Az öt legjobb Robert Redford-film – Butch Cassidy és a Sundance kölyök + videó

Egy klasszikus western, amit mindenki ismer.

2024. 04. 05. 20:00
null
Forrás: 20th Century Fox/Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Redford filmjeit bemutató sorozatunkban az ötödik helyet egy világhírű romantikus vígjáték, a Mezítláb a parkban (Barefoot in the Park) szerezte meg, a negyedik helyre egy meglehetősen alulértékelt kiváló mozi, a Tisztességtelen ajánlat (Indecent Proposal ) került. Ezen héten pedig már a dobogós alkotással érkezünk, ami nem más, mint a világhírű western, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Butch Cassidy and the Sundance Kid).

3. Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

A filmet George Roy Hill rendezte, akinek a nevéhez számos nagy film köthető. Úgymint az Ízig-vérig modern Millie (Thoroughly Modern Millie, 1967), a Kurt Vonnegut regényéből készült Az ötös számú vágóhíd (Slaughterhouse-Five, 1972), a szintén a Redford–Newman színészpárossal forgatott A nagy balhé (The Sting, 1973) vagy éppen a A nagy Waldo Pepper (The Great Waldo Pepper, 1975) című film, amelynek Susan Sarandon mellett szintén Robert Redford volt a főszereplője. 

A mozi forgatókönyvét William Goldman jegyzi, aki egy képregényben talált rá Butch és Sundance történetére, és 7 éven keresztül kutatott utánuk könyvtárakban. Ez volt élete első forgatókönyve. Zanuck executive producer William Goldmannek 400 000 dollárt fizetett érte, ami akkoriban rekordösszegnek számított egy eredeti forgatókönyvért. A film hatalmas siker volt. Oscar-díjat nyert a Legjobb operatőr, Legjobb zene, Legjobb dal és Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriákban és jelölve volt a Legjobb rendező, Legjobb film és Legjobb hang díjaira is. Ráadásul a pénztáraknál is sikeresnek bizonyult, minden idők 100 legnagyobb bevételű filmje közé tartozik.

Fotó: Mafab.hu

Történet

A két rokonszenves csirkefogó, Butch Cassidy (Paul Newman) és Sundance kölyök (Robert Redford) a vadnyugat legnépszerűbb rablói. Egy nagyszabású vonatrablás után a kifosztottak csapatot szerveznek a kézrekerítésükre. Miután üldözőik majdnem a halálba kergetik őket, a pénzzel és és a szépséges Ettával (Katharine Ross) Dél-Amerikába szöknek, ahol már hárman fosztják ki a bankokat – olvasható a Port.hu oldalon a film leírásában. De a történet nem végződik jól, fejvadászokat küldenek utánuk, egészen Bolíviáig menekülnek előlük. Megpróbálnak új életet kezdeni, de a múltjuk utoléri őket…

Érdekességek

Robert Redford erről a filmről, illetve a benne szereplő karakteréről nevezte el a Sundance Filmfesztivált, ami jól mutatja, hogy milyen fontos volt számára ez a mozi. Az alkotói stáb kiválasztotta a két főszereplőt, Paul Newmant és Steve McQueen színészeket. 

Butch és Etta a film egyik ikonikus jelenétében – Fotó: 20th Century Fox/Mafab.hu

A két színész azonban nem tudott megegyezni gázsijukról a producerekkel. Mindketten úgy gondolták, hogy ők a fontosabbak. A vita vége az lett, hogy Steve McQueen kilépett a produkcióból. Felmerült Warren Beatty és Marlon Brando neve is, míg végül Robert Redford kapta meg a szerepet, aki ekkor már a sorozatunkban korábban tárgyal Mezítláb a parkban című mozival nagy népszerűségre tett szert. A film megtörtént esetet dolgoz fel, természetesen kicsit kiszínezve a sztorit. A produkcióhoz került a 84 éves Lula Parker Betenson, Butch utolsó élő testvére, aki rengeteg hasznos ötletet és tanácsot adott a film alkotóinak – olvasható a film Wikipédia oldalán.

Összegzés

Talán a Butch Cassidy és a Sundance kölyök volt a legelső westernfilm, amit láttam életemben, így elfogult vagyok vele kapcsolatban. Amúgy is, kisfiúként rajongtam a westernmozikért. A főszereplők lövöldöztek, lazák voltak, ügyesek voltak és a jó ügyért harcoltak, vagy legalábbis megszerettük őket akkor is, ha éppen nem voltak annyira patyolattiszták. Butch és Sundance története magával ragadó, nekik szurkolunk, pedig a végzetük, a sorsuk alakulása tökéletesen érezhető a film első percétől fogva. Mégis reménykedünk, hogy hátha a filmtörténet egyik legjobban megkomponált záró, kitörési jelenetében a srácok elérnek a lovaikig és el tudnak menekülni. 

Talán ezért nem mutatja elesni és meghalni őket a rendező, ezért merevedik ki a kép az utolsó pillanatban, hogy mi nézők ne lássuk meghalni a hőseinket. A mozi 1969-es, de ma is frissnek és izgalmasnak hat. A két zseni, Newman és Redford szenzációs. Bár tisztában vagyok vele, hogy a westernfilmek kora leáldozott, ennek ellenére ajánlom fiatal mozirajongóknak és idősebb Redford-kedvelőknek is, mert semmit nem kopott a hajdani fényéből.

Idővonal: A Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmet 1969-ben mutatták be, abban az évben, amikor négy arab terrorista Zürichben támadást intézett az El-Al izraeli légitársaság Tel-Avivba induló gépe ellen; műtét utáni szövődményekben meghalt Georges Pir, belga Domonkos-rendi pap, akit 1958-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki a menekültek érdekében végzett tevékenységéért; a szovjet–kínai határon, az Usszuri folyó mentén többnapos tűzharc alakult ki a szovjet és a kínai határőrök között; a Csehszlovákia Kommunista Pártja (CSKP) Központi Bizottsága ülésén leváltott Alexander Dubcek helyett Gustáv Husák lesz az első titkár. (Wikipédia)

A Robert Redford filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten a második helyezett mozival érkezünk.

Borítókép: Butch Cassidy és a Sundance kölyök (Fotó: 20th Century fox/Mafab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.