A zene összeköt

A kvartett tagjai március 7-én Budapesten, a Benczúr Ház Rendezvényközpontban, március 8-án Pozsonyban, a Prímási palotában lépnek fel, ahol egykor Dohnányi Ernő is játszott. A V4 Vonósnégyes Pozsonyban első alkalommal ad koncertet.

2024. 02. 27. 17:00
A V4 Vonósnégyes tagjai
A V4 Vonósnégyes tagjai Forrás: V4 Vonósnégyes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-ben alakult V4 Vonósnégyes küldetése egy olyan kulturális együttműködés elősegítése, ahol a tagországok zenei hagyományainak összefonódásával, új utakat nyit a zene segítségével. A kvartett tagjai, akik Magyarországot (Miranda Liu), Lengyelországot (Bartosz Koziak), Szlovákiát (Daniel Rumler) és a Cseh Köztársaságot (Tomás Krejbich) képviselik, szenvedélyesen élesztik fel a régió gazdag zenei örökségét. Autentikus előadásaik a múlt gazdag hagyományaitól a jelen vibráló kompozícióiig terjednek, elvarázsolva a közönséget rangos európai fesztiválokon.

A V4 Vonósnégyes tagjai
A V4 Vonósnégyes tagjai. Forrás: v4stringquartet.com

 

A V4 Vonósnégyes Pozsonyban

A március eleji két koncert programjának kiválasztásában is megmutatkozik Budapest és Pozsony kulturális összefonódása.

A koncerteken felcsendül Bartók Béla III. vonósnégyese és Dohnányi Ernő II. vonósnégyese, mindkét alkotó szoros kapcsolatban áll Budapesttel és Pozsonnyal. Ľudovít Rajter II. vonósnégyese Szlovákián túl először kerül be magyarországi műsorfüzetbe. 

Dohnányi és Rajter között nemcsak mester és tanítvány kapcsolat volt. Mély barátság fűzte össze a két zenei géniuszt.

Rajter később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára lett, vagyis tanára nyomdokaiba lépett. Rajter Budapesten szerzett tapasztalataival gazdagítja a műsor tartalmát, kiemelve a két ország zenei hagyományainak izgalmas kölcsönhatását. A budapesti koncerten Ilya Zeljenka és Ladislav Burlas, elismert szlovák zeneszerzők repertoárjából is hallhat ízelítőt a közönség.

Az együttes nem csupán koncertjeivel törekszik kulturális gazdagodásra, hanem elkötelezett az oktatás mellett is, ezért jövő héten Pozsonyban a V4 Vonósnégyes tagjai mesterkurzusokat is tartanak a szlovák ifjúsági zenekar tagjainak, hozzájárulva a zenei tehetségek fejlődéséhez.

 A március 7-i, budapesti koncertet a Szlovák Intézet, a március 8-i, pozsonyi előadást a Visegrádi Alap támogatja. 

 

Borítókép: Az együttes tagjai (Forrás: v4stringquartet.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.