Szenvedély, tüzes dallamok: Carmen az Operettszínházban

Bizet Carmen című operáját aligha kell bárkinek is bemutatni, amelynek alapja Prosper Mérimée francia író azonos című elbeszélése. Ám Carmen és José tragikus élete kitűnő alapot szolgáltatott egy musicaldarabnak is. E mű zenéjét Frank Wildhorn szerezte, szövegét pedig Norman Allen könyve alapján Jack Murphy írta. Ez utóbbi egyelőre kevésbé ismert hazánkban, amelyen a Budapesti Operettszínház április 19-i, 20-i és 21-i ősbemutatója bizonyára változtatni fog, hiszen látványos show-elemekkel, valamint a cirkusz és a musical ötvözésével érkezik a színpadra az operától egy merőben eltérő történet.

2024. 03. 28. 5:30
A Budapesti Operettszínház új előadásának három Carmenje.
A Budapesti Operettszínház új előadásának három Carmenje. Fotó: Janus Erika/Budapesti Operettszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenvedélyes történet, pazar látvány, latin zene – így lehetne néhány szóval összefoglalni Frank Wildhorn és Jack Murphy Carmen című musicaljét, amelyet áprilisban a magyar közönség is megismerhet, méghozzá Budapesti Operettszínházban. A Homonnay Zsolt rendezte előadáshoz a magyar szöveget és dalszöveg Orbán János Dénes írta, valamint a musicalt nagyzenekarra hangszerelte Tassonyi Zsolt.

 A Carmen című előadás középpontjában a cirkusz mint műfaj és színpadi környezet áll. Így – ahogy azt a színház tette Az Orfeum mágusa című nagyoperett kapcsán is – az alkotók együttműködnek a Fővárosi Nagycirkusszal. 

Az elképzeléshez grandiózus látvány dukál: Túri Erzsébet a díszleteket, Füzér Anni a jelmezeket tervezte, míg a vizuális hatásokért Somfai Péter felel. Az előadás koreográfusa Krizsán Dániel.

Áprilisban mutatják be a Carmen című musicalt.
A közönség ízelítőt kapott az igazi Carmen-világból (Fotó: Csudai Sándor)


A musical története nem azonos az operáéval

A közönség számára is nyitott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a musical története jelentősen eltér a közismert operáétól.  Egy spanyol kisvárosban eljegyzést tartanak: Mayor Mendoza, a helyi polgármester férjhez adja lányát, Catarinát José Riverához. Az esemény azonban váratlan fordulatot vesz, amikor megérkezik cirkuszi vándortársulattal a spanyol szépség, Carmen. A lány annyira megbolondítja Josét, hogy a férfi kész feladni az addigi életét, azaz szinte egy pillanat alatt romba dönti mindazt, amit felépített maga körül. 

„Valóban így lehet hát, hogy sosem tudhatjuk, terveinket mikor és hol húzza keresztbe a sors, és a fékezhetetlen érzelmek miként veszik át az uralmat a racionalitás felett?…”– teszi fel a kérdést a Nagymező utcai teátrum új produkciója. 

Ősbemutató és nevelés-utánpótlás

Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója arról beszélt, hogy kettős ünnep az évad új bemutatója. Úgy fogalmazott, az először is azért, mert Carmen című musical magyarországi ősbemutatója lesz, másodszor pedig azért, mert ez egyben egy beavató is. 

Többször elmondtam már, hogy a minőségi zenés színház művelésén kívül kiemelt felelősségemnek, küldetésemnek tekintem az utánpótlásképzést, a tehetséggondozást. Immár harmadik éve, hogy osztályt indítottunk a Budapesti Operettszínház művésztanáraival a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Tehát harmadéves a zenés színész (operett-musical szakos) osztály, amelynek osztályvezetői a főigazgató és Homonnay Zsolt, a Carmen rendezője és a Budapesti Operett művészeti vezetője.

Ebből az osztályból három növendéket is beavatunk ezúttal a zenés színjátszás rejtelmeibe

– tette hozzá Kiss-B. Atilla.

Carmen
Kiss-B. Atilla főigazgató az utánpótlás-nevelés fontosságáról is beszélt (Fotó: Csudai Sándor)

Lássuk a szereposztást!

Hármas szereposztásban, április 19-én, 20-án és 21-én láthatja a közönség először a Carmen című musicalt. Carment Nádasi Veronika, Dancs Annamari és Lipics Franciska formálja meg. José Rivera, rendőrhadnagy szerepében Kocsis Dénes, Nemes Tibor és Tassonyi Balázs látható. Garciát, a késdobálót Dolhai Attila, György-Rózsa Sándor és Homonnay Zsolt játssza. Katarina (a polgármester lánya) szerepében Széles Flóra, Kelemen Fanni és Nagy Alma Virág lép színpadra. A jósnőt Janza Kata, Füredi Nikolett és Vágó Zsuzsi alakítja. Inez (Katarina nagynénje) szerepében Szulák Andrea, Auksz Éva és Peller Anna látható. Zuniga, a rendőrkapitány karakterét Nagy Lóránt, Németh Attila és Miklós Attila kelti életre. Mayor Mendozát, a polgármestert Földes Tamás, Szomor György és Pálfalvy Attila játssza. Kiss Zoltán, Szerényi László és Kator Bálint Inmar, José barátjaként mutatkozik be. A cirkuszi porondmester a Carmenben Laki Péter, Serbán Attila és Magócs Ottó. Isabelle karakterének megformálása Faragó Alexandra, Kálmán Petra és Paláncz Daniella feladata. Carlos rendőrt Péter Richárd és Petridisz Hrisztosz, míg Kelvin rendőr Angler Balázs és Imre Roland formálja meg. A Battista atya szerepében Bardóczy Attila Langer Soma, a cirkuszi kikiáltó szerepében pedig Köleséri Sándor és Fedinecz Pál látható. Luis Eduardo Castagno flamenco gitárosként lép színpadra, Madame Loupeként Csengeri Ottíliát láthatja a nagyérdemű.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.