Az öt legjobb Kevin Costner-film – Farkasokkal táncoló + videó

Világhírű mozi, ami elhozta a westernfilmek reneszánszát.

2023. 11. 10. 20:00
null
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kevin Cosner filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk a győztes mozihoz. Idézzük fel, hogy milyen filmek kerültek fel a mini toplistánkra. Az ötödik helyet a Fegyvertársak (Open Range) című, Costner által rendezett western szerezte meg 2003-ból, a negyedik pozícióba pedig a 2002-es Szitakötő (Dragonfly) című misztikus, romantikus alkotás került, a harmadik mozi a listánkon egy igazi klasszikus, az Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables) című remek gengszterfilm lett. A képzeletbeli dobogónk második fokára egy világhírű mozi került, a romantikus filmek egyik jeles darabja, a Több mint testőr (The Bodyguard). Minden bizonnyal helyet érdemelt volna a listánkon Testamentum (1983), Fandangó (1985), Hegyek pokla (American Flyers,1985), Nincs kiút (No Way Out,1987), Baseball bikák (Bull Durham, 1988), Robin Hood, a tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves,1991), JFK – A nyitott dosszié (1991), Tökéletes világ (A Perfect World, 1993), Wyatt Earp (1994), Háború (The War,1994), Fejjel a falnak (Tin Cup, 1996), Üzenet a palackban (Message in a Bottle,1999), Hullámtörők (The Guardian, 2006), Mr. Brooks (2007), Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit, 2014), 3 nap a halálig (3 Days to Kill, 2014), Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016), A vér földje (Let Him Go, 2020), vagy éppen a Zack Snyder: Az Igazság Ligája (Zack Snyder's Justice League, 2021). Azonban a győztes mozi nem lehetett más, mint az 1991-ben hét Oscar-díjat nyert Farkasokkal táncoló (Dances With Wolves) című történelmi mozi, amelynek Kevin Costner volt a rendezője és a főszereplője.

1. Farkasokkal táncoló (1990)

A filmet Kevin Costner rendezte, ez volt az első rendezése, és mindjárt hét Oscar-díjat kapott. Összesen még két mozit rendezett ezen kívül, 1997-ben a Jövő hírnöke (The Postman) című filmet és 2003-ból a sorozatunkban az ötödik helyig jutó Fegyvertársak (Open Range)című alkotást. A Farkasokkal táncoló forgatókönyvét Michael Blake írta a saját regényéből. Az amerikai polgárháború idején játszódó westerneposz, mint azt korábban említettük, 1991-ben hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film és legjobb rendezés kategóriában, de elhódította még a legjobb operatőrnek (Dean Semler), a legjobb adaptált forgatókönyvnek (Michael Blake), a legjobb vágásnak (Neil Travis), a legjobb filmzenének (John Barry) és a legjobb hangnak járó díjat is.

Fotó: Mafab.hu

Történet

1863-ban, az amerikai polgárháború idején az ifjú John Dunbar véletlenül hőssé válik, miután akaratán kívül győzelemre vezeti az egyesült seregeket. Saját kérésére az indiánok lakta határvidékre helyezik szolgálatba, de az erődöt teljesen elhagyatottan találja. Lassan rendbe szedi az erőd környékét és az épületet is, berendezkedik a helyőrség fenntartására. Magányában naplóírásba kezd és őrjáratokra időnként kilovagol a környékre. A magányos férfihez társul szegődik egy farkas. Később emiatt nevezik el maguk között az indiánok Farkasokkal Táncolónak. 

Dunbar úgy dönt, hogy egyedül próbálja meg fenntartani az állomást. Miközben egyedül él a vadonban, közelebb kerül az őslakos sziú indiánokhoz, akik a környéken élnek. Dunbar egyre inkább kötődni kezd hozzájuk, megtanulja a nyelvüket és megérti a kultúrájukat. A film alapvetően a természet szépségét és a kultúrák találkozását mutatja be, de megrázóan, nagy hatással jeleníti meg a telepesek és az őslakosok közötti feszültségeket és konfliktusokat is.

Ahogy a történet halad előre, Dunbar egyre jobban beilleszkedik a közösségbe, és megismeri az őslakosok kultúrájának szépségeit és bonyolultságát. Azonban a két világ találkozása nem mindig zökkenőmentes, számos bonyodalom és feszültség kíséri végig a filmet. Természetesen a szerelmi szál is megjelenik a történetben. Kiderül, hogy a sziúk között él egy fehér bőrű nő, akit az indiánok neveltek fel. A kezdeti bizalmatlanság és a nő férje iránti gyásza miatt elég lassan ismerkednek meg egymással, de végül beteljesedik a szerelmük. A film eredeti változata majdnem négyórás volt, ezt azonban rövidítették a mozikban bemutatott verzióhoz, hogy több nézőhöz jusson el. Később azonban megjelent a hosszabb változat, ami lehetőséget ad arra, hogy még mélyebbre merüljenek a történetben.

Kik voltak a sziú indiánok?

A szíúk egy őslakos amerikai törzs, akik a nagy sziú nyelvcsaládba tartoznak. A nagy sziú nyelvcsaládhoz több kisebb csoport is tartozott, mint például a dakota, lakota, nakota és szikszi törzsek. A sziú nyelvet beszélők talán a Mississippi alsóbb szakaszainál jelentek meg, később pedig az Ohio folyó vidékére költöztek. Mezőgazdasággal foglalkoztak, és meglehet, hogy az úgynevezett Hallom Építő civilizáció részei voltak, körülbelül Kr. u. a 9–12. századokban. 

1891. január 17.-én készült fénykép egy lakota férfiről és a falujáról
1891. január 17-én készült fénykép egy lakota férfiról és a falujáról – Forrás: Wikipédia

A sziú indiánok tradicionálisan nomád életmódot folytattak – vadásztak, gyűjtöttek, illetve később már lóháton is vadásztak. Az európai telepesek érkezése és az azt követő területszerzések súlyos hatást gyakoroltak az őslakos amerikai törzsekre, így a sziúkra is. Fontos szerepet játszottak az amerikai történelemben és az őslakos kultúrák megőrzésében. Ma is vannak olyan közösségek, amelyek megőrzik és továbbadják hagyományaikat és kultúrájukat. Az 1990-es évek népszámlálása szerint 103 255-en tartották magukat sziú indiánnak; ezekből 55 000-en lakotának. Manapság a földjeik Észak- és Dél-Dakota államokban vannak. A kanadai Manitoba és Saskatchewan tartományok déli részén is élnek dakoták és lakoták, ők együttesen 6000 lelket számlálnak.

A film hatása

A Farkasokkal táncoló jelentős hatással volt a művészet számos ágára. Néhány példa:

  • A Farkasokkal táncoló inspirálta Joseph M. Marshall III, egy sziú származású történész, író munkásságát, aki több regényt is írt az őslakos amerikaiakról és történelmükről.
  • Az Into the West című tévésorozat egyik epizódja, amely az őslakos amerikaiak történetét mutatja be, a film hatására készült el.
  • A festőművész Bunky Echo-Hawk munkásságában gyakran megjelennek az őslakos amerikai kultúra és történelem motívumai, ami részben a Farkasokkal táncoló hatásának köszönhető.
  • A The Song of Hiawatha (Hiawatha éneke) című epikus költemény Henry Wadsworth Longfellow-tól az északi amerikai indián kultúra és hősiesség témáját dolgozza fel, ami, hasonlóan az Farkasokkal táncoló-hoz, az őslakos amerikaiak életét és kultúráját mutatja be.

Érdekességek

A Farkasokkal táncoló eredetileg 15 millió dolláros költségvetéssel készült, de a film sikerének köszönhetően sokszorosan megtérült. A mozikban világszerte több mint 400 millió dollárt hozott. Kevin Costner határozottan hitt a projektben, annak ellenére, hogy a stúdiók eleinte nem voltak annyira meggyőződve a film sikeréről. Costner saját pénzét is belefektette a produkcióba, és személyesen felügyelte a forgatást. 

A film elkészítése során számos nehézséggel kellett szembenézni. Az időjárás gyakran szeszélyes volt, a forgatási helyszín pedig távol volt a civilizációtól, ami logisztikai kihívásokat jelentett a csapatnak. Costner filmje pozitív hatással volt az őslakos közösségekre is. A sziú törzs tagjai segítettek a film készítése során, és azóta is sokan elismerik a filmet a kultúrájuk méltó és hiteles bemutatásáért. A film nagy részét a dél-dakotai Badlands Nemzeti Parkban vették fel, ami egy hihetetlenül szép, sivatagos vidék. A lenyűgöző tájak hozzájárultak a film vizuális vonzerejéhez.

Összegzés

A Farkasokkal táncoló című film lélegzetelállító és felejthetetlen mű, amely hitelesen ábrázolja az őslakos amerikai kultúrát. Főként azoknak lehet érdekes ez a mozi, akik gyerekkorukban a híres indián regényeken nőttek fel. Nekik, mint a cikk írójának is, hatalmas élményt nyújt ez a film. A csodálatosan fényképezett jelenetek olyan hatást keltenek, mintha mi is ezeken a szép tájakon, együtt lovagolnánk a főhőssel és mi is részei lennénk ennek a nagyon érdekes kultúrának. A természet és a táj szinte önálló karakterként jelenik meg a filmben, mélyítve a történet atmoszféráját. A karakterek hitelesek, a színészek kitűnő alakítást nyújtanak. Kevin Costner a főszerepben méltóképpen jeleníti meg John Dunbart, nem véletlenül osztotta magára ezt a szerepet. Costner nagy kedvence a vadnyugati világ, ez a szerelem érződik is a film minden kockáján, minden jelenetén. Az alkotás tulajdonképpen a különböző kultúrák találkozásának szépségét és nehézségeit mutatja be, valamint az emberi kapcsolatok erejét. A sziú törzs mindennapjaiba is betekintést nyerünk, meglepően hiteles az egész film. A zenei választások is nagyszerűek, tökéletesen illeszkednek a mozi hangulatához. A Farkasokkal táncoló című mozi méltó lezárása a Kevin Costner filmjeit bemutató sorozatunknak.

Idővonal: A Farkasokkal táncoló című filmet 1990-ben mutatták be, abban az évben, amikor hivatalosan is befejeződött a berlini fal bontása, az NDK koalíciós kormánya támogatta az NSZK-val való egyesülést és azt, hogy az egyesült ország a NATO tagja legyen; Berlinben, a Reichstag épületében megtartották a 144 keletnémet képviselő csatlakozásával 663 tagúvá bővült Szövetségi Gyűlés (Bundestag) háború utáni első ülését; a NATO védelmi miniszterek és az Atomtervező Csoport Kananaskisban tartott ülésén megtárgyalta az európai politikai választások hatását a NATO biztonságpolitikájára; Margaret Thatcher lemondott a brit miniszterelnöki posztról; Németország nyerte az olaszországi labdarúgó-világbajnokságot, és természetesen, ami számunkra a legfontosabb, ez év tavaszán tartották meg hazánkban az első szabad választásokat. Magyarországon 1991. július 12-e volt a film bemutatója, abban az évben, amelynek június 19-i napján az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánk területét, és szintén ebben az évben szűnt meg véglegesen a Varsói Szerződés Politikai Tanácskozó Testülete is. (Wikipédia)

A jövő héten folytatjuk izgalmas utazásunkat a remek filmek és csodás színészek világába.

Borítókép: John Dunbar (Kevin Costner) lóháton (Fotó: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.