Az öt legjobb Leonardo DiCaprio-film – Volt egyszer egy Hollywood + videó

Tarantino elbűvölő szerelmes levele a 60-as évek Los Angeleséhez.

2023. 08. 25. 20:00
null
2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Fotó: Andrew Cooper
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban elérkeztünk az ezüstérmes filmhez. Idézzük fel, eddig milyen alkotások szerepeltek a mini toplistánkon, az ötödik helyet a Steven Spielerg által készített Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) című film szerezte meg, míg a negyedik pozícióban Scorsese mozija a Viharsziget (Shutter Island) végzett, a képzeletbeli dobogónk harmadik fokára pedig egy igazi klasszikus, minden idők egyik leglátványosabb mozija, a Titanic lépett fel. A második helyet Quentin Tarantino nosztalgia filmje a Volt egyszer egy… Hollywood (Once Upon a Time in… Hollywood) szerezte meg. 

2. Volt egyszer egy…Hollywood

A filmet Quentin Tarantino rendezte, ez volt a kilencedik filmje. Olyan remekművek tartoznak a Tarantino-galaxisba, mint a Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1992), a kultikus Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994), a Jackie Brown (1997), Kill Bill 1-2.(2003, 2004), Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds, 2009), Django elszabadul (Django Unchained, 2012),  vagy éppen az Aljas nyolcas (The Hateful Eight, 2015). Tarantino azt mondta a filmmel kapcsolatban, hogy öt évet dolgozott a forgatókönyvön, ami meg is látszik a kidolgozottságán, hiszen minden a helyén van a filmben a legapróbb részletekig. A színek használata egészen káprázatos, mintha 1969-be csöppennénk egyik pillanatról a másikra. Az is emeli a film ázsióját Brad Pitt és Al Pacino mellett, hogy DiCaprio ennek a mozinak a kedvéért tért vissza első alkalommal a vászonra a 2015-ös Oscar-díja óta. 

Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Margot Robbie a mozi hivatalos plakátján - Fotó: InterCom

A történet

A forgatókönyvet is Tarantino jegyezte, így feszes történetmesélést nem várhattunk a filmtől, de természetesen a sajátos, jellegzetes tarantinói motívumokkal teletűzdelt alkotás így is remek szórakozás. Gyönyörűen fotózott képekkel repít vissza a rendező minket ebbe a korba, a hatvanas évek világába, méghozzá úgy, hogy közben a maga sajátos, kissé groteszk módján tiszteleg a kor filmes világa előtt. 
1969, Los Angeles. Itt játszódik a történet, amelyben a karrierje végéhez közeledő munka nélkül maradt sztárszínész Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) és jó barátja és egyben kaszkadőre Cliff Booth (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ebben a megváltozott világban Rick és Cliff már nehezen ismeri ki magát. Minden megváltozott és ők nem szeretik a változást. Ezt az érzést meséli el képekbe öntve Tarantino, zseniális módon a kor nagy vihart kavart, szörnyű bűnügyét, a Sharon Tate-gyilkosságot is belekeverve a történetbe. Természetesen a filmben a Mason család brutális tette, az a dermesztő augusztusi este is tarantinósan van elmesélve. A mozi tulajdonképpen Tarantino elbűvölő szerelmes levele a 60-as évek Los Angeleséhez, egy igazi nosztalgiabomba. Káprázatos színészi alakításokkal, mind a két főszereplő, Pitt és DiCaprio részéről, mind pedig a mellékszerepeket vivő olyan nagyágyúk részéről, mint Al Pacino és Kurt Russel.

A film zenéje

Tarantino mozijában a megszólaló zenék nagyon fontosak, hiszen a rendező célja az volt, hogy visszarepítsen minket a 60-as évekbe. Így a korszak legnépszerűbb előadói által jegyzett klasszikus slágerek sorra felcsendülnek a filmben. Természetesen hallható a moziban a teljesség igénye nélkül, Simon & Garfunkel, Deep Purple, Paul Revere & The Raiders, Neil Diamond és a Buchanan Brothers több száma. Remekül válogatták össze a zenéket, mert pont ott és akkor csendülnek fel, amikor megerősítik az éppen látható jelenet történéseit.

Háttér

A mai borzasztó píszí világban természetesen a liberális megmondóembereknek nem tetszett Tarantino mozija. Hol azon sopánkodtak, hogy a filmje rasszista, hol pedig azért panaszkodtak, mert túlzottan szexista is a Volt egyszer egy… Hollywood. 

1969. augusztus 9-én a Manson család 4 embert gyilkolt meg brutálisan a Polansky-házban: Roman Polansky lengyel barátját, Wojtek Frikowskit, barátnőjét, Abigail Foglert, Sharon Tate exvőlegényét, Jay Sebringet, valamint magát a 8 hónapos terhes Sharon Tate-et. A Tate-gyilkosságban a Manson család 4 tagja vett részt, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel, Linda Kasabian és Charles „Tex” Watson. A csoport Leslie von Houtennel és magával Mansonnal kiegészítve augusztus 10-én meggyilkolta a LaBianca házaspárt is. (Mafab.hu)

Érdekességek

A film címe tisztelgés Sergio Leone, a Volt egyszer egy vadnyugat és a Volt egyszer egy Amerika rendezője előtt. Quentin Tarantino többször is elmondta, hogy Leone az egyik kedvenc rendezője, aki hatalmas hatást gyakorolt a pályafutására. Margot Robbie, aki Sharon Tate-et alakította a Volt egyszer egy Hollywoodban, ténylegesen Tate ékszereit viselte a filmben, amelyeket Tate nővére, Debra Tate kölcsönzött a stábnak. Tarantino Phil Karlson 1958-as, a Gunman’s walk című westernjének főszereplőjéről, Van Helfilnről mintázta Rick Dalton karakterét – olvasható a Mafab.hu összeállításában

Összegzés

A Volt egyszer egy… Hollywood, Tarantino stílusát és finoman szólva nem szokványos történetvezetését kedvelők számára zseniális film. De én azt gondolom, hogy minden filmrajongó számára csemege ez a mozi. Ne várjunk tőle történeti hűséget, dokumentarista elbeszélést, mert Tarantino szabadon szeret mesélni, mindenféle megkötések nélkül. Ezzel az egyedi, extravagáns – ugyanakkor a régmúlt idők nagy filmesei előtt maximálisan fejet hajtó – stílusával vált korunk egyik legérdekesebb rendezőjévé. Leonardo DiCaprio zsenialitása ebben a filmben is tetten érhető. Parádésan alakítja a kiégett, nagyképű sztárt. Brad Pittel pedig elképesztően jó párost alkotnak ebben a felejthetetlen moziban. Quentin Tarantino szerint ez a film hasonlít a legjobban a Ponyvaregényre, de ő is úgy fogalmazott, ismerve a mozival kapcsolatos kritikákat, hogy időt kell hagyni neki, hogy kultikus filmmé váljon. 

Idővonal: A Volt egyszer egy … Hollywood című filmet 2019-ben mutatták be, abban az évben amikor, Kövér László, az Országgyűlés elnöke felavatta Sass Flóra felfedező emléktábláját a Nílus partján, a Murchison Nemzeti Parkban, Ferenc pápa az Egyesült Arab Emírségek egyik monarchiájába, Abu-Dzabiba látogatott, ahol részt vett egy vallásközi konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítésével, Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett, Letartóztatták Julian Assange-t, a WikiLeaks leleplező portál alapítóját, miután Ecuador visszavonta tőle a menedékjogot és londoni nagykövetsége beengedte a brit titkosrendőrséget, hogy az a 7 éve ott bujkáló férfit elfoghassa, Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt, akivel négyszemközti megbeszélésen NATO-ügyekről és kereskedelmi kérdésekről tárgyalt, a budapesti Szent István-bazilika előtt elindult egy visszaszámláló óra, amely az egy év múlva kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megnyitásáig hátralevő időt mutatta, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) átadásán Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa leleplezte a magyar állam által, a Szépművészeti Múzeum számára megvásárolt, Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festményét. A művet a magyar állam 12,3 millió dollárért – vagyis 3,5 milliárd forintért – vásárolta meg a maastrichti művészeti vásáron és  Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament épületéből áttette a hivatalát az egykori budai karmelita kolostorba. – Wikipédia.

A Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a győztes filmmel érkezünk.

Borítókép: Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) és jó barátja és egyben kaszkadőre Cliff Booth (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.