Shakespeare mint féltékeny férj – egy rejtély kipipálva?

William Shakespeare-ről időnként felröppennek különböző hírek, melyek újabb adalékkal szolgálhatnak a drámaíró életéhez, amiről még mindig viszonylag keveset tudunk. Az bizonyos, hogy az „avoni hattyú” színészként is szórakoztatta a nagyérdeműt, de mindeddig a kutatók nem tudtak olyan szerepet azonosítani, amit bizonyosan ő maga játszott el. Nemrégiben egy angol irodalomtörténész arra a következtetésre jutott, hogy Shakespeare egy féltékeny férj szerepét alakította pályatársa, Ben Jonson egyik darabjában.

2024. 04. 12. 16:00
Willian Shakespeare életéről kevés konkrétum ismert
Willian Shakespeare életéről kevés konkrétum ismert. Fotó: Satoru Niwa / Barcroft Media
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az régóta köztudott, hogy William Shakespeare színészként is játszott, és az is evidencia a színházkedvelők számára, hogy a Globe-ban, saját színházában is sokszor fellépett. Mindezek mellett azonban a szövegkönyvek nem elég részletesek ahhoz, hogy minden információt kinyerjen belőlük a nehéz helyzetben lévő színháztörténész.

Shakespeare színházának, a Globe-nak makettje
Shakespeare színháza, a Globe makettje (Fotó: SWNS/James Dadzitis)

William Shakespeare Thorello szerepében – féltékeny férj a pályatárs darabjában

Az életmű egyik kutatója, Freebory-Jones nemrégiben vettette fel, hogy sok hasonlóságot talált Shakespeare egyik kiváló kollégája, Ben Jonson 1598-as Every Man in His Humour című darabja, és Shakespeare több alkotása között. 

A kutató szerint Ben Jonson Thorello nevű szereplőjének mondatai feltűnően hasonlítanak az Othello, a Hamlet és a Vízkereszt, vagy amit akartok című színdarabok bizonyos soraihoz.

Az Erzsébet-kori színészek nem kaptak másolatot a teljes műről, csak a saját szövegüket, illetve az előttük megszólaló színész pár szavát látták: így a végszóra nagyon kellett figyelniük, nehogy elkalandozzanak és hibázzanak az előadás közben. Ennek tudatában nem elképzelhetetlen, hogy ezek a végszavak erősen rögzültek az emlékezetükben, és akár saját darabjaik írásakor előjöhettek. 

Freebury-Jones szerint egyáltalán nem biztos, hogy feltétlenül „lopásról” van szó: egyszerűen „kidobta” a gyakran hallott mondatrészt a szerző agya, aki éppen új darabján dolgozott.

Egyébként az pedig már régóta nem titok, hogy Shakespeare-re hatottak kortársai alkotásai, előadásai. Freebury-Jones teóriája vélhetően nem elég ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan kimondhassuk, hogy Shakespeare alakította Jonson Thorello nevű szereplőjét, mindenesetre ugródeszka lehet a további elemzésekhez. 


Shakespeare színháza, a Globe – A világot jelentő deszkák Londonban

Az Erzsébet-kori színházak közül állítólag a Globe volt a leghíresebb, amit Shakespeare épített saját színtársulatával. Az is ismert, hogy az első Shakespeare-darab, amit előadtak a színházban, a Julius Caesar volt. 

Az akkori színházak amolyan félvilági intézmények voltak, távol a királyi palotától és a hatalom rendjének őrzőitől, kocsmák és bordélyok között.

Az épület 1613 nyarán leégett, ekkor rengeteg iromány elveszett, a mai kutatók legnagyobb bánatára. Egy év múlva a Burbage testvérek újjáépítették, sokáig működött is, de 1642-ben a regnáló angol kormány bezáratta, más hasonló intézményekkel együtt. 

 

A kor másik nagy írója – Ben Jonson rögös útja 

Benjamin Jonson Shakespeare kortársaként hasonló hírnek és elismerésnek örvendett, sokak szerint Shakespeare indította el a színészi pályán. Jonson drámákat és verseket írt, többnyire szatirikus darabokat és költeményeket. 

Írásait 1616-ban kötetbe szerkesztette, művészetelmélet fejtegetéseket is tartalmazó előszót írt drámáihoz, és ezzel az irodalom rangjára emelte az utca színházát.

 A király, I. Jakab is felfigyelt a merész újításra, meg akarta ismerni a szerzőt, és később Jonson amolyan udvari költő lett. Az udvarban drámaíróként is megszolgálta kenyerét; alkalmi darabokat írt a szerepelni vágyó, a király körül forgolódó főrangúaknak és kevésbé rangosaknak. A király halála után szerencsecsillaga leáldozott, az új király nem tartott igényt szolgálataira. Ráadásul drámái megbuktak, de alkotókedve nem lohadt, dolgozott tovább. Betegen és szegényen halt meg 1637-ben.

 

Az írók veszélyes élete 

Érdekes adalék az akkori drámaírók pályájához, hogy Jonson fiatalon igen kalandos életet élt, gyakran keveredett utcai összetűzésekbe. Egy párbajban megölte egyik színésztársát, be is börtönözték emiatt. 

A korszak kutatói gyakran emlegetik, hogy ezek a híres művészek alvilági és félvilági körökben is mozogtak, nekik írtak, közöttük éltek.

 A kor harmadik nagy drámaíró „ásza”, Christopher Marlowe például egy utcai verekedésben vesztette életét.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.