Básti Julit érdekelték a saját gyerekei

Magánéletéről, családjáról vallott a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Borsnak elmondta, hogy neki valóban a színház az élete, hiszen szülei ismert színészek voltak – apja Básti Lajos Kossuth-díjas színművész, édesanyja Zolnay Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő, nagybátyja Zolnay Pál filmrendező. Férje Puskás Tamás színész-rendező, a Centrál Színház igazgatója, legidősebb fia Gothár Márton vágó, középső gyermeke Puskás Samu színész-rendező, a legkisebb, Puskás Dávid pedig zeneszerzőként és színészként tevékenykedik.

Forrás: Bors2024. 03. 01. 17:00
Básti Juli
20240219_Básti Juli_MW_SZL Básti Juli Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész 2024. február 19-én, Budapesten (Fotó: Szabolcs László) Fotó: Szabolcs László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színésznő szülei kapcsán már gyermekként megismerte a szakma árnyoldalait, ezért a hibákból okulva igyekezett a saját családi életét másképp élni. Hogy kiszakadjon a környezetből, egészen fiatalon Angliába ment nyelvet tanulni. 

293A3265_retus
Básti Juli: Bennem dolgozott a bizonyítási kényszer, hogy elfoglalt színésznőként is lehet boldog családom ( Fotó: Szabolcs László)

Bébiszitterként élt egy családnál meglehetősen puritán körülmények között, viszont sok érdekes barátra tett szert, mivel az iskolába a világ minden tájáról jártak fiatalok. Nagyon megszerette az országot.

Örültem, hogy kiszabadultam otthonról, nem is volt honvágyam. Nem szerettem már otthon lenni; mondjuk úgy, nagy volt a feszültség – de erről ennyit

– jegyezte meg Básti Juli.

Saját „családi” élete nem indult egyszerűen, első férjétől, Gothár Pétertől elvált, de aztán Puskás Tamásban megtalálta azt a férfit, aki a tökéletes, hozzáillő társ közel ötven éve. 

– Mondjuk úgy, az Isten is egymásnak teremtett minket! A főiskolán ismerkedtünk meg, és jártunk egy rövid ideig, amíg le nem mentem Kaposvárra. Nem volt kérdés, hogy lemegyek vidékre: a szakmát csak úgy lehet megtanulni, ha évente öt-hat bemutatója van az embernek. Ő Budapesten maradt a főiskolán. Aztán amikor visszajöttem vidékről, már sok mindenen túl – gyerekkel, válófélben –, újrakezdtük, végül megkérte a kezem – mesélte a színésznő. 
Básti Juli szerint nem elég, ha csak a szikra van meg két ember között, sokkal több dolog kell ahhoz, hogy leéljenek egymással egy életet: például vonzalom, közös világkép, hit, kvalitás. Mindketten túl voltak már egy házasságon, amikor elkezdték a közös életüket, amit azóta is nagy boldogságban élnek.   

Sokat dolgoztunk érte, hogy így legyen! Igyekeztünk máshogy élni, mint ahogy a szüleinktől láttuk. Meg aztán a második családalapításba már érett fejjel vágtunk bele, mindent megtettünk azért, hogy a gyerekeink jól érezzék magukat a bőrükben. Három gyereket neveltünk föl közösen, első fiamat, Marcit is Tamás nevelte sajátjaként. Bennem meg dolgozott a bizonyítási kényszer, hogy elfoglalt színésznőként is lehet boldog családom.  Ambicionáltam, hogy a második kísérlet jól sikerüljön, szakítottam időt a családomra, és ha erre olykor mégis kevesebb lehetőség akadt, azt legalább intenzíven éltük meg. Érdekeltek a saját gyerekeim

– jelentette ki a színésznő. A riporter kérdésére, hogy mit csinált egészen másképp, mint ahogyan a szüleitől látta, Básti Juli elmondta, hogy sosem ébresztett például bennük bűntudatot, mindent megbeszéltek egymással, bíztak bennük.

– A bizalom melege, mint a napsugár, egészséges, erős lényeket nevel. Sok törődés, játék, esti éneklés, mese. Őszinteség! Nem szájaltunk arról, hogyan kell csinálni, hanem ott voltunk nekik példának, amit ők szívesen követtek – mondta Básti Juli, aki elárulta, hogy amire még nagyon vágyik az életben, azok az unokák, és hogy egészségben minél tovább nézhesse a gyerekeit.

A művésznő életéről további érdekességeket a Borsban megjelent interjúban olvashatnak. 

Borítókép: Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész 2024. február 19-én, Budapesten (Fotó: Szabolcs László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.