Az öt legjobb Jodie Foster-film – A bárányok hallgatnak + videó

A pszichológiai thriller, ami elhozta nekünk a sorozatgyilkosokat.

2023. 12. 15. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jodie Foster filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk az győztes mozihoz. Idézzük fel, hogy eddig milyen filmek kerültek fel a listára! Az ötödik helyet a Belső ember (Inside Man) című 2006-os krimi szerezte meg, amelyben Foster egy rejtélyes és nagyon titokzatos ügyvédnőt alakított, a negyedik pozíciót az Anna és a király (Anna and the King) című egzotikus helyszínen játszódó történelmi film érte el, bronzérmes alkotás egy nagyszerű sci-fi, a Kapcsolat (Contact) lett, a második helyet és ezzel az együtt az ezüstérmet egy feszült, izgalmas thriller a Pánikszoba (Panic Room) szerezte meg. Minisorozatunk győztese pedig a pszichológiai thrillerek királynője, A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs) című műfajteremtő mozi lett

1. A bárányok hallgatnak (1991)

A filmet Jonathan Demme rendezte, akinek a nevéhez olyan nagyszerű filmek fűződnek a teljesség igénye nélkül, mint az Utolsó ölelés (Last Embrance, 1978), Valami vadság (Something Wild,1986),  A Keresztanya (Married to the Mob, 1988), vagy éppen a Filmkép sorozatunk Tom Hanks munkásságát bemutató részében tárgyalt, ötszörös Oscar-díjas alkotás, A Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia, 1993). De, hogy az igazi ínyencek kedvére is tegyünk, említsük meg, hogy ő rendezte a Columbo című sorozat 1978-as, Az ínyenc gyilkos (Columbo: Murder Under Glass) című epizódját.  Nem az 1991-es A bárányok hallgatnak nyitotta meg a Hannibal Lecter-filmek sorát. Thomas Harris jóval korábbi, Vörös sárkány című kisregényéből Michael Mann filmrendező 1986-ban, Az embervadász címen forgatott filmet. Lectert ekkor még Lecktor néven emlegették, a figurát pedig Brian Cox játszotta. 

Fotó: InterCom

Az alkotás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, gyakorlatilag megbukott. Ezért Hollywood rövid időre félretette a témát. Öt évvel később Jonathan Demme dolgozta át nagyvászonra A bárányok hallgatnak című következő Harris-regény eseménytörténetét. Az eredményt ismerjük: bombasiker lett Hannibál és Starling nyomozó története. Hannibal karaktere megélt három epizódot: A vörös sárkány címmel az 1986-os mozi újrafilmjét (Red Dragon, 2002), az előzményeket elmesélő Hannibal ébredése (Hannibal Rising, 2006) című részt és egy folytatást Hannibal (2001).

A történet

Dr. Hannibal „Kannibál” Lecter (Sir Antony Hopkins) az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos. Évek óta szigorúan őrzött börtönben ül, de az FBI-nak most a segítségére van szüksége. Valaki ugyanis a módszereit utánozza, és remélik, hogy az őrült orvos segítségükre tud lenni. Clarice Starling (Jodie Foster) különleges ügynök kapja a feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: Dr. Lecter nemcsak őrült, de hihetetlenül intelligens is, így Clarice-nek nincs könnyű dolga – olvasható a film hivatalos leírásában. Azonban ez a film sokkal több annál, mint egy szokványos thriller. Az évek során igazi klasszikus lett. A mozi öt Oscar-díjat söpört be, mindkét főszereplője megkapta az aranyszobrot, mind Jodie Foster, mind pedig a zseniális Sir Anthony Hopkins, a legjobb filmnek járó elismerést és a legjobb rendezőnek járó trófeát is bezsebelte a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriája mellett. 

Érdekességek

A filmet eredetileg már 1990 októberében kiadhatták volna, viszont a forgalmazó stúdió, az Orion Pictures szándékosan késleltette 1991-re egy másik Oscar-díj-várományos filmje, a Farkasokkal táncoló miatt. A filmnek létezik egy vágatlan rendezői változata is, ami közel 25 perccel hosszabb az ismert filmnél. 

Forrás: Orion Pictures Corporation/Mafab.hu

Rengeteg színészt jelöltek Dr. Hannibal Lecter szerepére, többek közt: Dustin Hoffman, Christopher Lloyd, Patrick Stewart, John Hurt, Jeremy Irons, és Robert De Niro is pályázott a szerepre, de végül Hopkins zseniális választásnak bizonyult. Chris Carter, az X-akták című sorozat kitalálója azt nyilatkozta, hogy Jodie Foster karaktere nagyban befolyásolta, milyen legyen a sorozatbeli Dana Scully (Gillian Anderson). A gyártás során a film teljes körű együttműködést kapott az FBI-tól. Egyes információk szerint az FBI ezzel a filmmel szerette volna elérni, hogy minél több női ügynök jelentkezzen náluk – olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

Ha azt mondjuk, hogy a Hetedik (Seven,1995) című David Fincher által készített mozi a pszichológiai thrillerek királya, akkor A bárányok mindenképpen a királynője ennek a műfajnak. Ráadásul műfajt teremtett, hiszen a sorozatgyilkosok kontra FBI-ügynökök harcát, küzdelmét ez a film hozta be a köztudatba. Végig izgalmas a történet. A mozi dinamikája fantasztikus. Sodró lendületű, végig leköti a figyelmet, feszültséget teremt és pont azokon a pontokon lassul le, amikor megismerhetjük a két főszerepelő jellemét. A párbeszédek telitalálatok, sok Hannibal-monológ visszaköszön a neten, valódi klasszikus lett. Sir Antony Hopkins mint Dr. Hannibal Lecter lenyűgöző alakítást nyújt. Jodie Foster mint Starling nyomozó, szinte élete legjobb szerepét hozza. A két főszereplő annyira jól harmonizál együtt a filmvásznon, szinte izzik a levegő, amikor együtt jelennek meg. Hátborzongató film, egy örök klasszikus, mégis újból és újból megnézzük, mert egész egyszerűen beszippantja, magával ragadja a nézőt. Még azokra is nagy hatást gyakorol, akik nem kedvelik ezt a megosztó műfajt. Jodie Foster filmjeit bemutató sorozatunkat ezzel az alkotással méltán koronáztuk meg.

Idővonal: A bárányok hallgatnak című filmet 1991-ben mutatták be, abban évben, amikor  Záhonynál távozott Magyarországról az utolsó szovjet csapatot szállító vonatszerelvény, Mihail Gorbacsov szovjet elnök bejelentette, hogy felszámolják a szovjet rövid hatótávolságú nukleáris fegyverzetet és eltávolítják a harcászati nukleáris eszközöket a hajókról, a tengeralattjárókról és a földi támaszpontú haditengerészeti repülőgépekről,  Madridban megnyílt az első középkeleti békekonferencia az USA és a Szovjetunió közös elnöksége alatt, népszavazás kimondta Ukrajna önállóságát, Kárpátalja polgárai 81,4 százalékos arányban támogatják a Magyar Autonóm Körzet létrehozását,  Ronald Reagan megnyitotta saját elnöki könyvtárát Simi Valley-ben (Kalifornia). A megnyitón részt vett George H. W. Bush, Jimmy Carter, Gerald Ford és Richard Nixon is. Ez volt az első eset, hogy öt amerikai elnök találkozott egymással.  II. János Pál pápa Magyarországra látogatott. Programjában szerepelt szabadtéri szentmise Esztergomban, Máriapócson, Pécsett, Szombathelyen és Budapesten, ökumenikus istentisztelet Debrecenben, találkozás a magyar fiatalokkal a Népstadionban, a szeminaristákkal a Mátyás-templomban, a betegekkel a budapesti bazilikában, továbbá a tudomány és a művészet képviselőivel és a zsidó hitközségek delegációjával. Szent István ünnepén, a budapesti Hősök terén mondott miséjén mintegy kétszázezren vettek részt. A pápa beszédében kitért a Gorbacsov ellen előző nap elkövetett puccsra, és kifejezte reményét, hogy a demokrácia kibontakozását már semmiképpen sem lehet megállítani Oroszországban.  (Wikipédia)

Közeledik az év vége, így az esztendő két utolsó Filmkép-epizódjában egy kicsit visszatekintünk a 2023-as esztendőre. Megmutatjuk önöknek, hogy mely filmek hódították el a szívüket, mely filmekről készült bemutatónk tetszett önöknek a legjobban az óév során.

Borítókép: Clarice Starling (Jodie Foster) első találkozása Dr. Lecterrel (Anton Hopkins) (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.