Az öt legjobb Leonardo DiCaprio-film – Kapj el, ha tudsz! + videó

Remek történet, zseniális rendezés, pazar alakítások.

2023. 08. 04. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött a Robert De Niro filmjeit bemutató minisorozatunk. Ezen a héten egy fiatalabb, de szintén olasz származású színésszel folytatjuk barangolásunkat a filmek világában. Az elkövetkezendő öt hétben Leonardo DiCaprio legjobb filmjeiből nyújtunk át önöknek egy csokrot.  Mint mindig, amikor új színész sorozatát kezdjük, el kell mondanunk, hogy ez egy szubjektív lista, ne várjon senki objektív ítéletet. Illetve még egy technikai részlet: a 2006-os Martin Scorsese által rendezett A tégla (The Departed) című mozi nem fog szerepelni a DiCaprio filmjeit bemutató minitoplistánkon, mert Jack Nicholson legjobb öt mozijában már foglalkoztunk a filmmel. Vágjunk bele a következő utazásunkba. 

Leonardo Wilhelm DiCaprio 1974. november 11-én született Los AngelesbenKalifornia államban. Stílszerűen Hollywoodban. Orosz, német és olasz származású felmenői vannak. Édesapja képregényrajzoló, édesanyja pedig jogász volt. 

A legenda szerint keresztnevét Leonardo da Vinci után kapta. Állítólag édesanyja terhesen az itáliai művész egyik festménye előtt állt, amikor fia rúgott egyet a hasában. Színészi karrierje meglehetősen korán, már 1989-ben elkezdődött, amikor megkapta Garry Buckman szerepét a Vásott szülők című sikerfilm sorozatváltozatában. Az első áttörést karrierjében az Ez a fiúk sorsa (1993) című film hozta meg számára, amelyben Robert De Niro és Ellen Barkin voltak a partnerei. A New York-i Filmkritikusok Szövetsége és a Filmkritikusok Országos Társasága figyelmét is felkeltette, díjat azonban ekkor még nem sikerült nyernie.

Idén ősszel érkezik a mozikba Scorsese legújabb filmje, a Killers of the Flower Moon, a közel három és fél órás filmet eredetileg az Apple TV+ számára forgatta a rendező, de az október eleji amerikai premiert követően, október 19-én a magyar mozikba is eljut a David Grann Megfojtott virágok című könyve alapján készült alkotás. A bemutatót megfűszerezi az is, hogy harminc évvel az Ez a fiúk sorsa című film után, most először látható együtt Robert De Niro és DiCaprio a filmvásznon. A mozi előzetese több mint biztató.

Tizenkilenc évesen már Oscar-díjra jelölték a Gilbert Grape-ben alakított mentálisan sérült fiú megszemélyesítéséért. 1995-ben szerepelt a Gyorsabb a halálnál (The Quick and the Dead) című westernben és a Teljes napfogyatkozás (Total Eclipse) című moziban. 

Ez a film azért érdekes, mert a két 19. századi költőPaul Verlaine és Arthur Rimbaud közötti homoszexuális kapcsolatot vitte vászonra. DiCaprio alakította Rimbaud-t, Verlaine-t pedig David Thewlis játszotta.  A filmben DiCaprio River Phoenix helyét vette át, aki sajnálatosan a film forgatása előtt hunyt el. Sikeresen szerepelt a Shakespeare Rómeó és Júlia című dámájából készült moziban, de említést érdemel ebből a korszakból az Egy kosaras naplója (The Basketball Diaries, 1995) című mozi is. Ezt követően pedig beindult a karrierje, egy csapásra ünnepelt sztár lett. Mindezt a hatalmas sikert annak köszönhette, hogy eljátszotta Jack Dawson szerepét minden idők legnagyobb bevételt hozó filmjében, a Titanicban. Természetesen megkapta a nem túl tehetséges szépfiú bélyeget. Fiatal lányok milliói rajongtak érte, a People magazin számos alkalommal a világ legszebb emberei közé választotta. Ezt a nem túl hízelgő bélyeget nagyon nehéz volt lemosnia magáról, de olyan nagyszerű filmekben vállalt szerepeivel, mint A vasálarcos (The Man in the Iron Mask, 1998), a Martin Scorsese által rendezett New York bandái (Gangs of New York, 2002), A tégla (The Departed, 2006), A Véres gyémánt (Blood Diamond, 2006) vagy éppen a Ridley Scott által jegyzett film, a Hazugságok hálója (Body of Lies, 2008) sikerült neki. DiCaprio belekóstolt a politikába is, 2014-től az ENSZ békekövete, neves környezetvédelmi aktivista, az egyik legkiemelkedőbb élharcosa a klímaváltozás elleni küzdelemnek. 2016-ban mutatták be első dokumentumfilmjét Özönvíz előtt címmel, amely nagy sikert aratott. Sorozatunkban az ötödik pozíciót a Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) című mozi nyerte el, így ezzel a nagyszerű filmmel kezdődik a sorozatunk.

5. Kapj el, ha tudsz! (2002)

A filmet a zseniális Steven Spielberg rendezte, aki olyan szuperprodukciókat készített a teljesség igénye nélkül, mint a Sugarlandi hajtóvadászat (The Sugarland Express, 1974), A cápa (Jaws, 1975), Harmadik típusú találkozások (Close Encounters of the Third Kind, 1977), Meztelenek és bolondok (1941, 1979), Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981), E. T., a földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestria, 1982), Jurassic Park (1993), Schindler listája (Schindler's List, 1993), Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998), Terminál (2004), München (2005), Kémek hídja ( Bridge of Spies, 2015) vagy éppen a A Fabelman család (The Fabelmans, 2023).

Fotó: UIP-Duna Film

A történet

A Kapj el, ha tudsz egy életrajzi film. Ifjabb Frank William Abagnale története. Az ifjú Frank (Leonardo DiCaprio) 16 évesen elszökött otthonról, majd dolgozott a Pan American Airlines másodpilótájaként, gyermekorvosként praktizált Georgiában és ügyvédként Louisianában. Vérében volt a csekkek, igazolványok tűpontos hamisításának képessége. Profi csekkhamisító és szélhámos volt, de szerethető figura. Több millió dollárt szedett össze már 19 éves koráig. Annyira profi volt a szakmában, hogy elfogása után az FBI csekkhamisítási részlege alkalmazta. Napjainkban is vezető pénzintézetek biztonsági szakértőjeként dolgozik. A film tulajdonképpen egy macska-egér játék, hiszen Frank nyomában liheg, mindig egy lépéssel lemaradva tőle Carl Hanratty (Tom Hanks), az FBI banki csalásokra szakosodott ügynöke. Kettőjük élményszámba menő párharcát követhetjük nyomon. Nagyszerű ötlet, remek megvalósítás, ami remek színészi játékkal párosul. A fogócska során Carl megszereti Franket, neki is köszönhető, hogy a film végén az FBI kötelékébe kerül elfogása után. Tulajdonképpen ők ketten a főszereplők, de például a Frank apját alakító Christopher Walken is nagyszerűen hozza a figurát. Spielberg zseniális, mint mindig, a jellemábrázolásokat nála profibban senki sem tudja megvalósítani egy-egy mozin belül.

Háttér

A film valós eseményekre épít, de természetesen nem minden felel meg a valóságban történteknek. Az eredeti Frank Abagnale úgy nyilatkozott, hogy Steven Spielberg az egyetlen rendező, aki valósághűen tudja ábrázolni a történteket. Egyedül azt kifogásolta, hogy jobb fényben tüntették fel a filmben az édesapját, mint amilyen volt a valóságban. Frank Abagnale, miután megszökött otthonról, soha többet nem találkozott édesapjával. Spielberg ötlete volt, hogy a filmbeli Frank folyamatosan tartja a kapcsolatot apjával, akit szeretne büszkének és elégedettnek látni. 

Érdekességek

A Kapj el, hat tudsz a nyitó hétvégén 30 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. A film világszerte nagy sikert aratott a közönségnél és anyagilag is. A Kapj el, ha tudsz volt a tizenegyedik, legnagyobb bevételt hozó film 2002-ben. Leonardo DiCaprio a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára. Steven Spielberg eredetileg Johnny Deppet választotta a fiatal Frank Abagnale szerepére, de végül DiCaprio lett a befutó. A filmet már a 80-as években el szerették volna készíteni, csak addig nem tudták megszerezni a szükséges jogokat hozzá, amit végül a DreamWorks vásárolt fel, így születhetett meg a film jóval később – olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

A Kapj el, ha tudsz, egy remek film. Pompás, igényes szórakozás. Annak ellenére, hogy komoly témát, megtörtént esetet dolgoz fel, mégis könnyed, laza tud lenni. Ilyen, amikor három profi találkozik. Spielberg, Hanks és természetesen Leonardo DiCaprio maradandó filmet hozott létre. Ajánlom minden filmrajongónak és természetesen a Tom Hanks- és DiCaprio-fanoknak kihagyhatatlan alkotás.

Idővonal: A Kapj el, ha tudsz című filmet 2002-ben mutatták be, abban az évben, amikor készpénzként is forgalomba került az euró, az Európai Unió hivatalos valutája, amely 12 országban váltotta fel a korábbi nemzeti valutákat. Kitört a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Nyiragongo vulkán, körülbelül 400 000 embert kellett kitelepíteni.  Olasz zászlóalj részeként megkezdte működését Boszniában az a 150 fős magyar katonai rendfenntartó alakulat, amely a szolnoki könnyű vegyes ezred katonáiból állt. Csecsen fegyveresek a moszkvai Dubrovka Színházban túszul ejtik a 850 fős közönséget, a mentőakcióban 204 túsz és mind a 40 merénylő meghalt. Kabul központjában levő hivatala előtt ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Abdul KadirtAfganisztán – 2002. június 22-én hivatalba lépett – pastu nemzetiségű alelnökét, a kormány közmunkaügyi miniszterét. Az AOL Time Warner Inc. beperelte a Microsoft Corporationt, kárpótlást követelve, mert az AOL Netscape Navigator böngészője hátrányos helyzetbe került, amikor a Microsoft megjelentette és operációs rendszerével terjesztette saját böngészőjét. Megalakult a Medgyessy-kormány – Wikipédia

Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a negyedik helyezett mozival érkezünk.

Borítókép: Ifjabb Frank William Abagnale (Leonardo DiCaprio) PAN-AM hölgykoszorúban (Fotó: Dreamwors/UIP-DUNA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.