True Detective, avagy jégbe zárt thriller

A rajongóK legnagyobb örömére a True Detective újra látható, ezúttal a régóta várt negyedik évaddal, öt év kihagyás után. A népszerű HBO-antológia új részeit – ebben az évadban hivatalosan True Detectives: Night Country címmel – a Jodie Foster és Kali Reis alakította nyomozópáros vezeti, akik nyolc alaszkai tudóst keresnek. A hatrészes sorozat január 15-től lesz látható az HBO-n és az HBO Maxon.

2024. 01. 13. 18:00
True detective Jodie Foster, Alaszka, nyomozás, thriller, HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2014-ben indította útjára a True Detective-szériát, ami nálunk A törvény nevében címmel futott, Nic Pizzolato, az olasz származású amerikai író-rendező-producer. Azért is volt meghatározó ez a sorozat, mert ez volt az a „beavatás”, amely után már nem esett nehezükre a nagy sztároknak, hogy sorozatokhoz adják a nevüket. A lépést meghatározta a szereposztást illetően Matthew McConaughey (Rust Cohle) és féltestvére?, Woody Harrelson (Marty Hart) kettőse, akik miatt oly sok rajongója is lett a True Detective-nek, és persze a szakmai elismerésekről, azaz az öt Emmy-díjról és a többi jelölésről is szólnunk kell. Az HBO-sorozat aztán még két évadon át folytatódott, de sajnos már nem tudta utolérni a 2014-es első széria sikerét.

Miről szól a True Detective: Night Country?

Az HBO-s thrillersorozat új évada egy rejtélyes, alaszkai gyilkosságsorozat köré van felépítve, s a történet drámaiságát csak fokozza a hosszantartó téli sötétség idején játszódó eseménysor. Természetesen egy össze nem illő rendőrkettős dolgozik az ügyön: Liz Danvers (Jodie Foster) és Evangeline Navarro (Kali Reis), akik bár korábban már együttműködtek és kellően kemények is ehhez az ügyhöz, egymással elég nehezen értenek szót. Ki kell azonban deríteniük, hogy a sarkvidéki kutatóállomásról hiányzó nyolc tudóssal valójában mi is történt, akiket mezítelenül, megfagyva lelnek meg. A halottak homlokán ráadásul különös ábrákat találni, ami csak még rejtélyesebbé teszi az ügyet.

True detective Jodie Foster, Alaszka, HBO, thriller,
 Danvers és Navarro nyomozók a True Detective negyedik szériájából (Forrás: HBO)

A sorozat persze előhozza azokat a szálakat, melyek a múltba vezetnek, és egyre inkább befolyásolják Navarro életét, tetteit, valamint a nevelt lányával is nehezen kommunikáló Danvers nyomozóét. Az egymást követő események nemcsak a depresszív helyzet miatt tűnnek olyan borzalmasnak Ennisben, hiszen a jég és a hó fehérsége is kísérteties keretet ad az alaszkai sötétségnek, no meg a fakó színvilág, hanem azért is, mert sokszor természetfeletti jelleget is öltenek. A thriller időnként horrorba megy át, ezért csak óvatosan adagoljuk.

Az HBO a True Detective új epizódjaival megidézi A törvény nevében 1. évadát, azaz nemcsak színvonalát, de hangulatát illetően is kellően komoly alkotás lett.

 Jodie Foster neve persze garancia a minőségre, de a többi főbb szereplőre sem lehet panaszunk. A krimisorozatnak tehát jót tett az újraélesztés, reméljük, megtalálja a maga lelkes rajongótáborát ez a széria is.

Borítókép: Jodie Foster mint Danvers nyomozó (Forrás: HBO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.