A testüket adták, a lelküket láttuk

Aki emlékszik a nyolcvanas évek elejének hazai performance rendezvényeire, az esetleg el tudja képzelni, milyen lehet egy efféle előadás megszerkesztve, kidolgozva, átgondolt dramaturgia mentén felépítve, profi színészekkel előadva, komoly zenei aláfestéssel és effektháttérrel összegyúrva, egyszóval igazi színházi környezetbe illesztve, s nem utolsósorban súlyos mondanivalóval megterhelve. Nos, ha elképzelték, akkor nem járnak messze Tata Tavdishvili és Tato Geliashvili a Mitem programjában látható AIA című darabjától.

2024. 04. 14. 10:00
A darab a híres Aranygyapjú legendájából indul ki.
A darab a híres Aranygyapjú legendájából indul ki. Forrás: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alcím szerint „Az aranygyapjú mítosza alapján” megálmodott színpadi játék egyedülálló utazásra viszi a nézőt, amely egyszerre vezet a görög mitológia mélyére és a modern grúz színházi hagyományok izgalmas világába. A különleges mozgás- és effektszínház merészen ötvözi a történelmi elbeszélést a kortárs színházi formákkal, egyszerre reflektálva a múlt, mind a jelen emberi tapasztalataira. A darab – amelyet Tata Tavdishvili rendezett és Tato Geliashvili írt – a híres Aranygyapjú legendájából indul ki, ám egy új perspektívából közelíti meg az ősi történetet, kiemelve az örök emberi törekvéseket: a hatalom utáni vágyat, a hűséget, az árulást, a szerelmet és a hősies helytállást.

Jelenet az AIA előadásából (Forrás: Nemzeti Színház)


Az eredeti történet középpontjában az aranygyapjú megszerzéséért indított expedíció áll, melyet Iaszón vezet, s melyben hősök vesznek részt. A legenda több ezer éve foglalkoztatja az emberiséget, szimbólumokban gazdag allegóriájaként szolgál az emberi küzdelemnek, az elérhetetlennek tűnő célok megvalósításáért nekilódult szándék jelképe. 

Tavdishvili és Geliashvili azonban nem csupán a mítosz újraértelmezésére törekszik; céljuk, hogy a jelen, vagy helyesebb úgy fogalmazni, hogy az örök emberi kérdések fókuszba állításával párbeszédet kezdeményezzenek a nézőkkel, olyan problémákat felvillantva, mint az identitás, a haza és a hűség.

Jelenet az AIA előadásából (Forrás: Nemzeti Színház)


Érdemes pár szót szólni a rendezés és a dramaturgia újszerűségéről is. A klasszikus történetet modern, sőt posztmodern színházi eszközökkel és technikákkal meséli el. A fények és hangok kavalkádja, a vizuális effektek és a kortárs zenei aláfestés, a táncszínházi megoldások, az olykor szinte pantomimes gesztusnyelv alkalmazása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a darab átíveljen az időn, és az ősi misztikum erejével közvetlenül szóljon a mához. Tavdishvili és Geliashvili munkáját jellemzi a mély emberi érzelmek és motivációk ábrázolása, amelyek az argonauták útjának minden állomásán tapinthatóvá válnak.

Jelenet az AIA előadásából (Forrás: Nemzeti Színház)


A darabban megformált karakterek – Iaszón, Medeia, Pelias király és az argonauták – rétegzetten és komplexen jelennek meg, ami lehetővé teszi, hogy a néző azonosuljon az alakokkal vagy éppen kritikusan szemlélje döntéseiket. 

A színészi játékról fontos elmondani, hogy az előadás nemcsak megfeszített fizikai munkát igényel, de precíz karakterformálást is megkövetel, ám a Shota Rustaveli Színház és Film Állami Egyetem színészei hitelesen álltak a színpadra: a karakterek belső világát és konfliktusait megindítóan mutatták meg.

 Sodró erejű játékuknak köszönhetően az előadás során a nézők újraélhették a legendát, megtapasztalhatták a mítosz erejét.

Jelenet az AIA előadásából (Forrás: Nemzeti Színház)


Érdemes talán azt is elmondani, hogy a darab alkotói nemcsak történetmesélésre használják a színházat, hanem arra is, hogy reflektáljanak a mai Grúzia – és tágabban véve a modern világ – társadalmi, politikai, kulturális realitásaira. A darab erőteljesen kapcsolja össze a mítoszbeli eseményeket a jelenkor kérdéseivel, így az előadás nem csupán kulturális, hanem társadalmi élménnyé is válik. Arra ösztönöz, hogy gondoljuk át, milyen értékek mentén élünk, hogyan viszonyulunk saját legendáinkhoz és mítoszainkhoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.