Az öt legjobb Robert De Niro-film – A rettegés foka + videó

De Niro mint pszichopata gyilkos? Zseniális.

2023. 07. 14. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert De Niro filmjeit bemutató minitoplistánkon immár a bronzérmes filmmel jelentkezünk. Az ötödik helyet Alan Parker misztikus filmremeke, az Angyalszív (Angel Heart)  szerezte meg, a negyedik pozíciót pedig a két nagyágyút, Al Pacinót és Robert De Nirót egyszerre a filmvászonra varázsoló Szemtől szemben (Heat) című mozi érdemelte ki. A bronzérmes film pedig A rettegés foka (Cape Fear) című film lett. Sokan bizonyára felszisszennek, amikor ezt olvassák, de most is azon elvek mentén válogattunk, hogy minél szélesebb merítésben mutassuk be az adott színész művészetét. Ilyen karaktert, egy mindre elszánt, megátalkodott pszichopata gyilkost csak ebben a filmjében alakított Robert De Niro. Méghozzá valami káprázatosan hozta Max Cady velejéig romlott, gonosz figuráját. Ez a mozi De Niro alakítása miatt kihagyhatatlan volt a sorozatunkból.

3. A rettegés foka (1991)

A filmet Robert De Niro szinte állandó partnere, Martin Scorsese rendezte, aki olyan örök érvényű filmeket adott a filmtörténetnek – a teljesség igénye nélkül –, mint az Aljas utcák (Mean Streets, 1973), az Alice már nem lakik itt (Alice Doesn’t Live Here Anymore, 1974), a Taxisofőr (Taxi Driver, 1976), a New York, New York (1977), Az utolsó valcer (The Last Waltz, 1978), a Dühöngő bika (Raging Bull, 1980), A komédia királya (The King of Comedy, 1982), A pénz színe (The Color of Money, 1986), a Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ, 1988), a Nagymenők (GoodFellas, 1990), Az ártatlanság kora (The Age of Innocence, 1993), Casino (1995), a New York bandái (Gangs of New York, 2002), A tégla (The Departed, 2006), a Viharsziget (Shutter Island, 2010), A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013) vagy éppen Az ír (The Irishman) 2019-ből. A forgatókönyvet Wesley Strick készítette, aki olyan filmekben működött közre, mint az  Arachnophobia (1990),  a Dermesztő szenvedélyek (Final Analysis, 1992), A farkas (Wolf1994) vagy éppen Az angyal (The Saint, 1997).

A film egyik plakátja  Forrás: Mafab.hu

A történet

A krimi-thriller az 1962-es Rettegés foka című film remake-je, és ugyanúgy, mint az eredetinek, ennek a változatnak is az alapjául John D. MacDonald The Executioners című regénye szolgált. A történet tulajdonképpen nagyon egyszerű. Max Cady az őrült, bűnöző kiszabadul a börtönből és bosszút esküszik. Sam Bowden (Nick Nolte) védőügyvéd és családja, felesége, Leigh (Jessica Lange) és lánya, Danielle (Juliette Lewis) lesz az első számú célpontja, azt akarja, hogy az ügyvéd fizessen meg azért, hogy ő ennyit volt kénytelen börtönben ülni. A film nagyon izgalmas és rettegésben is van része bőven a nézőknek. A zárójelenete pedig a filmtörténet egyik legzseniálisabb befejezése. Az újrafilmesítések általában nem szoktak sikerülni, ezt kijelenthetjük, de A rettegés foka esetében ez nem mondható el, sőt! Az eredeti film közel sem ennyire feszült és izgalmas, mint az 1991-es változat. Scorsese szinte játszik az idegeinken, rendkívül jó atmoszférát teremtett. 

Robert De Niro vagy Robert Mitchum volt jobb Max Cady?

A szereplőgárda is pazar, de az remek volt az eredeti alkotásban is, hiszen Cadyt a nagyszerű Robert Mitchum, az ügyvédet pedig Gregory Peck játszotta. a rendező azonban húzott egy váratlan, de zseniális dolgot. Az eredeti film két főszereplőjét más-más szerepben, de visszahozta az új verzióban. Így történhetett meg, hogy Gregory Peck Lee Heller szerepében, Robert Mitchum pedig Elgart hadnagyként tűnik fel. Zseniális ötlet és nagyszerű megvalósítás. Jessica Lange és Nick Nolte hozza a szokásos megbízható alakításokat. De ami nagyon meglepett, amikor először láttam a filmet, hogy Juliette Lewis valami egészen káprázatosan alakítja Daniellát, a kíváncsi kamasz lányt. Gyakorlatiag Robert De Niróval ketten elviszik a show-t a többi szereplő elől. 

Mint mindig, Robert De Niro most is átlényegült a szerep kedvéért. Max Cady karakterének megformálására is hónapokig készült, jelentős mennyiségű izmot pakolt magára, sőt még a fogorvosnál is otthagyott pár ezer dollárt pusztán azért, hogy elhanyagoltnak tűnjön a fogsora. Szó, ami szó, pazarul sikerült: elképesztően ronda a filmben. De nem elégedett meg a külsőségekkel, beleásta magát a szexuális bűnözők rendőrségi profiljaiba, feltérképezte a motivációikat, próbálta megérteni, hogy mit miért csináltak.  Ez a precizitás és művészi átlényegülés meg is látszik a filmen. De Niro gyakorlatilag úgy formálta meg minden idők egyik legundorítóbb antihősét, ha úgy tetszik, főgonoszát, hogy mi, nézők alig várjuk, hogy újra és újra felbukkanjon a vásznon csak azért, hogy retteghessünk tőle. 

Felmerült a vita a mozirajongók körében, hogy Robert Mithum vagy Robert De Niro volt-e jobb Max Cadyként. Ez a kérdés De Niro javára dőlt el, hiszen sokkal többen voltak, akik őt látták jobbnak az őrült pszichopata szerepében. A magyar szinkronhangokról a A rettegés foka kapcsán meg kell hogy emlékezzünk. Robert De Nirónak, Cserhalmi György kölcsönözte a hangját, míg Nick Nolte Dörner György hangján szólalt meg. Ez a szinkron ikonikus, nagyon sokat tesz a filmhez. 

A rettegés fokának köszönhetjük a Schindler listáját?

Érdekességek a mozal kapcsolatban. A megfilmesítési jogok Steven Spielberg birtokában voltak, aki átadta a jogokat Scorsesének, akitől cserébe megkapta a Schindler listája megfilmesítési jogait. Azonban Spielberg nem szállt ki teljesen a produkcióból, az Amblin Entertainmenten keresztül ő maradt az egyik producer, annak ellenére, hogy nem olvasható a neve a stáblistán.  Scorsese Sam Bowden ügyvéd szerepére Harrison Fordot szemelte ki, de Ford állítólag a gonosz szerepét szerette volna eljátszani, így kútba esett a megállapodás. A szerepet végül Nick Nolte kapta, aki már dolgozott együtt Scorsesével az 1989-es New York-i történetek című filmben. Danielle Bowden szerepére is volt több lehetőség, Meghallgatták Drew Barrymore-t és Reese Witherspoont is, de végül Juliette Lewis játszhatta el az ügyész tinédzser lányát – adjunk hálát, hogy így történt.  A Robert De Nirón látható tetolválások nem igaziak, csupán növényi színezékek, Ez volt Martin Scorsese első filmje, amely 2.35:1 képaránnyal készült.

Összegzés

A rettegés foka nagyszerű film, még ennyi év távlatából is képes volt hatást gyakorolni: számos jelentnél összerezzentem, pedig többször láttam már az alkotást. Annak ellenére, hogy remake, abszolút megállja a helyét, sőt szerintem még jobb is, mint az eredeti film. A filmek szerelmeseinek mindenképpen kötelező darab, de aki csak azt szeretné látni, hogy miként alakít egy őrült gyilkost a világ egyik legjobb színésze, annak is kihagyhatatlan A rettegés foka. Maradandó mű született ebből a De Niro–Scorsese közös vállalkozásból is.

Idővonal: A rettegés foka című filmet 1991-ben mutatták be, abban évben, amikor  Záhonynál távozott Magyarországról az utolsó szovjet csapatot szállító vonatszerelvény, Mihail Gorbacsov szovjet elnök bejelentette, hogy felszámolják a szovjet rövid hatótávolságú nukleáris fegyverzetet és eltávolítják a harcászati nukleáris eszközöket a hajókról, a tengeralattjárókról és a földi támaszpontú haditengerészeti repülőgépekről,  Madridban megnyílt az első középkeleti békekonferencia az USA és a Szovjetunió közös elnöksége alatt, népszavazás kimondta Ukrajna önállóságát, Kárpátalja polgárai 81,4%-os arányban támogatják a Magyar Autonóm Körzet létrehozását,  Ronald Reagan megnyitotta saját elnöki könyvtárát Simi Valley-ben (Kalifornia). A megnyitón részt vett George H. W. BushJimmy CarterGerald Ford és Richard Nixon is. Ez volt az első eset, hogy öt amerikai elnök találkozott egymással.  II. János Pál pápa Magyarországra látogatott. Programjában szerepelt szabadtéri szentmise EsztergombanMáriapócsonPécsettSzombathelyen és Budapesten, ökumenikus istentisztelet Debrecenben, találkozás a magyar fiatalokkal a Népstadionban, a szeminaristákkal a Mátyás-templomban, a betegekkel a budapesti bazilikában, továbbá a tudomány és a művészet képviselőivel és a zsidó hitközségek delegációjával. Szent István ünnepén, a budapesti Hősök terén mondott miséjén mintegy kétszázezren vettek részt. A pápa beszédében kitért a Gorbacsov ellen előző nap elkövetett puccsra, és kifejezte reményét, hogy a demokrácia kibontakozását már semmiképpen sem lehet megállítani Oroszországban.  (Wikipédia)

A Robert De Niro filmjeit bemutató sorozatunkban jövő héten már az ezüstérmes mozival érkezünk. 

Borítókép: Max Cady (Robert De Niro) a filmtörténet egyik leggonoszabb figurája (Fotó: Universal/Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.