Kínaiak az Urániában

Hat nagyjátékfilm, két kisfilmes blokk és egy irodalmi kísérőrendezvény szerepel a 2024 Imázsia kínai filmhét című filmszemle programjában, amelyet május 24-től 28-ig tartanak a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az ötnapos fesztivál a tavalyi Imázsia filmnapok folytatása, de a program gazdagabb az előző évinél.

Forrás: MTI2024. 05. 19. 12:00
Jelenet az Élek, halok, gazdagodok című filmből
Jelenet az Élek, halok, gazdagodok című filmből Forrás: Uránia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Imázsia kínai filmhét célja, hogy a kínai filmművészet és filmgyártás kiemelkedő filmjeiből ízelítőt adjon a magyar nézőknek, illetve magyar résztvevők, alkotások bevonásával lehetőséget adjon közép- és hosszútávon valódi kapcsolódások kialakulására a két ország filmrajongói és filmesei között. A vetítésekre kínai filmes vendégeket is várnak, a nézők találkozhatunk a programban szereplő Egy lány Hunanból című alkotás rendezőjével, Hszie Fejjel, a Mr. Vu című thriller rendezőjével, Ting Senggel, és a Pekingi Filmakadémia dékánja, Vu Kuanping is Budapestre érkezik.
 

 

A filmhéten öt kínai és egy magyar játékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. Az eseménysorozat első vetítése a 2018-as Élek, halok, gazdagodok, amely az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb közönségsikere volt, az akkor elsőfilmes Ven Muje rendezésében, és továbbra is a húsz legnagyobb bevételt hozó kínai film között található. A mű a gyógyszeripari vállalatoknak kiszolgáltatott kisemberek nehéz helyzetét járja körbe, mindezt vígjátéki elemekkel. A hétvégén két klasszikus alkotást tekinthetnek meg a nézők, a Pekingi történetet és az Egy lány Hunanból című filmet. Előbbi a régi Peking elfeledett világába, utóbbi a festői dél-kínai vidékre kalauzolja a nézőket. Az Egy lány Hunanból szerepelt az 1987-es cannes-i filmfesztivál un certain regard szekciójában, majd ez lett az első szárazföldi kínai film, amely az Egyesült Államokban moziforgalmazásba került. A film az egyes vidéki falvakban régen szokásban volt gyermekházasság társadalmi következményeit mutatja be egy fiatal lány sorsát követve, a rendező Hszie Fej ott lesz a vetítésen. A Mr. Vu (Saving Mr. Wu) című, 2015-ben bemutatott filmben az Ázsiában szupersztárnak számító Andy Lau is szerepel. 

A rendező Ting Seng, aki szintén itt lesz Budapesten, többször forgatott közösen Jackie Channel is, ő is az akciódús közönségfilmekben utazik.

 A történet alapját egy megtörtént emberrablás adta; külön érdekesség, hogy a való életben elrabolt színész alakítja a film egyik rendőrnyomozóját. A program legfrissebb játékfilmje egy fiatal rendező, Ku Hsziaokang legújabb alkotása, A Nyugati-tó partján, amely áprilisban került a kínai mozikba, és a hangcsoui Nyugati-tónál, illetve annak környékén játszódik: egy asszonyt a fia egy csaló szervezet karmai közül próbál kiszabadítani.


A Mesterjátszma című magyar thriller úgy kapcsolódik Kínához, hogy tavaly szeptemberben megjárta Fucsout, ahol a Silk Road filmfesztiválon vett részt. Tóth Barnabás rendezőt a filmen kívül kínai útjának élményeiről is fogják kérdezni. A játékfilmek magyar és angol feliratokkal, eredeti nyelven lesznek megtekinthetők, a Mesterjátszma pedig kínai feliratozással.
 

Hétvégén az Uránia Nemzeti Filmszínház Csortos-termében az esti vetítések előtt egy-egy rövidfilmválogatásból is szemezgethetnek az érdeklődők, ezek ingyenesen, az Uránia honlapján történő előzetes regisztrációval látogathatók. A színpadi közöségtalálkozók és beszélgetések mellett a Kortárs Kínai Könyvklub eseménye is az Urániába költözik. A programon kínai szakemberek járják körbe a film és irodalom sokrétű kapcsolatát.


Az idei programsorozat a Pekingi Filmakadémia, a Budapesti Kínai Kulturális Központ és az Imázsia Nonprofit Kft. közösen szervezi, a budapesti kínai nagykövetség kiemelt támogatásával. A hivatalos megnyitó május 25-én szombaton lesz, a Pekingi történet című film vetítése előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.