt, melynek szintén több része megjelent azóta és komoly sikert is aratott. A képregényből élő szereplős Netflix-film is készül, melynek Reeves lesz a főszereplője, illetve egy anime-sorozat is.

Ugyanebben a képregényvilágban játszódik majd a The Book of Elsewhere című, készülő Reeves–Miéville kötet is, melynek főszereplője egy harcos, aki saját halhatatlanságát igyekszik megérteni egy évezredes utazáson át. Az embernek óhatatlanul is eszébe jut, hogy egy, a transzcendens iránt érdeklődő, kortalan művész vajon honnan meríthetett a halhatatlanságról szóló történethez, ha nem a saját álmaiból…

Borítókép: Keanu Reeves (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.