Az öt legjobb Leonardo DiCaprio-film – Viharsziget + videó

Scorsese fordulatokban gazdag filmje mestermű a maga nemében.

2023. 08. 11. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten kezdődött Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkat a héten a negyedik helyet szerzett alkotással folytatjuk. Ezt a megtisztelő helyezést a Viharsziget (Shutter Island) című fordulatos pszichothriller szerezte meg.  Mondanunk sem kell, hogy egészen más hangulatú, tematikájú és műfajú alkotás a Viharsziget, mint az elmúlt héten bemutatott Steven Spielerg által készített Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can). Az izgalmakkal teli történet igazi csemege a műfaj rajongóinak. A világhírű rendezőfenoméntól, Scorsesétől szokatlan az ilyen tematika, pont ezért volt meglepő és sikeres ez a műfaji kalandozás.

4. Viharsziget (2010)

A filmet Martin Scorsese rendezte, aki mára már hét (!) alkalommal is együtt dolgozott Leonardo DiCaprioval. A világhírű rendező olyan legendás mozikat adott a filmtörténetnek a teljesség igénye nélkül, mint az Aljas utcák (Mean Streets, 1973), az Alice már nem lakik itt (Alice Doesn’t Live Here Anymore, 1974), a Taxisofőr (Taxi Driver, 1976), a New York, New York (1977), Az utolsó valcer (The Last Waltz, 1978), a Dühöngő bika (Raging Bull, 1980), A komédia királya (The King of Comedy, 1982), A pénz színe (The Color of Money, 1986), a Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ, 1988), a Nagymenők (GoodFellas, 1990), Az ártatlanság kora (The Age of Innocence, 1993),a Casino (1995), A rettegés foka (Cape Fear, 1991), a New York bandái (Gangs of New York, 2002), A tégla (The Departed, 2006), a Viharsziget (Shutter Island, 2010), A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013) vagy éppen Az ír (The Irishman) 2019-ből. 

Fotó: UIP Duna Film

A film nagyszerű forgatókönyvét Dennis Lehane azonos című regényéből az a Laeta Kalogridis készítette, aki olyan filmeknek írta a scriptjét, mint például az X-Men (2000), a Sikoly 3 (Scream 3), a  Lara Croft: Tomb Raider (2001), az Oliver Stone által rendezett Nagy Sándor (Alexander, 2004),  az Avatar (2009), A Macskanő (Catwoman , 2004), vagy éppen Az elnök végveszélyben (White House Down, 2013).

A történet

Az ötvenes években játszódó sztori nagyon izgalmas. Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró és partnere, Chuck Aule (Mark Ruffalo) a Viharszigetre mennek, az igazságügyi elmegyógyintézetbe, az Ashecliff Kórházba. Rachel Solando (Emily Mortimer) eltűnését vizsgálják, aki egy bezárt szobából vált kámforrá. Dr. John Cawley (Ben Kingsley), a pszichológusok vezetője elmagyarázza, hogy Rachelt elmegyógyintézetbe szállították, mivel megfojtotta három gyermekét – bár a nő úgy hiszi, hogy otthon van és gyermekei életben vannak. Ebben az ügyben indul el a nyomozás, de a zseniális regény és az izgalmas, feszes forgatókönyv rengeteg fordulatot és meglepetést tartogat a nézők számára. Az ötvenes évek elmekórtani intézményeiről nagyszerű képet ad a történet, de mindkét főszereplő, DiCaprio és Ruffalo is remekel a szerepében. Mindvégig érzi a néző, hogy valami nem stimmel Teddyvel, de arra a zseniális fordulatra, amit tartogat a film, senki sem gondol. Annak ellenére, hogy Scorsese neve sokkal inkább a gengszterfilmekkel forrt össze, bátran kijelenthetjük, hogy a Viharsziget az egyik legjobb filmje. A nyomasztó, ijesztő, feszült légkör sajátos hangulatot kölcsönöz a mozinak. A sötét tónusú, matt képek pedig rendkívül jól adják vissza az ötvenes évek világát.

Háttér

Dennis Lehane által írt könyv megfilmesítési jogait még a Columbia Pictures vette meg 2003-ban, ám kifutottak az időből, így a jogok visszakerültek a szerzőhöz. Lehane másodszor a Phoenix Picturesszel kötött üzletet, ők pedig a zseniális Laeta Kalogridist bízták meg a forgatókönyv elkészítésével. A film premierjére 2010. február 13-án a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon került sor. A Viharsziget nagyjából 41 millió dollárral indított a mozikban, ezzel Scorsese legsikeresebben startoló filmje lett. De a mozi végül 294 millió dolláros bevételig jutott, amely akkor szintén Scorsese-rekordnak számított. Scorsese az angol The Daily Telegraphnak úgy nyilatkozott, hogy a nyomozók – DiCaprio és Ruffalo – karakterének kinézetére a legnagyobb hatással egy 1944-es noir film, a Laura (Valakit megöltek) volt. A ballonkabát hitelessé tette a karaktereket, hiszen az ötvenes évek férfidivatjának szerves része volt ez a ruhadarab.

„Ahogy Dana Andrews végigsétál a szobán, nem néz senkire, végig egy kis játékot játszik. Csak a tényeket akarja megtudni”

 – mondta Scorsese annak a filmnek a főszereplőjéről. De a legenda szerint a rendező a Szédülés (1958) és a Kísért a múlt (1996) című filmeket is levetítette a szereplőinek, hogy szemléltesse azt az atmoszférát, amit saját filmjében is meg szeretett volna alkotni.

Érdekességek

A készítők először Wolfgang Petersennek szerették volna adni a rendezői széket, de David Fincher neve is felmerült, míg végül Scorsese lett a befutó. Érdekes, hogy Chuck Aule szerepét játszó Mark Ruffalo úgy került a filmbe, hogy írt egy rajongói levelet Scorsesének, hogy mennyire szeretne vele együtt dolgozni – ezt maga a színész árulta el nem sokkal a premier után.  Jól is tette, mert állítólag Robert Downey Jr.-ban és Josh Brolinban is gondolkodott a stúdió.

A toll, amit a DiCaprio által játszott Teddy Daniels használ a filmben, egy Parker Jotter. Ezt a golyóstollat 1954-ben dobták piacra (amikor a film is játszódik), és világszerte nagyjából három és félmilliót adtak el belőle, gyorsan piacvezetővé téve ezzel a Parkert, és elavulttá változtatva a töltőtollat – olvasható a Mafab összeállításában.

Összegzés

A Viharsziget egy nagyon érdekes film. Nemcsak azért, mert a rendező Scorsese nem szokott thrillereket készíteni, hanem azért is, mert a zseniális forgatókönyvnek, na és persze a remekül megírt eredeti történetnek hála egy végtelenül izgalmas és fordulatokban gazdag mozit kapunk. Ez a film egy igazi csemege a mozirajongóknak. Egy rendkívül jól megkomponált korrajz, őrülten izgalmas történet, a végén egy hatalmas, nem várt fordulattal, ami tulajdonképpen hasonlít a Hatodik érzék fináléjára, de amíg Bruce Willis filmjében mindvégig lehet érezni a végkifejletet, a Viharszigetben nem. A film lezárása még így is nyitva hagy egy kérdést, amelyet a könyv megválaszol. Mégpedig azt, hogy a Leonardo DiCaprio által megformált Edward „Teddy” Daniels valójában megőrült vagy csak nem bírja elviselni a tettét. A Viharsziget mind Sorsese-, mind pedig DiCaprio-rajongóknak kötelező.

Időkép: A Viharsziget című filmet 2010-ben mutatták be, abban az évben, amikor a magyar légtér ellenőrzését a – 2009 végén hadrendből kivont – MiG–29 típusú vadászrepülőgépek helyett a Gripenek vették át, kitört Kolumbia délnyugati részén, az ecuadori határnál fekvő 4300 méter magas Galeras vulkán,  Megtámadták az Afrikai Nemzetek Kupájára igyekvő togói válogatott csapatbuszát a kongói–angolai határon; a lövöldözésben a buszsofőr, a csapat pályaedzője, illetve a sajtófőnöke életét veszti, a játékosok közül többen megsérülnek. (Az incidens hatására a togóiak visszaléptek a tornától),  Magyarországra látogatott  Károly walesi herceg és felesége, Kamilla hercegnéBarack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök a prágai Hradzsin Spanyol-termében aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START-III), az amerikai hadsereg Bagdadban átadta a számos kormányzati intézménynek és az amerikai nagykövetségnek is otthont adó, szigorúan őrzött zöld zóna ellenőrzését a helyi hadseregnek, 33 chilei bányász rekedt 68 napra 700 méter mélyen egy bányaomlás következtében. Az október 13-án sikerült felszínről induló fúrásokkal elérni az aknában rekedteket, a mentőakciót világszerte követték internetes és televíziós közvetítéseken és a Fidesz–KDNP a választásokat megnyerte, kétharmados parlamenti többségre tett szert, az Országgyűlés Orbán Viktort választotta miniszterelnökké, s ezzel létrejött a második Orbán-kormány. Wikipédia

A Leonardo DiCaprio filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a bronzérmes alkotással érkezünk.

Borítókép: Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró és partnere, Chuck Aule (Mark Ruffalo) a Viharszigeten (Fotó: UIP-Duna Film)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.