Világhírű kórussal indul a nagyböjti koncertsorozat a pannonhalmi bazilikában

Egyedülálló hangzásvilágot hoz a nyolcszáz éves pannonhalmi bazilikába a nemzetközi hírű belga Vox Luminis Kórus február 23-án, a Pannonhalmi Főapátság nagy múltú nagyböjti koncertsorozatának nyitó alkalmán.

2024. 02. 08. 15:30
Pannonhalmi Főapátság
A Pannonhalmi Főapátság temploma Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vox Luminis Kórus megjárta a világ legnagyobb koncerttermeit – egyebek mellett felléptek a londoni Wigmore Hallban, a Lincoln Centerben New Yorkban és a moszkvai Zarjagye Hallban – most pedig a pannonhalmi bencés szerzetesközösség meghívására az 1224-ben épült Szent Márton-bazilikában ad koncertet a világhírű együttes. 

Vox Luminis
A Vox Luminis Kórus. Fotó: Leslie Artamonov 

Különös egybecsengés, hogy a szerzetestemplom újraszentelésének 800. évében egy szintén jubileumot ünneplő zenekar lép fel az ősi falak között. Idén ugyanis húsz éve, hogy a nemzetközileg is elismert francia karmester és basszista, Lionel Meunier vezetésével megalakult a Vox Luminis.

Egyedi hangzásviláguk a kezdetektől meghódította a vokális zene kedvelőit világszerte.

 Nemzetközi elismertségüket olyan díjak sora is igazolja, mint például a Baroque Vocal Award és a Gramophone Classical Music Award. A régizenei énekegyüttes repertoárja főként a 17-18. századi angol, olasz és német zenét öleli fel. Pannonhalmi koncertjükön is itáliai barokk zeneszerzőkhöz nyúlnak vissza. 

Borítókép: A Pannonhalmi Főapátság temploma, a Szent Márton-bazilika (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.