Az öt legjobb Robert Redford-film – Kémjátszma + videó

Izgalmas és fordulatos kémtörténet.

2024. 04. 12. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Redford filmjeit bemutató sorozatunkban az ötödik helyet egy világhírű romantikus vígjáték, a Mezítláb a parkban (Barefoot in the Park) szerezte meg, a negyedik helyre egy meglehetősen alulértékelt kiváló mozi, a Tisztességtelen ajánlat (Indecent Proposal ) került, a harmadik pozíciót pedig a világhírű western a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid) érte el. A második helyezett és így ezüstérmes mozi a Kémjátszma (Spy Game) című izgalmas akció, thriller lett.

2. Kémjátszma (2001)

A film rendezője Ridley Scott öccse, az a Tony Scott volt, aki számos jelentős akciófilmet jegyez, úgymint a Top Gun (1986), a Beverly Hills-i zsaru 2. (Beverly Hills Cop II, 1987), a Mint a villám (Days of Thunder, 1990), A rajongó (The Fan, 1996), A közellenség (Enemy of the State, 1998), A tűzben edzett férfi (Man on Fire, 2004), Hajsza a föld alatt (The Taking of Pelham 123, 2009) vagy éppen a Száguldó bomba (Unstoppable) 2010-ből. Producere pedig az a Joe Silver volt, akinek a nevéhez köthető a nagy sikerű Halálos fegyver-sorozat (Lethal Weapon), illetve a Die Hard-sorozat első két része. Scott sajnálatos módon 2012. augusztus 19-én véget vetett az életének, leugrott a Vincent Thomas hídról.

Forrás: Mafab.hu

A történet

Volt idő, amikor Nathan Muir CIA-ügynök (Robert Redford) és a tanítványa, Tom Bishop (Brad Pitt) elválaszthatatlanok voltak. Együtt járták a világot Vietnámtól Bejrútig egy olyan szakmában, amely veszéllyel és bizonytalansággal teli. 1991-et írunk, és Nathan Muirnak már csak egy napja van hátra a nyugdíjig, amikor megtudja, hogy egykori védence és tanítványa, Tom, a  „Cserkész” komoly bajba került. Egy balul sikerült akció során foglyul esett egy kínai börtönben, és 24 óra múlva kivégzik kémkedés vádjával. A CIA nemzetközi konfliktustól tartva úgy dönt, nem vállalja a kockázatot, és nem avatkozik közbe. Így Muiron a sor. 

Az ügynökséget már egy új generáció irányítja, a régimódi Muir már nem beavatott, ezért magának kell kifundálnia, hogyan tud túljárni a szervezet eszén, melyet oly sok éven át szolgált. Az idővel versenyt futva úgy kell információkat szereznie egykori védence kétségbeejtő helyzetéről, hogy közben elaltatja felettesei éberségét visszaemlékezéseivel, melyekben fény derül az újonc Bishop kiképzésének titkaira, és felbukkan az a nő, aki veszélybe sodorta akciójukat – és barátságukat is… – olvasható a film hivatalos leírásában.

Forrás: Universal Pictures

Érdekességek

Budapesten forgatták a film Berlinben játszódó jeleneteit.  

Elmentem Berlinbe felderítő útra, de a mai Berlin nem is hasonlít 1975-ös önmagára. Budapesten inkább megvan ez a látvány – egy kicsit megviselt, kicsit kopottas, de gyönyörű.

mondta Tony Scott Budapestről. A budapesti forgatás javarészt szabadtéren folyt, mindig hatalmas sokaság gyűlt össze, alig várták, hogy munka közben láthassák a két filmes bálványt.  A magyarországi forgatás miatt a filmben feltűnik Csuja Imre és Rékasi Károly is. A kávés bögre, amiből Bishop issza a kávét, szinte teljesen megegyezik azzal, amit a CIA langley-i központjában használnak – írta a Mafab a filmről.  Tony Scott a filmet édesanyja, Elizabeth Jean Scott emlékének ajánlotta.

Összegzés

A Kémjátszma egy szuperül megkomponált kémfilmbe oltott thriller. Tony Scott ezzel a filmmel is bizonyította, hogy nagyon ért az akciófilmekhez. Robert Redford és Brad Pitt együtt szenzációsak. Nathan és a tanítványa Tom szerepében szinte lubickolnak. Zseniálisak a párbeszédek, él, lüktet az egész mozi, egy pillantra sem lankadhat a figyelme a nézőknek. A Kémjátszma egy régi vágású mozi, de ennek ellenére, vagy talán pont ezért többszöri újranézésre is nyújt izgalmakat. 

Azt szokták mondani, hogy az a legrosszabb, ha egy filmre azt mondják, hogy egyszer nézhető. Nos, Tony Scott semmiképp sem ez a kategória. Remek, izgalmas történet, nagyszerű színészek, színvonalas az operatőri munka és nagyszerűek az üldözéses jelenetek. Kell ennél több egy filmnézős estéhez? Ugye, nem.

Idővonal: A Kémjátszma című filmet 2001-ben mutatták be, abban az évben, amikor az USA történetének legsúlyosabb terrortámadásában az al-Kaida 19 embere összehangolt akcióval eltérített négy utasszállító repülőgépet, kettőt a New York-i World Trade Center két felhőkarcolójába, egyet a washingtoni Pentagon épületébe vezettek, a feltételezhetően a törvényhozás (Capitolium) felé tartó negyediken az utasok megtámadták az eltérítőket, és a gép Pennsylvania államban lezuhant. (A halálos áldozatok száma összesen 2977 volt. Az akciót csaknem egy évtizeden át tervezte Oszama bin Laden.) George W. Bush amerikai elnök ellátogatott az összeomlott ikertornyokhoz, válaszcsapást ígért, és szükségállapotot hirdetett, ami kiszélesítette a jogkörét a hadsereg bevetésére. A Fertő tavat a UNESCO az emberiség világöröksége részévé nyilvánította, és felvette a védett helyszínek világlistájára. (Wikipédia)

A Robert Redford filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már az aranyérmes mozival érkezünk.

Borítókép:  Nathan Muir CIA-ügynök (Robert Redford) és a tanítványa, Tom Bishop (Brad Pitt) (Forrás: Mafab/Universal Picures)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.