Az öt legjobb Kevin Costner-film – Szitakötő + videó

Felemelő, misztikus, romantikus dráma.

2023. 10. 20. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét pénteken elindítottuk a Kevin Costner filmjeit bemutató sorozatunkat. Az ötödik helyet a 2003-ban készült, maga Kevin Costner által rendezett Fegyvertársak (Open Range) című westernfilm szerezte meg. Ez volt a harmadik filmje, amelyet rendezőként is jegyzett a nagyszerű színész. Többször megjegyeztük korábban más színészek kapcsán, hogy nem feltétlenül azok az alkotások kerülnek fel a toplistánkra, amelyek az adott művész legjobb filmjei. Igyekszünk különböző műfajokban megmutatni az adott sztárt. Ezért sok esetben olyan mozik is felkerülnek a listánkra, amelyek egyébként nem tartoznak az adott színész legjobbnak ítélt filmjei közé, de talán érdemesek arra, hogy kedvet csináljunk a megtekintésükhöz. Ezzel a nem megszokott szerkesztési alapelvvel próbáljuk egy kicsit egyedibbé tenni sorozatunkat. Ezen a héten egy kicsit más vizekre evezünk, a misztikum, a spiritualitás felé fordulunk. Sorozatunkban a negyedik helyet a talán kevésbe ismert Szitakötő (Dragonfly) című mozi szerezte meg. 

4. Szitakötő (2002)

A filmet Thomas Peter Shadyac rendezte, aki főként vígjátékokban tette le a névjegyét. Olyan mozikat rendezett, mint az Ace Ventura: Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective, 1994), a Bölcsek kövére (The Nutty Professor, 1996), a Hanta boy (Liar Liar, 1997), a Patch Adams (1998), a Bölcsek kövére 2. – A Klump család (Producerként, Nutty Professor II: The Klumps, 2000), A minden6ó (Bruce Almighty, 2003), a Felvéve (Producerként, Accepted, 2006), a Férj és férj (Producerként, I Now Pronounce You Chuck & Larry, 2007), vagy éppen az Evan, a minden6ó (Evan Almighty, 2007). A Szitakötő egy erősen spirituális mozi, sokkal komolyabb, mint a rendező eddigi filmjei. 

A Szitakötő című film egyik legismertebb plakátja  Fotó: InterCom

Olyan témát boncolgat, mint a halál, a lélek,  a természetfeletti, megmagyarázhatatlan világ. Shadyac pont ezért a szívén viselte a Szitakötőt, következőképpen nyilatkozott a filmről: 

 „Amikor a Szitakötőről beszélek emberekkel, nem tudok nem libabőrös lenni. Hogy valójában mi is történik velünk, amikor meghalunk, továbbra is az emberiség egyik legnagyobb kérdése. Amikor ez a téma szóba kerül, szinte mindenkinek van olyan élménye, amelyre nincs tényszerű magyarázat. Szűk látókörre utalna, ha azt gondolnánk, hogy csak az a realitás, amit a szemünk lát, a kezünk érez." 

Nagyszerű színészeket sikerült megszerezni a filmhez, ami nagyon megkönnyítette a rendező dolgát. Kevin Costner mellett, aki a főszereplőt Dr. Joe Darrow-t, a Chicagói Közkórház elismert baleseti sebészét alakítja, sikerült az Oscar-díjas Kathy Bates-t is menyerni a lelki társ, az igaz barát szerepére. A szereplőkről a rendező az alábbiakat mondta, kiemelve a harmadik fontos szereplőt is, az apácát, Madeline nővért szenzációsan alakító Linda Huntot:

„Amikor először olvastam a forgatókönyv végső változatát, Kathy nevét a margó szélére véstem, és most nagyon szerencsésnek érzem ezt a választást. Ő és Kevin tényleg csodálatosak együtt. […] Madeline nővér segít Joe-nak és a közönségnek is megérteni, valójában milyen is a halálközeli élmény. Linda Hunt csodálatos elegyét varázsolja a nővér szerepébe a belső látásnak, érzékenységnek és dacnak."

A történet

Dr. Joe Darrow (Kevin Costner) a Chicagói Közkórház elismert baleseti sebésze. Sajnos szakértelme nem sokban könnyíti meg életét, amikor egy tragédia során elveszíti a feleségét. Felesége, Emily Darrow (Susanna Thompson) éppen egy jótékonysági tanulmányúton vesz részt Venezuelában, amikor a hegyi utakon buszbalesetet szenved.
Hat hónappal a baleset után sem találják Emily holtestét, de Joe addigra már teljesen összeomlott. Hiába a barátok, a család és a szomszéd, Miriam Belmont (Kathy Bates) minden fáradozása, Joe elzárkózik a világtól, és magába folytja bánatát. Lakásában mindenhol Emilyhez fűződő emlékek találhatók, rengeteg kép és szobor Emily kabalaállatáról, a szitakötőről. Joe szorongása tovább növekszik, amikor meglátogatja Emily régi betegeit, rákos gyermekeket az onkológián. Itt szembesül a gyerekek elbeszéléseiből a halál közeli élménnyel és egy különleges látomással a feleségéről. Egyre jobban érdeklődni kezd a misztikus dolgok iránt. Madeline nővér (Linda Hunt), aki a halálközeli élmények mérhetetlen mélységeit kutatja, segít neki feldolgozni ezeket az új impulzusokat. 

Dr. Joe Darrow (Kevin Costner) a nyomasztó emlékei között  Fotó: InterCom

Ez azonban csak a kezdet. Megszállott kutatása során mind különösebb, félelmetesebb, és kevésbé evilági dolgokkal találja szemben magát. Fantasztikus csavarok után jutunk el a film végén a legnagyobb, senki által nem várt fordulathoz.

Érdekességek

A film bevétele 52,3 millió dollár volt, ez az összeg nem érte el a gyártási költséget sem, hiszen az 60 millió volt. Azonban az anyagi bukás ellenére a film egyik mellékszereplője Chea Courtney Young Artist Awards jelölés kapott. Joe Darrow szerepére eredetileg Harrison Fordot képzelték el, de ő visszautasította a lehetőséget, mert egy évet filmezés nélkül akart tölteni, így esett a választás Kevin Cosnerre, aki zseniálisan alakította a gyászoló orvost. A filmet Katharine Curtissnek ajánlották, a rendező asszisztens, Alan B. Curtiss feleségének, aki a forgatás ideje alatt hunyt el. Shadyac saját tapasztalatait is felhasználta, amikor a kórházi jelenetek valósághű ábrázolásán fáradozott, hiszen édesapja segített létrehozni a Memphis-i Szt. Judit Gyermekkórházat, amelynek jelenleg is igazgatója. Shadyac többször meglátogatta az intézményt az előkészületi időszakban, később szerepválogatásokat is tartott itt, a kórház betegei és azok szülei körében.

Az embereknek általában téves elképzeléseik vannak a kórházakról. Ez a hely nem feltétlenül szomorú, és nem is olyan végzetes. Igazából az életről és annak tiszteletéről szól, gyerekekről, akik sokszor bölcsebbek és komolyabbak valós életkoruknál. Ezek a gyerekek hatalmas kihívásokkal birkóznak, de istenadta fénnyel ragyognak és ez nagyon különleges. Elővigyázatosak, lelkesek és rendkívül szeretnek élni.

 – olvasható a rendező véleménye a film sajtókönyvében. A film utolsó jelenetei Venezuelában játszódnak, ahol Emily életét veszti. De nem itt forgatták ezeket a jeleneteket, a film készítői ugyanis  felépítették a saját yanomani falujukat Hawaii Kauai nevű szigetén.

Összegzés

A Szitakötő című film nem tartozik a mainstream, felkapott filmek közé. Méltatlanul mellőzött mozi, talán azért, mert aki a spiritualitás, a természetfeletti dolgok iránt nem fogékony, annak egy kicsit sok lehet. Valóban azok fogják értékelni jobban ezt a filmet, akik nyitottak a misztikus, megmagyarázhatatlan dolgok világára. A Szitakötő, olyan fontos kérdéseket vet fel és boncolgat, ami sokunk életében jelen van. A szeretteink halála, az elengedés, a gyász folyamata, a halálközeli élmények és természetesen a lélek és a test kapcsolata. Kevin Costner rendkívül jól játszik ebben a szerepben. Ő amúgy is olyan színész, hogy amikor feltűnik a vásznon, oda kell rá figyelni. Eleganciát, komolyságot és végtelen nyugalmat sugároz. A Ghost (1990) című filmhez hasonlítanám a Szitakötőt, hiszen az egyik legjobb alkotás, ami ezzel a témával foglalkozik. Természetesen a Szitakötő is egy mozifilm, ne várjunk tőle többet, ne várjunk magyarázatot. Azonban olyan fordulatokat tartogat számunkra, amik mindig arra csábítanak, hogy újra és újra megnézzük, és tátott szájjal engedjük, hogy beszippantson minket ez a misztikus világ. A Szitakötő egy nagyon szép film, kár lenne kihagyni, érdemes neki esélyt adni. Nem fog csalódást okozni.

Idővonal: A szitakötő című filmet 2002-ben mutatták be, abban az évben, amikor készpénzként is forgalomba került az euró, az Európai Unió hivatalos valutája, amely 12 országban váltotta fel a korábbi nemzeti valutákat. Kitört a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Nyiragongo vulkán, körülbelül 400 000 embert kellett kitelepíteni. Olasz zászlóalj részeként megkezdte működését Boszniában az a 150 fős magyar katonai rendfenntartó alakulat, amely a szolnoki könnyű vegyes ezred katonáiból állt. Csecsen fegyveresek a moszkvai Dubrovka Színházban túszul ejtették a 850 fős közönséget, a mentőakcióban 204 túsz és mind a 40 merénylő meghalt. Kabul központjában levő hivatala előtt ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Abdul KadirtAfganisztán – 2002. június 22-én hivatalba lépett – pastu nemzetiségű alelnökét, a kormány közmunkaügyi miniszterét, lezuhant egy Szu–27-es repülőgép Ukrajnában egy légiparádén. (A halálos áldozatok száma 78, a sérülteké több mint 100. A történelem eddigi legsúlyosabb légibemutató-balesete.), megalakították a Tiranában állomásozó NATO-parancsnokságot (NATO HQ Tirana – NHQTi) tanácsadói feladatok ellátása céljából, valamint hogy támogassa az albán hatóságokat, az AOL Time Warner Inc. beperelte a Microsoft Corporationt, kárpótlást követelve, mert az AOL Netscape Navigator böngészője hátrányos helyzetbe került, amikor a Microsoft megjelentette és operációs rendszerével terjesztette saját böngészőjét. Megalakult a Medgyessy-kormány – Wikipédia

A Kevin Costner filmjeit bemutató sorozatunkban jövő héten már a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Dr. Joe Darrow (Kevin Costner) és a felesége, Emily Darrow (Susanna Thompson) (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.