Mesterkurzus kétszázadszor

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumában tartja kétszázadik mesterkurzusát március 9-én a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB). A nyilvános és ingyenes rendezvényen hét neves tanár óráin összesen hatvandiák vesz részt -- közölték a szervezők.

Forrás: MTI2024. 03. 08. 10:00
20240204 Koncert a Palota Szállóban01
20240204 Miskolc Mesebeli helyszínen rendezték meg az els? FAB Winterfest-et. A Fesztivál Akadémia Budapest a sikeres nyári fesztiváljai nyomán - els? alkalommal rendezte meg téli fesztiválját, a FAB Winterfestet, amely egészen új zenei min?séget hozott egy mesés helyszínre, Lillafüredre. . Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Fotó: Bujdos Tibor Forrás: Észak-Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fesztivál Akadémia Budapestet kilenc évvel alapította Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész azzal a céllal, hogy egy nemzetközi, komplex, magas színvonalú zenei műhelyt – fesztivált és mesterkurzusokat – hozzanak létre, mely szervesen kapcsolódik be a nemzetközi klasszikus zenei életbe – olvasható a közleményben.

EP2I2566
Kokas Katalin hegedű- és brácsaművész, a FAB alapítója a Fesztivál Akadémia Budapest sajtótájékoztatója 2023. február 28-án Budapesten (Fotó: Teknős Miklós) 

Mint írják, a kezdeményezés kiemelt programja a FAB Országjáró mesterkurzusok, melyek három évvel ezelőtt indultak először, mára pedig már rendszeres, hetente akár több kurzussal is várják a FAB művészei Magyarországon és a határon túli magyar területeken a diákokat.

A FAB Masterclasses részeként hazánk nemzetközi hírű szólistáitól, neves professzoraitól egyéni mesterkurzust kapnak a diákok, és a tanárokat is bevonják a közös műhelymunkába. 2022 óta országszerte több mint negyven különböző intézményben, több mint ezer egyéni órára került sor, több mint negyvenművész részvételével.

– A Fesztivál Akadémia Budapest keretében három éve hoztuk létre és folyamatosan fejlesztjük a mesterkurzusok és versenyek rendszerét, és mint egyféle köldökzsinór-hálózat az egész országban és a határainkon túli magyar lakta területeken szorosan együttműködünk az alap- és középfokú intézményekkel – idézi a közlemény Kokas Katalint, a FAB egyik alapítóját, aki hozzátette: egyre szélesebb körben ismerik meg a hazai pedagógusokat, a legtehetségesebb tanárokkal pedig rendszeres műhelymunka-kapcsolatban vannak.

A tájékoztatás szerint a kétszázadik FAB mesterkurzuson olyan neves tanárok óráin vehetnek részt a diákok, mint Szászné Réger Judit (hegedű), Petőfi Erika (hegedű), Ácsné Szily Éva (hegedű), Kokas Katalin (hegedű), Kardosné Kemény Krisztina (cselló), Kokas Dóra (cselló), valamint Pleszkán Marianna (cselló). Az órák az érdeklődők számára is nyitottak és ingyenesen látogathatók.

A Bartók Konzervatóriumban szombaton a 200. mesterkurzuson délelőtti és a délutáni oktatásainak szünetében 14-15 óra között ünnepélyes koncert és szakmai kerekasztal-beszélgetés lesz, amikor átadják a résztvevők elismerő okleveleit is.
A Fesztivál Akadémia Budapest rendszerében a mesterkurzusokat szervesen egészítik ki a versenyek, három lépcsőben – olvasható a közleményben.
Mint írják, áprilisban és májusban kerül sor a FAB II. Halász Ferenc országjáró tehetségkutatóra a 6–16 éves korosztály számára. A tehetségesebbek továbbjutnak a FAB III. Nemzetközi Hubay Jenő-hegedűversenyre, mely már a V4-ek és a környező országok 22 éves kor alatti hegedűs diákjainak szól. A FAB versenyek legmagasabb szintje az V. Fehér Ilona nemzetközi hegedűverseny, ahová az egész világról érkezhetnek 22 év alatti diákok, akik három fordulóban mérik össze tudásukat idén július 4. és 14. között.

A mesterkurzusokról és versenyekről bővebb információk a FAB honlapján találhatók. 

 

Borítókép: Mesebeli helyszínen, Lillafüreden rendezték meg az első FAB Winterfest-et 2024 február 4-én (Fotó: Észak-Magyarország/Bujdos Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.