Az öt legjobb Mel Gibson-film – Mi kell a nőnek? + videó

Rendkívül szórakoztató, agyas vígjáték, örök klasszikus.

2023. 09. 08. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunk. Ezen a héten útjára indítjuk a következő sztárunk filmjeiből összeállított mini toplistánkat. Ezúttal egy igazi nagy sztár, egy régen várt hollywoodi kedvenc Mel Gibson filmjeiből nyújtunk át egy csokrot önöknek. Mielőtt belevágnánk a színész rövid bemutatásába, engedjenek meg, hogy egy technikai részletet ismertessek önökkel. Filmkép rovatunkban készülünk majd egy külön kis blokkal, ahol nem egy-egy színész filmjeiből állítunk majd fel egy toplistát, hanem azokból a híres, klasszikus filmekből, amelyekből kultikus sorozatok készültek. Ezért nem szerepelt többek közt a Tom Cruise filmjeit bemutató sorozatunkban például az Impossible Mission sorozat és ezért nem fog szerepelni Mel Gibson filmjeinél sem a két klasszikus szerepe, a Mad Max és a Halálos fegyver széria sem. Ennek ellenére nehéz volt összeállítani a mini toplistánkat, mert Gibson így is számtalan remek filmben szerepelt. Mint mindig ezúttal is próbáltuk úgy kialakítani a saját szubjektív listánkat, hogy a lehetőség szerint több műfaj is megjelenjen benne.

Kicsoda Mel Gibson?

Gibson Peekskillben, New York államban született 1956 január 3-án egy meglehetősen nagy családban, Hutton Gibson és Anne Reilly Gibson tíz gyermeke közül a hatodikként. Ráadásul a család még örökbe is fogadott egy gyermeket, tehát összesen tizenegyen voltak testvérek. Mel tizenkét éves korától (1968) Ausztráliában élt. A Jeopardy! című tévéműsorban 1968-ban aratott sikerét követően Gibson apja az egész családját Sydney-be költöztette: egyrészt így tiltakozott a vietnámi háború ellen, amely miatt idősebb fiait a besorozás veszélye fenyegette. Az ausztrál évek miatt, korai filmjeiben emlékezetes volt az ausztrál akcentusa, ezért elterjedt róla, hogy ausztrál színész. Igazi színészi karrierje az 1979-es Mad Max című filmmel kezdődött. 1985 februárjában a People magazin a „legszexibb élő férfi”-nak választotta. Mel tehetségét nem csak a filmvásznon mutatta meg, filmrendezőként is maradandót alkotott. Miután megalapozta nevét és anyagi helyzetét a Mad Max és a szenzációs Halálos fegyver sorozattal, Gibson megrendezte és főszereplője volt A rettenthetetlen című, Oscar-díjas filmnek. A film rendezőjeként ő lett a 6. Oscar-díjas színészből lett filmkészítő, megkapva a legjobb rendezőnek járó szobrot. 2004-ben hatalmas sikert aratott a A passió című filmjével, amelyben Jézus utolsó óráit vitte vászonra. Ausztrália tiszti fokozatú érdemrendjével tüntették ki. 2004-ben a Forbes magazin „a világ legbefolyásosabb sztárjai”-nak listáját is vezette. Ezt követően karrierje kissé leszállóágba került. Inkább botrányiról volt hangos a média, mint a filmszerepeiről. 2006 júliusában rendőrök ittas vezetésen kapták és színész részegen dühöngve kiabált a rendőrökkel, évekkel később pedig válásától volt hangos a bulvár.

Jobboldalisága és vallásossága miatt sosem volt a liberálisok kedvence. Passió című filmjével még inkább a pc megmondóemberek célkeresztjébe került, megkapta a szokásos baloldali, liberális bélyeget: antiszemita. 

Nevetséges módon például azért, mert állítólag túlzottan negatívan jelenítette meg a zsidó embereket a filmvásznon.

Fotó:  InterCom

2010-ben mutatták be a Sötétség határán című krimijét, amelyben öt év után ismét kamera elé állt. A következő filmje a 2011-es A hódkóros, amiben egy plüss hóddal beszélgető menedzsert alakít. 2012-ben a Börtönregény című akciófilmben szerepelt, ezt követte a 2013-as Machete gyilkol és a 2014-es A feláldozhatók 3., majd 2016-ban Az utolsó emberig című akciófilm, de ezek a filmek finoman szólva nem voltak méltóak hozzá. Csak remélni tudjuk, hogy még visszatalál a siker útjára, mert tehetségéhez nem férhet semmi kétség. Sorozatunkban az ötödik helyet egy rendkívül szórakoztató, szenzációs vígjáték a Mi kell a nőnek? (What Women Want) szerezte meg. 

5. Mi kell a nőnek? (2000)

A filmet Nancy Meyers rendezte, aki eleinte íróként szerzett magának hírnevet, olyan nagyszerű filmek sztoriját írta meg, mint a 1980-as Benjamin közelegény (Private Benjamin) Goldie Hawn emlékezetes alakításával, Kibékíthetetlen ellentétek (Irreconcilable Differences, 1984), az Örömapa (Father of the Bride, 1991), a Volt egyszer egy gyilkosság (Once Upon A Crime, 1992), vagy éppen a Julia Roberts és Nick Nolte főszereplésével készült A zűr bajjal jár ( I Love Trouble) 1994-ből. Rendezőként is főként a romantikus vígjátékokra specialaizáldott, olyan mozik kerültek ki a kezei alól, mint az Erich KästnerA két Lotti című könyvéből készült, Apád-anyád idejöjjön (The Parent Trap) 1998-ból, a Minden Végzet Nehéz (Something's Gotta Give, 2003) Diane Keatonnal és Jack Nicholsonnal, a Holiday (2006) és az Egyszerűen bonyolult (It's Complicated, 2009), amivel sikerült elhódítania a 2010-ben Golden Globe-díjat. Azt, hogy Meyers igazi vígjáték specialista az a Mi kell a nőnek? című mozival is bebizonyította. 

Történet

Férfitársaim, ki ne szeretné tudni közülünk, hogy éppen mire gondolnak a nők, mi jár a fejükben? Ennek a csodás képességnek a birtokában könnyedén meghódíthatnánk őket, megkímélnénk magunkat kellemetlen helyzetektől, elkápráztathatnánk őket, hiszen így mivel ismernénk a gondolataikat, pontosan azt tennénk, amit szeretnek. Nos történetünk főhőse Nick Marshall (Mel Gibson) egy nőfaló, kissé beképzelt reklámszakember, aki egy áramütés miatt képessé válik arra, hogy meghallja, hogy mit gondolnak a nők. Eleinte ez kellemetlenségeket hoz számára, hiszen kavarognak a fejében a nők gondolatai, de aztán végül megtanulja használni ezt a csodás képességet és a főnökének kinevezett  Darcy McGuire (Helen Hunt) gondolatait is felhasználva bizonyos előnyökre tesz szert mind a szakma, mind pedig a magánélet terén. 

Eleinte sokat vitatkoznak egymással, majd Nick lenyúlja Darcy projekt tervét, de közben egymásba szeretnek. Igazi, fordulatos vígjáték, remek alakításokkal. Gibson nagyon jól működik vígjátéki környezetben is, ezúttal is nagyszerű alakítást nyújt. Helen Huntnak is jól áll ez a szerep, a hideg, rideg főnök, aki később szép lassan feloldódik. Feltűnik még a filmben Dr. J.M. Perkins, házassági tanácsadóként, Bette Midler, Nick főnökeként Alan Alda és Marisa Tomei is, aki egy színésznek készülő, kávéházi eladót játszik. Természetesen a mozi, mint általában a romantikus vígjátékok, pozitív befejezést kap, keretbe foglalva az egész filmet, hiszen Nick egy villámlás következtében elveszíti a szuperképességét és nem hallja tovább a hölgyek gondolatait. De eléri, amit szeretett volna, a szerelmet.

Mel Gibson a film egyik legmulatságosabb jelenetében - Fotó: InterCom

Érdekességek

A film magyar címe eredetileg Női agy lett volna; egy mozimagazinban volt egy nagy összeállítás arról, milyen filmek várhatók a következő hónapokban, s ott ezzel a címmel szerepelt. Viszont úgy látszik, a hazai forgalmazó a film alkotóival párhuzamosan változtatott címet az új angol cím szó szerinti lefordításával - olvasható a Mafab.hu összeállításában. A film 2000-ben a 4. legtöbb bevételt hozó mozi volt, összbevétele 191 300 000 dollár lett, az imdb.com adatai alapján. Állítólag Mel Gibson valóban legyantáztatta a lábait és elmondása szerinte nem volt olyan fájdalmas, mint azt előzőleg elképzelte a női ismerőseinek a leírásából.

Összegzés

Talán meglepő, hogy egy ilyen könnyed film is bekerült a Mel Gibson filmjeit bemutató mini topistánkra. De úgy éreztük, hogy Gibson nagyon jó a vígjátékokban is, ezért szerettünk volna a egy ilyen tematikájú mozit is feltenni a listánkra. Számos bonyodalom és elképesztően jól megkomponált vígjátéki elemek egész sora köszön ránk a filmben. Félő volt, hogy a sztori miatt túl bugyuta lesz a megvalósítás, de kifejezetten agyas kis vígjáték kerekedett ki belőle. Sok-sok ikonikus jelenet van a filmben, mint például, amikor Gibson festi a lábkörmeit, vagy éppen gyantázza a lábát és harisnyát húz. A folytatásban már nem nagyon lesz ilyen könnyed mozi a Mel Gibson-sorozatban. Szóval a nevetés garantált annak, aki megnézi ezt a szuper kis vígjátékot.

Idővonal: A Mi kell a nőnek? című filmet 2000-ben mutatták be, abban az évben, amikor sokan világméretű számítógépes összeomlásra számítottak, a 2000. év problémája végül nem okozott komoly bajokat, kezdetét vette a magyar államiság ezeréves évfordulója alkalmából meghirdetett millenniumi év. A Nemzeti Múzeumból az Országházba szállították át a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, a magyar államiság ezredik évfordulóján a kormány az ország valamennyi önkormányzata számára fehér alapon arannyal hímzett millenniumi díszzászlót készíttetett Az első zászlót Bajót község vette Orbán Viktor miniszterelnöktől, Romániában gátszakadás következtében nagy mennyiségű cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz került a Zazar patakba, majd a Lápos és a Szamos folyókon keresztül a Tiszába. A ciánszennyezés felmérhetetlen károkat okozott a folyók élővilágában, II. János Pál pápa a Szent Péter téren bemutatott szentmisén ünnepélyesen bocsánatot kért mindazoktól, akik ellen a keresztények, a történelem során, bűnöket követtek el, a kereszténység második millenniuma alkalmából a Konstantinápolyi ortodox egyházban I. Bartholomaiosz (I. Bertalan) egyetemes pátriárka vezetésével Konstantinápolyban a 2000. április 11-én hozott szentté avatási bullával szentté emelték Szent István királyt és Szent Hierotheosz püspököt, az EU-csatlakozási tárgyalások brüsszeli főtárgyalói fordulóján ideiglenesen lezárták Magyarországgal a szociálpolitikával és a foglalkoztatással kapcsolatos joganyagrészt, amelyben Magyarország először kapott átmeneti mentességet, a Fidesz kilépett a Liberális Internacionáléból és belépett az Európai Néppártba.és a Magyar Országgyűlés Mádl Ferencet választota meg köztársasági elnöknek. (Wikipédia)

A Mel Gibson filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyet szerzett mozival érkezünk.

Borítókép: Darcy McGuire (Helen Hunt) és Nick Marshall (Mel Gibson) végül egymásra találnak (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.