Az öt legjobb Robert De Niro-film – Szemtől szemben + videó

Ilyen, amikor két zseni egyszerre van a filmvásznon.

2023. 07. 07. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert De Niro filmjeit bemutató sorozatunk első részében a mini toplistánkon az ötödik helyet szerző Angyalszív (Angel Heart) című filmet mutattuk be. Ezen a héten már a negyedik helyezett mozival jelentkezünk, ami tulajdonképpen hiánypótlás. Ugyanis a Filmkép-sorozatunkban korábban már terítékre került Al Pacino, de ez a filmje akkor kimaradt a legjobb filmjeinek a válogatásából. Pont azért, mert ezt a mozit inkább Robert De Nirónak adtuk, hiszen mind a két színészóriás szerepel ebben a zseniális alkotásban. A mozirajongók bizonyára kitalálták már, ezen a héten a Szemtől szemben (Heat) című klasszikus alkotással folytatjuk sorozatunkat. Ez a mozi sok szempontból megérdemli, hogy felkerüljön a toplistánkra. Egyrészt remek film, másrészt pedig a színészi játék okán mindenképpen helyet követel magának sorozatunkban.

4. Szemtől szemben (1995)

A filmet az a Michael Mann rendezte, akinek a nevéhez olyan remek filmek fűződnek, mint az Embervadász (Manhunter, 1986), Az utolsó mohikán (The Last of the Mohicans, 1992), A bennfentes (The Insider, 1999), a Collateral – A halál záloga (Collateral, 2004), az Aviátor (The Aviator, 2004), a Közellenségek (Public Enemies, 2009) vagy éppen a Texas gyilkos földjén (Texas Killing Fields, 2011). Kicsit szokatlanul a Szemtől szemben a rendező Los Angeles utcáin (L. A. Takedown) című 1989-ben bemutatott filmjének újrafeldolgozása. A forgatókönyvet maga Michael Mann és Art Linson írta. A történet egyszerű, tulajdonképpen egy macska-egér játék, egy klasszikus rabló-pandúr harc. 

A történet

Adva van egy banda és erőskezű vezetője, Neil McCauley (Robert De Niro), aki a jól bevált csapatával (Val Kilmer, Tom Sizemore, Danny Trejo) rablást követ el. Közben azonban a rendőrök, Vincent Hanna (Al Pacino) vezetésével egyre közelebb kerülnek hozzájuk és szorulni kezd a hurok. A film középpontjában tulajdonképpen a két nagy ellenfél, Hanna és McCauley párharca van. Közben természetesen Mann bemutatja a szereplőket, ráadásul olyan részletesen, hogy mi, nézők egyaránt drukkolunk a rossz és a jófiúknak. A színészi játék káprázatos. Ne felejtsük el, hogy a film legnagyobb húzása a két színészóriás közös szerepeltetése. 

 

Robert De Niro és Al Pacino ugyan már szerepelt korábban ugyanabban filmben, a Keresztapa II-.-ben, ott azonban két különböző idősíkban játszottak, ezért gyakorlatilag a Szemtől szemben volt az első olyan film, ahol együtt jelentek meg a vásznon. Erre a filmtörténelmi pillanatra azóta is csak kétszer volt példa, az erősen felejthető Törvény gyilkosa (Righteous Kill, 2008) után egészen a 2019-es Az írig (The Irishman) kellett várnunk arra, hogy méltó módon egyszerre láthassuk a két ikont.  Val Kilmer, Danny Trejo és Tom Sizemore is nagyon jól hozzák a szerepüket. Gyönyörűen fényképezett az egész film, főként a rendkívül jól megkomponált éjszakai jelenetek káprázatosak, hála Dante Spinotti operatőri munkájának. De érdemes szólnunk a film zenéjéről is: Elliot Goldenthal rendkívülit produkált, sikerült az aláfestő zenékkel megerősíteni és hitelesíteni a mozi mondanivalóját.

A film kulcsjelenete: Robert De Niro és Al Pacino egy asztalnál

A történet előrehaladtával egyre jobban érezhető, hogy bár nagyon szeretnénk, nem valósulhat meg, hogy mind a két zseni győztesen kerüljön ki a végén. Egyiküknek meg kell halnia, és ezt a katarzist a film utolsó jelenete hozza is, méltó befejezése a kilencvenes évek egyik legjobb filmjének. A film legikonikusabb jelenete, amikor De Niro és Pacino leülnek egymással beszélni. Michael Mann is pontosan tudta, hogy ez egy kulcsjelenet,  kizárólag a két színészre hagyatkozott, nem rendezte túl ezt a filmtörténet szempontjából is emlékezetes jelenetet. Remek párbeszéd mellett, a két nagyon hasonló, de mégis két külön oldalon álló karakter is nagyszerűen ki tudott bontakozni. 

Érdekességek a filmmel kapcsolatban

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított 101 gengszterfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvben; a főszerepekre Nick Nolte és Jeff Bridges neve is szóba jött; azt a jelenetet, melyben McCauley egy ablak előtt áll és az óceánt nézi, Alex Colville Pacific című festménye ihlette; a mozit 65 valós Los Angeles-i helyszínen forgatták, egyetlen berendezett stúdiódíszlet nélkül; Christopher Nolan úgy fogalmazott, hogy ebből a filmből merített ihletet Batman és Joker párviadalához A sötét lovag (The Dark Knight) című filmjében.

Összegzés

A Szemtől szemben vérbeli gengszterfilm,klasszikus bűndráma. A maga nemében talán a legjobb. A két színészóriás közös szerepeltetése emeli a filmet a többi hasonló témájú mozi fölé, szinte izzik a vászon, amikor Robert De Niro és Al Pacino egyszerre jelenik meg. Mindent összevetve a Szemtő szemben kötelező darab még ennyi év távlatából is, és nem csak De Niro-fanatikusoknak.

Idővonal: A Szemtől szemben című filmet 1995-ben mutatták be, abban az évben, amikor II. János Pál pápa ötmillió hívő előtt pontifikált nagymisét a távol-keleti országok katolikus fiataljainak találkozóján Manilában. Izraelben két öngyilkos merénylő 21 embert ölt meg a Beit Lid-i városközpontban. Az Európai Unió és 12 földközi-tengeri szomszédos ország megállapodást írt alá Barcelonában a jövőbeni politikai és gazdasági együttműködésről. Az USA negyvenmillió dolláros pénzügyi támogatást nyújtott a gazdasági-pénzügyi válsággal küzdő Mexikónak. Ausztria, Finnország és Svédország belépésével 15 tagúra bővült az Európai Unió. A NATO tanácsa jóváhagyta az atomsorompó egyezmény határozatlan időre történő meghosszabbítását. A magyar parlament elfogadta a devizatörvényt, ezzel az utolsó akadály is elhárult a forint konvertibilitása elől, és az aggteleki cseppkőbarlangokat a világörökség részévé nyilvánították. Diana walesi hercegné a BBC Televízióban elismerte, hogy megcsalta Károly herceget, Megjelent Alanis Morissette Jagged Little Pill című albuma, amely minden idők legnagyobb példányszámban értékesített debütáló albuma. Azóta több mint 30 millió darabot adtak el belőle. (Wikipédia)

A jövő héten már a bronzérmes mozival érkezünk a Robert De Niro filmjeit bemutató sorozatunkban.

Borítókép: Neil McCauley (Robert De Niro) és Vincent Hanna nyomozó (Al Pacino) a film legikonikusabb jelenetében (Forrás: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.