Tizenegy ország előadásai érkeznek a magyar fesztiválra

A találkozót Diana Dobreva bolgár rendező Odüsszeusz című előadása nyitja. Tizennyolc produkció érkezik tizenegy országból a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (MITEM), amelyet április 6. és 28. között rendeznek meg a Nemzeti Színházban.

Forrás: MTI2024. 03. 05. 18:00
HOPPÁL Péter; ZÁVOGYÁN Magdolna; VIDNYÁNSZKY Attila
MITEM - Tizenegy ország előadásai a színházi fesztiválon Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MITEM olyan nagyságrendű nemzetközi kulturális seregszemle, amely kulturális diplomáciánk egyik sarokköve – mondta Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára, kiemelve, hogy az idei találkozó különlegességét a magyar–török kulturális évad adja.

Diana Dobreva, a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) nyitó előadásának rendezője
Diana Dobreva, a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) nyitó előadásának rendezője. Fotó: Hegedüs Róbert

Hoppál Péter, a magyar–török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos elmondta: az évadhoz csatlakozva két török előadás – a Háború és béke színpadi adaptációja, valamint az Államanya című előadás – érkezik a MITEM-re, a Nemzeti Színház pedig a Körhinta című darabbal lép fel májusban az Antalya Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató kiemelte: a tavalyi színházi olimpia sikere megerősítést adott számukra abban, hogy a kultúra az az eszköz, amely bármilyen konfliktus mellett, fölött hidakat tud építeni – fogalmazott.

Az idén olasz világpremier, kortárs spanyol drámaíró, belga, bolgár, baskír, grúz, görög és izraeli társulat is érkezik a Nemzeti Színházba a török előadások mellett. A találkozót Diana Dobreva bolgár rendező Odüsszeusz című előadása nyitja – hangzott el a MITEM keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Borítókép: Závogyán Magdolna, Vidnyánszky Attila és Hoppál Péter a sajtótájékoztatón (Fotó: Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.