Az öt legjobb Leonardo DiCaprio-film – A Wall Street farkasa + videó

Scorsese zseniálisan tart tükröt a pénz mindenhatóságának.

2023. 09. 01. 20:00
null
Forrás: Paramount Pictures
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk a győztes mozihoz. Idézzük fel, hogy milyen alkotások kerültek fel a mini toplistánkra: az ötödik helyet a Steven Spielerg által készített Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) című film szerezte meg, a negyedik pozícióban Martin Scorsese mozija, a Viharsziget (Shutter Island) végzett, a képzeletbeli dobogónk harmadik fokára egy igazi klasszikus, minden idők egyik leglátványosabb mozija, a Titanic lépett fel, az ezüstérmet pedig Quentin Tarantino nosztalgiafilmje, a Volt egyszer egy… Hollywood (Once Upon a Time in… Hollywood) szerezte meg. Minden bizonnyal helyet érdemelt volna a listánkon az Ez a fiúk sorsa (This Boy’s Life, 1993), az Egy kosaras naplója (The Basketball Diaries, 1995), a Rómeó + Júlia (Romeo + Juliet, 1996), a Marvin szobája (Marvin’s Room, 1996), az Alexandre Dumas regényéből készül A vasálarcos (The Man in the Iron Mask, 1998), a 2002-es New York bandái (Gangs of New York), az Aviátor (2004), a Véres gyémánt (Blood Diamond, 2006), a Hazugságok hálója (Body of Lies, 2008), A szabadság útjai (Revolutionary Road, 2008),  a zseniális Eredet (Inception, 2010), a Clint Eastwood által rendezett J. Edgar – Az FBI embere (J. Edgar, 2011), a 2012-es Tarantino-film, a Django elszabadul (Django Unchained),  A nagy Gatsby (The Great Gatsby, 2013) vagy éppen a  A visszatérő 2015-ből, ami elhozta DiCapriónak az Oscar-díjat. Azonban mini toplistánk győztese a Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)  című mozi lett. 

1. A Wall Street farkasa (2013)

A filmet Martin Scorsese rendezte, aki mára már hét (!) alkalommal is együtt dolgozott Leonardo DiCaprióval. A világhírű rendező olyan legendás mozikat adott a filmtörténetnek a teljesség igénye nélkül, mint az Aljas utcák (Mean Streets, 1973), az Alice már nem lakik itt (Alice Doesn’t Live Here Anymore, 1974), a Taxisofőr (Taxi Driver, 1976), a New York, New York (1977), Az utolsó valcer (The Last Waltz, 1978), a Dühöngő bika (Raging Bull, 1980), A komédia királya (The King of Comedy, 1982), A pénz színe (The Color of Money, 1986), a Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ, 1988), a Nagymenők (GoodFellas, 1990), Az ártatlanság kora (The Age of Innocence, 1993),a Casino (1995), A rettegés foka (Cape Fear, 1991), a New York bandái (Gangs of New York, 2002), A tégla (The Departed, 2006), a Viharsziget (Shutter Island, 2010), A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013) vagy éppen Az ír (The Irishman) 2019-ből.
A Wall Street farkasa megtörtént eseményeken alapul. Jordan Belfort tőzsdespekuláns, szélhámos visszaemlékezései nyomán a forgatókönyvet Terence Winter írta.

Leonardo DiCaprio mint Jordan Belfort Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Történet

A Wall Street farkasa Jordan Belfort emlékiratait követi nyomon, aki a tőzsdepiac gátlástalan szélhámosaként a Wall Street farkasa becenevet kapta. A film tulajdonképpen egy fejlődéstörténet. A szegény kis bróker (Leonardo DiCaprio) felkapaszkodását mutatja be. Ez az út bizony gátlástalanságokkal, csalásokkal és sok-ok droggal volt kikövezve. A film a pénzügyi világ ördögi körét, a pénz hajszolásának végtelen abszurdját állítja középpontba, de elképesztő humorral átitatva. A mentor, Mark Hanna (Matthew McConaughey) bevezeti az üzleti élet rejtelmeibe a mindenre nyitott Jordant, aki nagyon hamar lepipálja a tanárát is, mind pénzben, mind gátlástalanságban. A történet lineárisan halad előre, nagyon jó ötlet volt az, hogy a főszereplő narrátorként mondja el, fűzi hozzá a gondolatait. A film látványvilága elképesztő, tulajdonképpen egy dübörgő karnevál, amit a szereplők izgalmas, sokszor intellektuális párbeszédei szakítanak meg. Ez nagyon jellemző Scorsesére, ezeket a motívumokat láthattuk a klasszikus gengszterfilmjeiben is. A felemelkedést itt is a szükségszerű zuhanás követi, de mégsem a totális bukás a végkifejlet. Tipikus amerikai a történet vége. Jordan megússza három év fogházzal, amiért együttműködött a hatósággal és ebből is csak 22 hónapot kellett letöltenie. Ami slusszpoén: szabadulása után előadásokat tartott a módszereiről. Ez Hollywood és ez Amerika.

Háttér

Számos kritika A Wall Street farkasa című film főszereplője, Jordan Belfort – valljuk be, arcátlan – meggazdagodását úgy értelmezte, hogy ezzel az ábrázolással a Reagan-korszak önző pénzhajhászóira reflektál a rendező. Természetesen össze is mosták rendszeresen az Amerikai pszicho és a Tőzsdecápák című mozik yuppieábrázolásával. Azt már megszokhattuk, hogy a liberális mainstreamben minden rossznak Amerikában is a jobboldal az oka, pont úgy, mint nálunk. Így nem meglepő, hogy igyekeztek az Egyesült Államok egyik legjobb elnökére is ráhúzni a vizes lepedőt. Természetesen ezek a vélemények hamisak, hiszen Ronald Reagan elnöki időszaka alatt jelentős gazdasági fellendülés volt, mondhatni, igazi aranykorszak. Az pedig, hogy voltak szerencselovagok, ha úgy tetszik, yuppie-k, az igaz minden korszakra. Ma sem kell messze menni, hogy találkozzunk ilyen extrém esetekkel elég, ha csak a két magyar rapsztár kivagyi, budapesti száguldását említem, amit maguk rögzítettek a telefonjukkal. A pénz nagyszerű dolog, de tudni kell vele bánni, mert bizony meg tud részegíteni.

Érdekességek

Brad Pritt is pályázott a főszerepre, Leonardo DiCaprio és ő egymással versenyzett, de végül Leonardo DiCaprio nyerte meg magának a filmet. Leonardo DiCaprio többször is találkozott a forgatás előtt Jordan Belforttal, s a színész megpróbált néhány olyan esetet is előcsalogatni belőle, amelyek ugyan nem szerepeltek a könyvében, de a filmvásznon jól mutattak volna. Ilyen volt, amikor a Stratton Oakmont egyik céges buliján pelenkás csimpánzok görkorcsolyáznak a brókerek szórakoztatására (ilyen csimpánzokat a stáb csak Flordiában talált, így azokat onnan át kellett szállítani a forgatási helyszínre, New Yorkba). A filmben három rendező is játszik: Spike Jonze, a brókercégvezető, ahol beindul Belfort karrierje; Rob Reiner, aki Belfort apját alakítja; Jon Favreau, aki Belfort ügyvédje, akit a filmben Manny Riskinnek hívnak – olvasható a Mafab.hu összeállításában.

Összegzés

A Wall Street farkasa nagyszerű film. Egyetlen percig sem fog unatkozik, aki rászán csaknem 180 percet, hogy megnézze Scorsese alkotását. A film megtörtént eseményeken alapul, ezért sokan megrettentek az alkotás láttán, hogy ilyen dolgok egyáltalán előfordulhatnak, előfordulhattak a gátlástalan gazdagok világában. Természetesen sok minden ki van színezve egy kicsit, hiszen ez egy mozi, de alapjába véve ezek az események megtörténtek. A mozi szenzációs, nem véletlen, hogy mémek egész sora készült a film egyes jelenetiből és frappáns párbeszédeiből. Sokan kritizálták a mértéktelen kábitószer-fogyasztást, a durva beszédet és a sok szexjelenetet. Valóban, ezekből elég sok van a filmben, talán egy kicsit ezt túltolta Scorsese, de ez ízlés kérdése. A színészi játék pazar. Leonardo DiCaprio szinte lubickol Jordan Belfort szerepében. Rendkívül jól hozza az arcátlan, flegma, de ugyanakkor célratörő brókert. De Hanna szerepében Matthew McConaughey is parádézik. Nagyon lazán személyesíti meg a rafinált mentort, a vérprofi nagyágyút. Ha nem is olyan részletesen, mint a Tőzsdecápákban, de itt is bepillantást nyerünk a tőzsde izgalmas, ugyanakkor nagyon veszélyes világába. Jordan Belfort hedonista életmódja szinte kiáltott azért, hogy végre vászonra kerüljön. Scorsese , DiCaprio és McConaughey pedig úgy tudta életre kelteni ezt az egyébként nagyon izgalmas történetet, hogy közben tükröt tartott a pénz könyörtelen világának. Kötelező darab, igazi ínyenc mozi.

Idővonal: A Wall Street farkasa című filmet 2013-an mutatták be, abban az évben, amikor Áder János személyében először jár magyar államfő a NATO brüsszeli központjában azóta, hogy Magyarország 1999-ben csatlakozott a szervezethez, Átadták a XVII. Balassi Bálint-emlékkard magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat BudapestenKalász Márton mellett Jean-Luc Moreau francia műfordító volt a kitüntetett, utóbbinak Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó adta át a szablyát, Varga Mihály vette át a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítását, a Duna vízállása meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot a bajor–osztrák határon fekvő németországi Passaunál, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik, országszerte megnyíltak a nemzeti dohányboltok és július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon, befejeződött a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás-templom) teljes körű felújítása, melyet ünnepi szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek áldott meg és szentelte fel annak új oltárát, a budapesti Szabadság téren Hegedűs Loránt református lelkész felavatta Horthy Miklós mellszobrát a Hazatérés temploma előterében, a függetlenként induló Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke nyerte az időközi polgármester-választást Ásotthalmon és az Emmelie de Forest által képviselt Dánia megnyeri az 58. Eurovíziós Dalfesztivált a svédországi Malmőben. Második helyen végzett Fərid Məmmədov Azerbajdzsán színeiben, a harmadik helyezést Zlata Ohnyevics (Ukrajna) kapta meg. A magyar induló, ByeAlex a 10. helyen végzett a fesztivál 26 fős döntőjében. (Wikipédia)

Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunk véget ért. A jövő héten folytatjuk izgalmas utazásunkat a filmek varázslatos világába, egy újabb zseniális színész kerül a látóterünkbe.

Borítókép: Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) a zseniális, de gátlástan szélhámos (Forrás: Paramount Pictures)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.