Az Erdőfűvel és a Csángállóval tartanak locsolóbált a Fonóban

Húsvéthétfőn hagyományosan hatalmas táncházzal várnak mindenkit a Fonóban, a Locsolóbálon. Ezen a különleges alkalmon két zenekar is húzza majd a talpalávalót, az Erdőfű és a Csángálló. Mindkét formáció közkedvelt, dinamikus táncházi zenekar, amelyekkel garantált a felhőtlen szórakozás, falusi mulatság a városban!

Forrás: Fonó Budai Zeneház2024. 03. 27. 7:00
Erdőfű
A TÉKA Tábort 2021. július 29-én Nagykállón az Erdőfű Zenekar koncertje zárta. Fotó: Sipeki Péter Forrás: Kelet Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. Tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt. A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményezés célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt. Az együttes tagjai külön-külön is nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek a hangszeres népzene megszólaltatásában, a Kárpát-medencei népzene hiteles képviselői.

Csángálló
Balogh Károly táncos és a Csángálló zenekar a Cigánykerék fesztivál gálaestjén, amelyet a nemzetközi roma nap alkalmából tartottak a Magyarság Házában 2015. április 8-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Csángálló 2009-es indulása óta hosszú utat járt be, azóta már végigmuzsikálta Magyarországot és Európát is. 

Tagjai játszottak a legnagyobb fesztiváloktól kezdve, a legnevesebb koncerttermeken át, egészen a legkisebb erdélyi és moldvai falvakig, ahonnan zenéjük gyökere is ered. Három nagylemez, valamint jó pár színházi és táncos előadás zenéje született már a Csángálló révén. Muzsikájuk a hagyományos népzenékből táplálkozik, mely a zenekarra jellemző sajátos hangzással és nyitott gondolatisággal alkot egy újfajta zenei stílust. A végeredmény mégis egyfajta pszichedelikus élmény, mely köszönhető a dallamok húzásának és a kíséret valódi mélységének. Így zenéjük nemcsak egy virtuóz buliesemény, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. A zenekar feladatának tekinti a csángó kultúra ápolását, ezért amikor teheti, útnak indul Gyimes és Moldva felé, hogy az ott szerzett élményeket átadhassa a hallgatóinak.
 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.