Sírás helyett inkább nevessünk

A közelmúltban megjelent Medveczky Balázs író, közgazdász, televíziós szakember legújabb regénye. A Csináljunk pártot! című kötet a szerző korábbi alkotásaihoz hasonlóan görbe tükröt tartva tárja az olvasók elé a minket körülvevő világ számos visszásságát. Fanyar, Rejtő Jenőéhez hasonlóan ironikus humora pedig rávilágít arra, hogy jobb nevetni azon, amin sírni is lehetne.

2024. 05. 13. 17:00
BPM_20230616 (3)
Medveczky Balázs Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medveczky Balázs regényei segítenek kicsit eltávolodva, más szemszögből látni a világot, amely körülvesz bennünket. Emellett arra is megtanítanak, hogy ne vegyük túlságosan a lelkünkre mindazt, amit tapasztalunk és átélünk. Hiszen, amint azt a most megjelent regény mottójául választott, Charlie Chaplintől származó gondolat is hirdeti, „semmi sem örök ebben a gonosz világban – még a gondjaink sem”. A szerző regényeiben és színműveiben sarkítva, olykor felnagyítva, karikaturista módjára ábrázolja az emberi gyarlóságokat. A fordulatokban gazdag, szellemes, nyomozásokkal teli cselekmények pedig egy pillanatra sem engedik lankadni az olvasó érdeklődését.

Csináljunk pártot!
Csináljunk pártot! borító Forrás: Olvasni Menő

A Csináljunk pártot! című, kétszáz oldalas kisregény cselekményének egyik kiindulópontjaként az a gondolat szolgál, miszerint munkából nem lehet megélni. Ezt az alapelvet követve döntenek úgy a képzeletbeli, Isten háta mögötti település, Dudajpuszta lakói, hogy a gyors meggazdagodás érdekében megalapítják a Szép Élet Pártját, vagyis a SZÉP-et. 

A történet egyik főszereplője, a leginkább antihősökre jellemző vonásokkal rendelkező vidéki tornatanár, Peti ebből a célból maga köré gyűjti díszes haveri társaságát. 

Köztük a Pocok nevű „öngólerős focistát”, Ficsúrt, a falu kisboltjának mindenesét, illetve a Kakas becenéven ismert, képesítés nélküli könyvelőt.

A politikai élet groteszk, csakis saját érdekeiket szem előtt tartó szereplőinek világába csöppenve az általuk alapított párt hirtelen felemelkedését, majd – lektűr jellegű, a szórakoztató szándékon túl tanító célzattal is íródott műről lévén szó, amelyben a jónak győzedelmeskednie kell az erkölcstelenség felett – sorsszerű bukását követhetik nyomon az olvasók. Emellett – hogy egy kicsit könnyebben megérthessük, kik ők, honnan érkeztek és miért úgy cselekszenek, ahogy – a könyvben sorra köszönthetjük a kisvárosi, falusi kocsmák mindennapi életének legjellegzetesebb alakjait is. Csakúgy, mint a Válasszatok! című regényben, a másik főszereplő, Peti egykori barátja, az oknyomozó újságíróvá lett Zoli és a kollégái által egy kicsit a média világába is bepillantást nyerhetünk.

BPM_20230616 (6)
A televíziós szakember 2022-től a Duna Médiaszolgáltató Online igazgatója Fotó: Bach Máté

A sci-fibe illő, olykor Kurt Vonnegut regényeit idéző párhuzamos univerzumok éppúgy elengedhetetlen részei a Medveczky-műveknek, mint a szarkasztikus humor, amellyel a bemutatott világokat szemléli és ábrázolja. A Válasszatok! című, 2022-ben megjelent regény főszereplői például egy autóbaleset után kezdenek dimenziók közötti utazásba, és a másik világba csöppenve szembetalálkoznak saját alteregóikkal is. A legújabb regényben az antihős, Peti képes ehhez hasonló, világok közötti utazásokra. 

A tudatalattijában létező, álmában megelevenedő Bugyu-tatu bolygó és annak kiskorú egyeduralkodója, Lüke Császár fontos helyszínévé és szereplőjévé válnak a történéseknek.

 A kissé butácska, egyszerű gondolkodású gyermek császár mintegy a tudatalattijának kivetüléseként testesíti meg Peti politikai ambícióit. Ő látja el tanácsokkal a hatalom- és pénzéhes antihőst. Kettejük sorsa természetesen szorosan összefonódik, együtt rohannak az elkerülhetetlen végzetük felé.

A szerzőről:

Medveczky Balázs író, televíziós szakember, közgazdász. 1969-ben született Pécsett. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Kereskedelmi és Vállalkozási Akadémiáján vállalkozásszervező közgazdászként végzett, majd a Szent István Egyetemen diplomázott szervezés-vezetés szakon. Televíziós szakember, 2022-től a Duna Médiaszolgáltató Online igazgatója.

2021-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, 2022-től az egyetem adjunktusa.

Megjelent művei: Kettőnk könyve (regény, 2006); Vigyázat, genyorok! (regény, 2014); Ecc-pecc kimehetsz (színmű, 2016); Vízenjárók (regény, 2019); Válasszatok! (regény, 2022); Zerkovitz úr, ébresztő! (zenés vígjáték, 2022); Csináljunk pártot! (regény, 2024) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.