Az öt legjobb Jodie Foster-film – A belső ember + videó

Elgondolkodtató krimi, Spike Lee legsikeresebb mozija.

2023. 11. 17. 20:00
null
Forrás: HBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Kevin Costner általunk legjobbnak ítélt filmjeit bemutató sorozatunk. Ezen a héten útjára indítjuk idei utolsó színészünk, Jodie Foster toplistáját. Az egyik ok amiért rá esett rá a választás az természetesen az, hogy nagyszerű színésznek tartjuk. A másik okot pedig az élet, illetve a sorozat szerkesztése hozta, hiszen az, hogy női színészt mutatunk be utolsónak az esztendőben, az nagyszerűen keretbe foglalja a 2023-as esztendőt, ugyanis az év első bemutatott színésze is hölgy volt, Julia Roberts.

Jodie Foster nagyon korán, már 1965-ben feltűnt a reklámokban, majd később szórakoztató sorozatokban is. 1969-ben debütált a Mayberry R.F.D. című filmben. 1970 óta több mint ötven filmben vagy tévéjátékban szerepelt. Tehát most sem volt könnyű dolgunk a listánk összeállításakor, mert Foster azon túl, hogy két Oscar-szobrot és három Golden Globe-díjat is bezsebelt, számos nagyszerű filmben szerepelt.

Kicsoda Jodie Foster?

Jodie Foster 1962. november 19-én született Los Angelesben, Kaliforniában, az USA-ban. Szülei Lucius Foster és Evelyn Almond. Középiskolai éveit egy nagyon exkluzív iskolában (Lycée Français de Los Angeles) töltötte, majd onnan a Yale Egyetemre került, ahol 1985-ben summa cum laude diplomázott angol irodalomból. Több nyelven is beszél, beleértve a francia, az olasz és a spanyol nyelveket. Már fiatalon megmutatkozott a tehetsége a színjátszás terén. Szerepelt különböző televíziós reklámokban és sorozatokban, mielőtt még Martin Scorsese világhírű filmjében, a Taxisofőrben (Taxi Driver, 1976) meghatározó szerepet kapott volna. Ezért a nagyszerű alakításáért Oscar-díjra jelölték. A történet alapjául részben egy 1972-es merénylet szolgált, amelyet a demokrata elnökjelölt, George Wallace ellen kísérelt meg Arthur Bremer, akiről a Taxisofőr főszereplőjét, Travis Bickle-t mintázták. 1981-ben viszont az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan ellen kíséreltek meg merényletet. A merénylő, John Hinckley Jr. azt állította, hogy a Taxisofőr inspirálta tette elkövetésére, amivel elmondása szerint imponálni szeretett volna a női főszereplőnek, Jodie Fosternek. A merénylő J. D. Salinger 1951-es Zabhegyező című könyvét nevezte meg kedvenceként ugyanúgy, mint a John Lennont lelövő Mark Chapman. 

A fiatal Jodie Foster, Robert De Niro társaságában a Taxisofőr című filmben (Fotó: Warner Home Video)

Számos nagyszerű mozi fűződik a nevéhez, olyan filmekben szerepelt, mint az Alice már nem lakik itt (Alice Doesn't Live Here Anymore, 1974), Bugsy Malone (1976), A kapitány kincse (Candleshoe, 1977), az első Oscar-díj, amit megszerzett, A Vádlottak (The Accused 1988) című filmben nyújtott alakításáért, na és persze az emlékezetes szerepe Clarice Starling nyomozóként A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs,1991) című ikonikus thrillerben, amiért a második Oscar-szobrocskáját is megkapta. Majd ezt követte a fekete-fehérben forgatott Árnyak és köd (Sahadows and Fog, 1991) Woody Allen rendezésében, a  Maverick (1994) Mel Gibsonnal, 1994-ben Liam Neeson és Natasha Richardson mellett ő is főszereplője volt a Nell, a remetelány című filmnek. A következő nagy filmes szerepe a Kapcsolat volt, ahol Matthew McConaughey volt a partnere, majd az Anna és a király (Anna and the King, 1999) következett. A 2000-es évek elején a Pánikszoba című filmben tűnt fel Kristen Stewart, Forest Whitaker és Jared Leto színészek mellett.

1991-ben rendezőként is bemutatkozott, a Más, mint a többiek (Little Man Tate) című filmet rendezte. A mozi egy hétéves zseni kisfiúról szól és arról, hogyan kezelik a tehetségét és az érzéseit. További három mozit rendezett: Szédült hétvége (Home for the Holidays, 1995), A hódkóros (The Beaver, 2011) és a A Pénzes cápa (eredeti Money Monster, 2016). Érdekesség, hogy 1998-ban elneveztek róla egy újonnan felfedezett kisbolygót, amelynek pályája a Marsé és a Jupiteré közé esik. Az égitest a 17744 Jodiefoster nevet viseli.

Jodie Foster nagyon védi a magánéletét, ritkán beszél róla. Los Angelesben él párjával, két fia van, Charles „Charlie” Foster és Christopher „Kit” Foster, családját még előző partnerével Cydney Bernarddal alapította, akivel a Sommersby (1993) című film forgatásán ismerkedett meg, kapcsolatuk 1993-tól 2008-ig tartott. 2014 áprilisában Foster házasságot kötött Alexandra Hedison színésznővel, fotográfussal. Jelenleg nagy sikerrel fut a Netflixen az igaz történet alapján készült filmje, a Nyad, amelyen Anette Benniggel játszik. Illetve a HBO MAX-ra érkezik várhatóan januárban, a nagysikerű True Detective thrillersorozat negyedik szériája, ahol Foster nyomozót alakít. 

Róla készült sorozatunkban az ötödik helyet egy izgalmas, bűnügyi mozi szerezte meg, A belső ember (Inside man).

5. A belső ember (2006)

A filmet a botrányhős, emberjogi harcos, Spike Lee rendezte. Ez az alkotás volt a legsikeresebb mozija. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Szemet szemért (Do the Right Thing,1989),  Malcolm X (1992), vagy éppen a Golden Globe-díjra és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve díjára egyaránt jelölt Az utolsó éjjel (25th Hour, 2002) című mozi. Az Oscar-díjas Brian Grazer volt a producer, aki többek közt a Légcsavar (Flightplan, 2005) és A Da Vinci-kód (The Da Vinci Code, 2006) című mozikat készítette. A forgatókönyvét pedig az akkor elsőfilmes Russel Gewirtz írta.

Fotó: mafab.hu

A történet

Dalton Russell (Clive Owen), a bankrabló, ötven embert ejt túszul, és Keith Frazier nyomozó (Denzel Washington) kapja a feladatot, hogy tárgyaljon a bűnözővel. Veszélyes macska-egér játék bontakozik ki, amelynek során Frazier gyanút fog, hogy az ügy talán bonyolultabb, mint gondolta. Ekkor bukkan fel Madeline White (Jodie Foster), az ügyvéd, és Frazier gyanúja beigazolódik. Ahogy a kirakósjáték egymásbaillő darabkái egymás után a helyükre kerülnek, felmerül a kérdés, hogy vajon minden darabka az-e, aminek látszik. Természetesen elmaradhatatlan egy sötét titok is, ami a háttérben lappang. Gewirtz forgatókönyve komoly kihívás elé állította filmkészítőket. Hogyan kösse le Lee a nézők figyelmét, amikor szinte az egész film egyetlen helyszínen játszódik? Hogyan érheti el az elvárt, izgalmas thrillerhatást, amikor a film leggyorsabban pergő részei a párbeszédek, nem pedig autóüldözések vagy lövöldözések? 

A filmben Lee és az operatőr Matthew Libatique ismét felhasználták azt a módszert, amely Lee korábbi filmjeiben már többször bevált – egy jelenetet egyszerre két kamerával vettek fel, és mindkét színész játékát rögzítették – olvasható a mozi sajtóanyagában. Ezzel a zseniális módszerrel nagyon érdekes és izgalmas lett az egész film megjelenése.

Érdekességek

A film New Yorkban játszódik, és a város ikonikus helyszíneit is bemutatja. Az egyik kulcsfontosságú helyszín a bank, amely valójában a manhattani JPMorgan Chase & Co. egykori központja volt. A film készítői azt a feladatot kapták, hogy a bankot építészetileg hitelesen visszaállítsák 1920-as pompájába. Denzel Washington, amikor tárgyal a túszejtővel, megkérdi, hogy látta-e a Kánikulai délután című filmet. Az az alkotás is egy hasonló túszdrámáról szól, Al Pacinóval a főszerepben. Az Arthur Case (Christopher Plummer) irodájában látható kép Paul Cézanne Cards Player című műve. Néhány felvételen a pizzás dobozokon a Sal's Pizzeria felirat olvasható, a hírhedt pizzéria Spike Lee Szemet szemért című filmjéből – írja a Mafab.hu.

Összegzés

A belső ember egy nagyon érdekes és izgalmas film. Ez a mozi Spike Lee első olyan alkotása, amely egy mainstream, nagy stúdió által támogatott projekt volt. Lee stílusa és érzékenysége továbbra is érezhető a filmben, de most sikerült nagyobb közönséget is megszólítania. A film azért is különleges, mert nem csak egy egyszerű bankrablást mutat be, hanem egy rendkívül kifinomult és jól kigondolt tervet is, ahol a bűnözők nagyon okosan játszanak a hatóságokkal és a nyomozókkal. A szereplőválogatás telitalálat volt. Denzel Washington karaktere Keith Frazier, a makacs és intelligens nyomozó, aki a bűntény megoldása érdekében próbálja átlátni a bonyolult helyzetet.

Clive Owen Dalton Russellt, a bankrablót alakítja, aki titokzatos és ravasz figura, sok-sok lépéssel a nyomozók előtt jár. Jodie Foster pedig zseniálisan hozza Madeline White-ot, a titokzatos ügyvédet, akinek a szerepe és célja is rejtélyes a filmben. A belső ember egy összetett, jól felépített film, amely a thriller műfajának izgalmai mellett karakterfejlődést és társadalmi kérdéseket is feszeget. Nagyszerű szórakozást nyújt ez a mozi, könnyed szórakozás, de ugyanakkor rendkívül elgondolkodtató a világunkkal, társadalmunkkal kapcsolatban.

Idővonal: A belső ember című filmet  2006-ban mutatták be, abban az évben, amikor Németországban a Reichenhall jégcsarnok teteje az erős hóesés következtében beszakadt, a tragédia 15 halálos áldozatot követelt, Teherán bejelentette, hogy elfogadja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency – IAEA) felügyeletét, amennyiben Irán atomprogramjának ügye visszakerül az ENSZ Biztonsági Tanácsától a bécsi székhelyű szervezethez, a szlovák légierő AN–24 típusú repülőgépe – koszovói békemisszióból hazatérő katonákkal – becsapódott a Borsó-hegy gerincébe, Hejce község külterületén pilótahiba miatt, Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszéd néven elhíresült monológját az MSZP-frakció zárt balatonőszödi ülésén, aminek nyilvánosságra kerülése után az emberek az utcára vonultak, a lemondását követelve. Önkormányzati választásokat tartottak Magyarországon, a Fidesz elsöprő győzelmet aratott az ország nagy részén, alig maradt MSZP által vezetett város, és hosszan tartó betegség után elhunyt a futballtörténet egyik legnagyobb alakja, Puskás Ferenc, a Budapest Honvéd és a Real Madrid labdarúgója. (Wikipédia)

A Jodie Foster filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyezést elért mozival érkezünk.

Borítókép: Keith Frazier nyomozó (Denzel Washington) és a titokzatos ügyvédnő, Madeline White (Jodie Foster) (Fotó: HBO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.