Megszólal a legősibb magyar népzene, amely egyenesen a lélekből jön + videó

Március 2-án a Magyar Zene Házában ad koncertet a Vágtázó Csodaszarvas, amely elemi erővel játssza az ősi eurázsiai népzenét.

2024. 02. 19. 13:30
Grandpierre Attila a Vágtázó Csodaszarvas
Grandpierre Atilla, a Vágtázó Csodaszarvas együttes frontembere Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grandpierre Atilla, a Vágtázó Csodaszarvas frontembere a Magyar Nemzet megkeresésére a koncertről elmondta, a másfél órás műsor az együttes eddigi legnagyszabásúbb és legjelentősebb vállalkozása lesz.

Vágtázó Csodaszarvas
A Vágtázó Csodaszarvas együttes. Forrás: Facebook/Vágtázó Csodaszarvas

– Kirajzolódott a nagy terv a március 2-ai MZH-koncertre. Az emberré válás áll a központban, az emberi öntudat fényének kigyulladása, azaz egy „magasabb” tudatállapotba kerülése, egyfajta kozmikus megvilágosodás. Ez az eszmeiség szülte a koncert első felének dalait, s most először kötődnek össze egymást erősítve egyetlen nagyívű izzó érzés- és eszmefolyammá – fogalmazott.

Ehhez tartozik egy vadonatúj dal, amely a mai világban szokatlan természetességgel fejezi ki a természettel együttélő, s a természetben magára találó ember érzés- és gondolatvilágát, párbeszédben a mával. Ezt az élményt ünnepli az élő világegyetem jelképét nevében hordozó zenekar, a Vágtázó Csodaszarvas a Magyar Zene Házában adandó koncertjének hátralevő részében a zenekar egyedülállóan fergeteges, lelkesítő számaival

– jellemezte a március 2-i koncertet Grandpierre Atilla. 

A 2005-ben alapított együttest a Vágtázó Halottkémek 2001-es megszűnése után hozta létre Grandpierre Atilla zenész, fizikus és csillagász, aki Bartók és Kodály nyomán évtizedeken át gyűjtötte Ázsia-szerte az ősi népzene maradványait. Így jutott el az ősi eurázsiai puszta mágikus népzenéjéhez, amelyet semmihez sem fogható, hipnotikus hangulatú, extatikus koncertjeiken játszik a világzene és a jazz világából érkező zenésztársaival. 

A 2009-ben újraindult Vágtázó Halottkémek február elején adott koncertet a Magyar Zene Házában. 

Borítókép: Grandpierre Atilla, a Vágtázó Csodaszarvas együttes frontembere (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.