Meghalt Steve Albini, aki nélkül a Nirvana, a Foo Fighters és a Pixies sem lenne az igazi

Hatvanegy éves volt.

Forrás: Pitchfork2024. 05. 08. 20:45
Fotó: Steve Albini/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanegy éves korában, május 7-én, kedden meghalt Steve Albini zenész, producer, hangmérnök. A Pitchfork azt írja, a legendás punkrocker szívrohamot kapott. 

Bár zenészként indult, ő volt a Shellac and Big Black frontembere, végül producer és hangmérnök is lett belőle, megépítette a saját stúdióját is 1997-ben, az Electrical Audiót. Ő rögzítette többek között a Pixies vagy éppen PJ Harvey munkáit, a Nirvana Utero című albumát – az egész úgy kezdődött, hogy Kurt Cobain részegen felhívta, hogy vele akarnak dolgozni –, illetve részt vett a Foo Fighters Something from Nothing című dalának felvételében is. A Sonic Highways című sorozatban bővebben is beszél a hitvallásáról. 

Albini kegyetlen szókimondásáról is híres volt, többször is felemelte a hangját a kizsákmányoló zeneipar miatt. Halála előtt éppen a Shellac új albumának, a jövő héten megjelenő To All Trains turnéjára készült.

A kérdésre, hogyan tekintene vissza a karrierjére, ha visszavonulna, Albini azt mondta:

Nem érdekel. Csinálom, és ez az, ami számít nekem – az a tény, hogy folytathatom. Ez az egész alapja. Tegnap csináltam, holnap is megcsinálom, és folytatom az egészet.

Valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy mindez csak hatvanegy évig tart. 

Primavera Sound Madrid 2023 - Day 3
Fotó: Aldara Zarraoa/WireImage


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.