Egy nap a népzene jegyében

A Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében ismét megünneplik a Halmos Béla-program létrejöttét a Hagyományok Házában, megőrizve a legendás népzenész szellemi hagyatékát.

Forrás: Hagyományok Háza2024. 01. 25. 8:00
Néptánc
néptánc Fotó: Új Néplap/Kiss János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap folyamán több helyszínen, párhuzamosan zajlanak majd az események, szórakoztató és interaktív programok várják a gyermekeket, családokat. Az érdeklődők többek között belekóstolhatnak a vidám farsangi időszakba is: mesés komédiával, gyerekkoncerttel és kézműves foglalkozásokkal készülnek a szervezők. A délután folyamán érdekes szakmai előadások, épületbejárás, filmbemutató és nagyszerű koncertek várják a népzene iránt érdeklődő szakmabelieket és civil résztvevőket egyaránt.

Paár Julcsi
Paár Julcsi legújabb mesejátékát is megnézhetik az érdeklődők. Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám

A nap első részében a gyermekeknek kedvez a Petőfi Kulturális Ügynökség Halmos Béla Programirodája, amelyet Paár Julcsi legújabb mesejátéka, a Rókatánc fog megnyitni. Egy magával ragadó, nép- és világzenei elemekből ötvözött, táncos, mesés kavalkádra invitálják a családokat, ahol a cselszövő rókák közreműködésével korosztályokon átívelő mesevilágba csöppenhetnek. Ezt követően kézműves programok várják a kisebbeket, részt lehet venni majd tésztakészítésen, ahol a végeredményt is meg lehet majd kóstolni, és lesz lehetőség nemezből ujjbáb készítésre is.

A délután Bognár Szilvi Farsangi Titoktok gyerekkoncertjével folytatódik, ahol a már ismerős Csintekerintő és Titoktok műsorok kiváló népdalfeldolgozásai, szeretett versmegzenésítései mellett ezúttal a farsangi időszak mondókái, játékai és dalai kerülnek előtérbe. Bolyki Sára és Várallyay Petra számos formációban és zenei környezetben működött együtt az elmúlt tíz évben, a folytatásban formabontó folk fusion duójuk előadásában népzenei feldolgozások és saját darabok szólalnak meg összetéveszthetetlen előadásban.

A koncertek mellett párhuzamosan szakmai előadásokat is hallgathatnak a programra látogatók, valamint Nagy Dóra vezetésével lehetőség lesz felfedezni a Budai Vigadó csodálatosan felújított épületét egy épületbejárás keretében. 

Tari Dorottya a Halmos Béla Programiroda küldetéséről és tevékenységéről, az elmúlt évek kiemelkedő történéseiről és a jövőbeli tervekről tart átfogó előadást. Ezt követően Árendás Péter prezentálásában a látogatók megismerkedhetnek Halmos Béla legjelentősebb népzenei gyűjtéseivel, számos fényképpel és hangfelvételekkel illusztrálva. Szecsődi Barbara a Táncház Archívum múltját, jelenét és jövőjét mutatja be, és általa megismerhetők lesznek az archívum feldolgozási folyamatai. Dénes Zoltán pedig egy filmbemutató keretében vetíti le a táncházakról szóló dokumentumfilm-sorozatának legfrissebb részét, amely az erdélyi táncházak kezdetét ismerteti, fókuszálva a csíkszeredai táncházakra.

A nap záróakkordjaként a Halmos Béla-vándordíj 2023. évi nyertese, Dezsőházi Tamás ad koncertet tanítványaival és zenésztársaival, közreműködik a Bürkös Zenekar és a Flaska Banda. A koncerten az előadók legkedvesebb muzsikáit hallgathatják meg a résztvevők, megszólalnak dallamok Szatmárból, a Felvidékről és a Mezőségről is.

Borítókép: Január 28-án a népzenéé lesz a főszerep a Hagyományok Házában (Fotó: Új Néplap/Kiss János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.