Az öt legjobb Kevin Costner-film – Fegyvertársak + videó

Egy klasszikus western, parádés szereposztásban.

2023. 10. 13. 20:00
null
Forrás: UIP-Duna Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunk. Ezen a héten útjára indítjuk a következő sztárunk filmjeiből összeállított mini toplistánkat. Ezúttal is egy igazi nagy sztár, egy régen várt hollywoodi kedvenc, Kevin Costner filmjeiből válogatunk önöknek. Mint mindig, most is nagyon nehéz dolgunk volt a listánk összeállításakor, mert Costner jobbnál jobb filmekben szerepelt és rendezőként is letette a névjegyét. A sokoldalú művész a filmek világa mellett a zenei életben is sikereket aratott. 2007 óta turnézik a Kevin Costner & Modern West nevű country-rock zenekarral, amellyel számos stúdióalbumot és több kislemezt is megjelentetett. A zenekarával felléptek Európában is, többek között Ausztriában, Németországban, Svájcban, Svédországban és Görögországban.

Kicsoda Kevin Costner?

Kevin Michael Costner 1955. január 18-án született LynwoodbanKaliforniában Bill Costner és Sharon Costner harmadik gyermekeként. Idősebb bátyja, Dan 1950-ben született, másik testvére születése után nem sokkal meghalt. Ősei német bevándorlókként érkeztek Dél-Karolinába. De rendelkezik angol és ír felmenőkkel is, valamint egyszer azt nyilatkozta valahol, hogy egyik őse egy cherokee nőt vett feleségül. Baptista neveltetést kapott. Ahogy az lenni szokott, nem igazán érdekelték a tudományok, a tanulás, inkább sportolt, zongoraleckéket vett, verseket írt és az Első Baptista Kórusban énekelt. Állítása szerint hétévesen látta A vadnyugat hőse című filmet, ami átformálta gyerekkorát, a westernfilmek szerelmese lett. 

Számos helyen éltek, ezért nehéz volt a gyerekkora, mert mindig új helyen, új közösségbe kellett beilleszkednie. Lakott Orange Countyban, ahol a Mt. Whitney Középiskolába járt, majd Venezuelában, ahol a Buena Középiskolában végzett. 1973-ben a fullertoni Kaliforniai Állami Egyetemre iratkozott be, majd itt szerzett diplomát 1978-ban, marketing szakon. A szakmában azonban mindössze egyetlen hónapot dolgozott, mielőtt felcsapott színésznek. Állítólag egy véletlen találkozás a nagyszerű Richard Burtonnel indította el végül a színészi pályán. Burton azt tanácsolta neki, hogy vágjon bele a kalandba, ha ezt valóban szívből akarja. Costner ezt követően elköltözött Hollywoodba. Először kamionsofőrként dolgozott, majd egy mélytengeri halászhajón, és buszos túrákat vezetett a sztárok házaihoz, míg végül nagy nehezen beindult filmes karrierje. Filmes debütálása a Hot Malibu Summer című film volt. 1982-ben kapott egy kicsi szerepet Ron Howard filmjében, az Éjszakai szolgálatban. 1983-ban számos cég reklámjában szerepelt, valamint ugyanebben az évben feltűnt a Testamentum című filmben is.
A nagy áttörést azonban az 1985-ös  Silverado című westernnel érte el. Az 1987-es Nincs kiút című politikai thriller és az Aki legyőzte Al Caponét megalapozta  a filmes karrierjét és a producerek bizalmát. Igazi sztárrá és szexszimbólummá végül a Baseball bikák tette. Ezután 1990-ben hatalmas vállalkozásba kezdett, és feltámasztotta a halottnak hitt western műfaját: hossza ellenére a Farkasokkal táncoló a közönség jóvoltából minden idők egyik legnagyobb kasszasikere lett, és hét Oscar-díjat nyert. A Farkasokkal táncoló sikerét a további filmjei közül egyik sem érte el. 

Costner hamar eljutott pályája csúcsára: a Whitney Houston mellet testőrként szolgáló Több, mint testőr, a Robin Hood, a tolvajok fejedelme és Oliver Stone JFK – A nyitott dosszié című filmje egyaránt hatalmas sikert hozott. Súlyos kudarcok is övezték a pályafutását.  A Waterworld és a A jövő hírnöke hírhedt anyagi és szakmai csődnek minősültek Hollywoodban. Sokszor került a bulvároldalakra is. Kétszer nősült, hét gyerek édesapja. 2012-ben mutatták be a History Channel három részből álló minisorozatát, A Hatfield-McCoy viszályt, amelyben ő is feltűnik. A sorozat rekordot döntött, ugyanis majdnem 14 milliós nézettséget ért el. Egy valóban megtörtént amerikai történetet mesél el, egy legendás családi viszályt mutat be. A szerepért Costner Emmy-díjban részesült. Érdemes még megemlíteni a hazánkban a Showtime streaming szolgáltató műsorkínálatában szereplő Yellowstone sorozatot, amelyben Costner játssza John Duttont, a Montana ranch családfőjét, az Egyesült Államok legnagyobb birtokának tulajdonosát. A Yellowstone Dutton harcát meséli el, aki a földje megvédéséért, valamint családja egységének megőrzéséért harcol. Mint azt a bevezetőben olvashatták, a zene világában is sikereket ért el, bandájával, a Kevin Costner & Modern West nevű  zenekarral tradicionális  country-rockot játszanak. 

Kevin Costner és együttese egy 2014-es barcelonai fesztiválon (Fotó: AFP/Quique Garcia)

Ez is jól mutatja Costner vonzódását a western világához. Most induló minisorozatunkban is egy klasszikus westernfilmmel kezdünk, az ötödik helyet a toplistánkon a Fegyvertársak (Open Range) című mozi szerezte meg.

5. Fegyvertársak (2003)

A mozit maga Kevin Costner készítette. Ez a harmadik filmje, amelyet rendezőként is jegyez. A forgatókönyvet Craig Storper írta Lauran Paine The Open Range Men című regénye alapján. Szenzációs színészi gárdával. A főszereplők Robert DuvallKevin CostnerAnnette BeningMichael GambonMichael JeterDiego LunaJames RussoAbraham BenrubiDean McDermott és Kim Coates voltak. A film egy klasszikus western, annak minden elemével. Az Egyesült Államokban akartak maradni az alkotók, mert Costner a montanai hegyekbe képzelte el a történetet, ezt nem sikerült megvalósítani számos dolog miatt, de az is közrejátszott, hogy már nem állnak rendelkezésre a régi, híres hollywoodi westerndíszletek sem. Ezért úgy határoztak, hogy Kanadában forgatnak.  Több hónap után sikerült rátalálni a megfelelő helyszínekre. Az egyik legfontosabb talán a képzeletbeli Harmonville városa volt, amelyre Calgarytól nyugatra, a Stoney Nakoda First Nations rezervátumban bukkantak – olvasható a film sajtóanyagában.

Fotó: UIP-Duna Film

A történet

A vadnyugaton játszódó filmben megvan a klasszikus western minden eleme. Az amerikai történelem sajátos időszakát mutatja meg, annak a kornak a végét, amikor még voltak senkihez sem tartozó, szabad földek. Sajátos kultúrája alakult ki az olyan cowboyoknak, akik a marháikat terelve vándoroltak, és a földből éltek, akárcsak a filmbeli Charley, Boss, Mose és Button. A négy főszereplőnek azért kell összefognia, mert harcolniuk kell egy könyörtelen földbirtokos igazságtalanságai ellen. Miközben ezek a bátor férfiak a döntő ütközetre készülnek, szembe kell nézniük saját démonaikkal is. 

Érdekességek

A mozi nagyszerű bevételt könyvelhetett el, sikeres volt, 68,3 millió dollár folyt be a jegypénztárakba. Mielőtt a városjelenetek forgatása egyáltalán elkezdődhetett, két kilométeres földutat kellett építeni a rezervátumon keresztül. Ám alighogy ezzel az akadállyal megbirkóztak, beköszöntött a tavasz. Az utat elárasztotta az elolvadt hó, és sokan azon tanakodtak, vajon hogyan fognak rajta közlekedni a járművek. A teherautók végül átjutottak, és elkezdődhetett Harmonville megalkotása. A helyszíni építkezés kilenc hetet vett igénybe, ezt négyhetes intenzív kutatómunka és tervezés előzte meg Los Angelesben. Gae Buckey látványtervező és csapata történelmi könyvekből és korabeli fényképek alapján igyekezett rekonstruálni a kort. 

Összegzés

A Fegyvertársak egy nagyszerű western. Aki a műfajnak a szerelmese, annak igazi csemege az alkotás. Az az igazság, hogy a mai világban már divatjamúlt klasszikus vadnyugati mozit készíteni. Pedig, pont a mostani modern korból hiányoznak a leginkább azok az alapvető értékek, amiket a western közvetített és közvetít mind a mai napig. Gondolok itt a szabadság, az igazság, a becsület, a tisztelet, a szerelem és a barátság fogalmakra. Ezek ma már háttérbe szorultak, pedig a legfontosabb dolgok egy ember életében. Ráadásul a Fegyvertársak egy szuper színészi gárdával elkészített mozi, amely nagyon izgalmas és szórakoztató. 

Rendkívül jól és hitelesen ábrázolja a történelmi kort, az akkori világot. Kevin Costner szavai nagyszerűen példázzák, hogy miért van szükség az ilyen mozikra.

Sokan tudják rólam, mennyire vonzódom a Vadnyugathoz. Gyakran meglepődöm, amikor az emberek azt mondják, hogy szeretik a westerneket, mivel nem túl sok igazán nagy filmet lehet megnevezni ebben a műfajban. Általában a vörös kalap a fehér kalap ellen sémára járnak, és nem túlzottan érdekfeszítőek. De ezek is örökségünk részei, és az emberek nem múló szeretettel viseltetnek irántuk.

A Fegyvertársak című filmet ajánljuk minden mozirajongónak, azoknak is, akik nem kedvelik a western műfajt, mert ez a mozi tartogat számukra is meglepetéseket.

Idővonal: A Fegyvertársak című filmet 2003-ban mutatták be, abban az évben, amikor  Jugoszlávia hivatalosan nevet változtatott, Szerbia és Montenegró néven államszövetséggé alakult,  meggyilkolták Zoran Đinđics szerb miniszterelnököt, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült KirályságAusztrália csapatai megtámadták Irakot feltételezett tömegpusztító fegyverei miatt, az amerikai erők három hétig tartó harcok után megdöntötték Szaddám Huszein uralmát, ezen a napon az amerikai tengerészgyalogosok – a bagdadi főtéren – kötelet húznak Szaddám Huszein óriási szobrának nyakára, majd ledöntötték az alkotást, II. János Pál pápa boldoggá avatta kalkuttai Teréz anyát, először rendezték meg Magyarországon a Múzeumok éjszakáját, pokolgépes merényletben megölik Mohamed-Szaleh GuszajevetAusztráliaÚj-ZélandPápua Új-Guinea és a Fidzsi-szigetek katonai, valamint rendőri erőket küldtek a polgárháború sújtotta Salamon-szigetekreAnna Lindh-et, Svédország külügyminiszterét egy őrült halálosan megsebesítette, és elindult a Wikipédia internetes szabad enciklopédia magyar nyelvű változata. - Wikipédia

A Kevin Costner filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a negyedik mozival érkezünk.

Borítókép: Charley Waite (Kevin Costner) és Spearman (Robert Duvall) a film egyik jelenetében (Fotó: UIP-Duna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.