Az öt legjobb Mel Gibson-film – Katonák voltunk + videó

Az amerikai történelem legkegyetlenebb csatájának igaz története.

2023. 09. 15. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét pénteken elindítottuk a Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkat. Az ötödik helyet a 2000-ben készült,  Nancy Meyers által endezett Mi kell a nőnek? ((What Women Want) című nagyszerű vígjáték szerezte meg. Ezen a héten a negyedik pozíciót elérő alkotással érkezünk, ami műfaját és komolyságát tekintve merőben eltér a múlt héten tárgyalt filmtől. Egy nagyon kemény, háborús film következik a sorban. Egy olyan mozi, ami egy valós történelmi eseményt dolgoz fel, méghozzá az amerikai történelem, talán legkegyetlenebb csatájának az igaz történetét meséli el. Ez a film pedig nem más, mit a Katonák voltunk (We Were Soldiers). Mel Gibson ebben a moziban új oldaláról mutatkozott be és nem is akárhogyan.

4. Katonák voltunk (2002)

Az amerikai-német koprodukcióban készült háborús filmnek a forgatókönyvírója és rendezője egyaránt Randall Wallace volt, aki mind forgatókönyvíróként, mind pedig rendezőként letette a névjegyét. Olyan filmek fűződnek a névéhez, mint az 1995-ös Rettenthetetlen (Braveheart), az Alexandre Dumas regényéből 1998-ban készült A vasálarcos (The Man in the Iron Mask), a Pearl Harbor (2001), John Malkovich és Diane Lane főszereplésével A paripa (Secretariat, 2010) vagy éppen az Igazából mennyország (Heaven Is for Real, 2014).

A Katonák voltunk Harold G. Moore nyugalmazott alezredes és Joseph L. Galloway civil haditudósító We Were Soldiers Once... And Young című nagy sikerű könyve alapján készült. Mindketten szemtanúi voltak a szörnyű ütközetnek, a kegyetlen Ia Drang-i csatának. Ezt követően mindketten megfogadták, hogy elmondják az embereknek a drámai élményeiket.

Fotó: InterCom

A történet és a történelmi háttér

1965. november 14-én, vasárnap reggel 10 óra 48 perckor Hal Moore (Mel Gibson) alezredes és katonái földet értek az X-Ray Leszálló Zónában, abban az Ia Drang-völgyben, amelyet Vietnámban a Halál Völgyeként” emlegetnek. Moore alezredes elsőnek lépett a harcmezőre, és négyszáz emberével együtt mintegy kétezer észak-vietnámi katona ellenséges gyűrűjében találta magát. A harc, ami ezután következett, az Egyesült Államok történetének egyik legádázabb csatája volt, egyben az észak-vietnámi és az amerikai katonák közötti első nagy összecsapás.  A csata 1965november 14. és 20. között zajlott, és végül az észak-vietnámi csapatok visszavonulásával végződött. A véres csata a nevét a Drang folyóról kapta, amely Plei Mei-től északnyugatra fut egy völgyben. A film a harci cselekményekből mindössze a november 14–16. között lezajlott eseményeket dolgozza fel. A Katonák voltunk több, mint egy egyszerű háborús film. A kitűnő színészi alakítások, a nagyszerű dramaturgia, a meglepően realisztikus képek és a remek forgatókönyv együtt többet nyújt, mint egy szokványos háborús alkotás. Dean Semler operatőr az úgynevezett cinema verite stílusban fényképezte a mozit, hogy a néző mind fizikai, mind érzelmi értelemben minél hitelesebb képet kapjon az Ia Drang-völgyi csatáról. Arról a nem titkolt rendezői célról nem is beszélve, hogy ez a film tulajdonképpen egy tisztelgés a csatában harcoló és a hazájukért az életüket adó katonák előtt.

Benyomulunk a Halál Völgyébe, ahol a melletted levő hátát figyeled majd feszülten, s ő meg a te hátadat figyeli, s fikarcnyit sem törődsz a bőre színével, sem azzal, hogy hogyan szólítja Istent, amikor fohászkodik. Kemény és elszánt ellenséggel szállunk harcba. Nem ígérhetem meg, hogy mindannyiótokat élve hazahozlak. De egy dologra esküszöm: amikor csatába indulunk, én leszek az első, aki a harcmezőre lép, és én leszek az utolsó, aki elhagyja azt. És senkit – se holtat, se élőt – nem hagyok ott. Mi együtt fogunk hazajönni mindannyian.

Ezek voltak Hal Moore alezredes szavai, amelyeket katonáihoz intézett egy nappal azelőtt, hogy emberei élén a háborúba indult. A ma emberének ezek a szavak már nem biztos, hogy ugyanazt jelentik, de a súlyukat még ma is érezzük. A rendező, Randall Wallace a következőket nyilatkozta a filmről:

 Valamikor 1993-94-ben, egy könyvesbolt polcán láttam meg a könyvet. Már a borító és a cím fennkölt stílusa is vonzott, a történet pedig megfogott. Azonnal tudtam, hogy filmet akarok csinálni belőle.” 

Nagy hatással volt a szerzőkre az a mindent elsöprő szenvedély, ami Wallace-t a könyvhöz, majd a filmhez kötötte, érezték, hogy nem csupán egy háborús tucatfilmet akar készíteni a könyvükből. Ez a szenvedély meg is látszik a filmen. Mel Gibson pedig egész egyszerűen zseniális ebben a moziban. Remekül alakítja a hazájáért mindenre képes Moore alezredest. Moore és Gibson többször találkoztak is a forgatások előtt és közben is. De nagyon jól mutatja, hogy ez a film személyes ügy volt a színészeknek és a stábnak is, mert nemcsak Gibson találkozott Moore-ral, többen a színészek közül felkeresték a valós személyeket, akiknek alakját a filmben életre keltik. Gibson szerint a film sikerének a titka a szenvedély mellett az volt, hogy nagy hangsúlyt fektettek benne az otthon maradt családtagokra, az asszonyokra. Wallace azt mondta erről:

„A film fele tulajdonképpen a családokról szól. Sokat beszélünk a csatában harcoló férfiak bátorságáról, de soha senki nem említi az otthon maradt családok bátorságát, az általuk hozott áldozatot”. 

Madeleine Stowe alakítja Julie-t, Moore feleségét, aki a következőket mondta a filmről és a szerepéről:

„A Katonák voltunk háborús történet, de a ragaszkodás és szeretet története is. Julie, egy ezredes lánya és katonafeleség, bátor asszony, akit áthat a kötelességtudat és felelősségérzet.” 

Még egy kis adalék a filmhez: a forgatás előtt a színészek két hetet Fort Benningben töltöttek, ahol Moore egysége kiképzésen volt 1965-ben. A forgatás előtti utolsó napon az Ia Drang-i csata túlélői, a színészek és a stáb közös istentiszteleten vettek részt. Ez a szeretet és a szenvedély meg is látszik a Katonák voltunk minden képkockáján.

Érdekességek

A film összbevétele 114 660 784 dollár volt az IMDB.com adatai alapján. A forgatáson 150 órányi anyagot rögzítettek. A vágók csapatának hat napjába és éjszakájába került mindezt végignézni. A bevetésen részt vevő katonák közül hármat Becsület érdeméremmel jutalmaztak. Ők Joseph Marm Jr., Bruce P. Crandall és Ed Freeman – olvasható a Mafab.hu összeállításában. A felvételek sorrendje követte a történet időrendjét. 2001 tavaszán Fort Benningben kezdődött a forgatás, a kiképzéssel és a búcsúval. A csata helyszínét Kaliforniában találták meg. Nem dzsungelkörnyezetre volt szükség, hiszen az Ia Drang-völgy a vietnámi felföldön található. Fort Hunter Liggett messze nyúló dombjaival, lombos fáival, folyóival nagyon hasonlított az eredeti színhelyre. De még így is meg kellett teremteni a hiteles vegetációt: kb. két és fél tonna vetőmagot és ugyanennyi műtrágyát használtak fel, öt-hatezer fát ültettek. 2001 áprilisától augusztusig forgattak itt, jórészt tikkasztó hőségben írja a film hivatalos sillabusza.

Összegzés

Engedjék meg, hogy egy kicsit pátoszos legyek. A Katonák voltunk egy megható, csodálatos tisztelgés a tűzvonalban, bátran és férfiasan küzdő katonák előtt. Ez a film olyan magasztos értékek mellett tiszteleg, mint a haza, a család, a hűség és a bátorság. Ma különösen fontos ilyen és ehhez hasonló filmeket néznünk, mert bizony ezek az értékek meg vannak kérdőjelezve és folyamatos támadás alatt állnak. Aki ezt a Mel Gibson-filmet megnézi, biztos vagyok benne, hogy másképpen fog viszonyulni a saját hazájához is. Ez a mozi természetesen az amerikai embereknek szólt elsősorban, de a képek ereje és a színészi játék sokunk szívét megdobogtatta.

Idővonal: A katonák voltunk című filmet 2002-ben mutatták be, abban az évben, amikor abban az évben, amikor készpénzként is forgalomba került az euró, az Európai Unió hivatalos valutája, amely 12 országban váltotta fel a korábbi nemzeti valutákat. Kitört a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Nyiragongo vulkán, körülbelül 400 ezer embert kellett kitelepíteni.  Olasz zászlóalj részeként megkezdte működését Boszniában az a 150 fős magyar katonai rendfenntartó alakulat, amely a szolnoki könnyű vegyes ezred katonáiból állt. Csecsen fegyveresek a moszkvai Dubrovka Színházban túszul ejtik a 850 fős közönséget, a mentőakcióban 204 túsz és mind a 40 merénylő meghalt. Kabul központjában levő hivatala előtt ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Abdul KadirtAfganisztán – 2002. június 22-én hivatalba lépett – pastu nemzetiségű alelnökét, a kormány közmunkaügyi miniszterét. Az AOL Time Warner Inc. beperelte a Microsoft Corporationt, kárpótlást követelve, mert az AOL Netscape Navigator böngészője hátrányos helyzetbe került, amikor a Microsoft megjelentette és operációs rendszerével terjesztette saját böngészőjét. Megalakult a Medgyessy-kormány. Két ismeretlen fegyveres agyonlőtte a kolumbiai Cali városának érsekét, Isaías Duarte Cancinót. Az egyházi vezető kórházba szállítás közben belehalt sebeibe. Győr egyetemi város lesz: a korábbi műszaki főiskola Széchenyi István Egyetem néven működik tovább.– Wikipédia

A jövő héten a Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkban már a bronzérmes filmmel érkezünk. 

Borítókép: Hal Moore (Mel Gibson), a kemény harcos gyermekeivel (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.