Az irodalom nagyjai szemtől szemben + exkluzív videó

Íróportrékból nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban az intézmény megalakulásának 70. évfordulója alkalmából. A Halandóság törékeny arcai című kiállítássorozat első etapjában láthatunk Arany Jánosról készült portrét, Petőfi Sándor dagerrotípiájáról készült fényképmásolatot 1879-ből, de megtekinthetjük Vörösmarty Mihály egyetlen portréképét 1854-ből, amely egyben a kiállítás legkorábbi fotográfiája is.

2024. 05. 04. 7:00
Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum már 1954-es megalakulásakor kiemelt jelentőséget tulajdonított a fotográfiáknak, amelyek műtárgyként, készítőjüket is megnevezve kerültek be a nyilvántartásba. 

Az áprilisban nyílt tárlat válogatás a Művészeti, relikvia- és fotótár 40 ezer darabos írói ikonográfiai kollekciójából, a PIM fotógyűjteményének legértékesebb egységéből.

A második részben, június 27-től december 15-ig pedig múzeumi fotósok – Berekméri Zoltán, Flesch Bálint, Bókay László, Dobóczi Zsolt, Belicza László Gábor, Gál Csaba és Birtalan Zsolt – által készített íróportrék kapnak helyet. Mindkét esemény irodalomtörténeti és fotótörténeti kiállítás is egyben.

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.