Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Blues, jazz, rock és gasztronómia találkozása Pakson

Hazánk leghosszabb múltra visszatekintő bluesfesztiválján, a 32. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon július első napjaiban ismét találkozhatnak a blues, a jazz, a rock és gasztronómia kedvelői Pakson. A július 1-ején kezdődő klubkoncerteket követően pénteken és szombaton az új főhelyszínen, az ASE Csarnokban fellép többek között a francia gitárvirtuóz, Laura Cox, a 27 éves szicíliai Matteo Mancuso, az új gitáros zseni, aki „The Journey” című tavalyi albumával üstökösként robbant a gitárvilág egére.

2024. 05. 25. 14:30
Forrás: Nemzetközi Gastroblues Fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai mezőnyből az Omega Testamentum a dobos Debreczeni Ferenc vezetésével, valamint a Török Ádám zenei hagyatékát ápoló Mini együttes a billentyűs Németh Károllyal az élen, Závodi János közreműködésével. De helyet kapott a programban az Ismerős Arcok, Deák Bill Gyula, Szebényi Dani és Mike Gotthard duója, Pál Balázs Jenő és zenekara, a Blues MD Vitáris Ivánnal kiegészülve, és még sokan mások.

A Gastroblues Klub hétfőtől szerdáig még a korábbi helyszínen lesz, majd csütörtökön az ASE Sport Étterembe költözik a Loyal Apples’ Club és a Rudán Joe Akusztik koncertjére.

 A Gastroblues Piknik és jótékonysági főzőverseny az ASE Parkban lesz, akárcsak tavaly. Július 5-én, a pénteki napon az ASE Csarnok kerül a fókuszba, ahol Laura Cox személyében ismét egy francia hölgy lesz gitárjával a színpad éke. Legújabb albuma személyes és kemény blues-rock hangzást sugall. Az Omega Testamentum a dobos Debreczeni Ferenc vezetésével tartja életben az egykori Európa-szerte is sikereket aratott zenekar népszerű dalait. A Tornóczky All Access egy új népszerű rock formáció a gitáros vezetésével.

A szombati nap és a fesztivál valószínűleg legnagyobb meglepetése a 27 éves szicíliai Matteo Mancuso gitáros lesz, aki „The Journey” című tavalyi albumával üstökösként robbant a gitárvilág egére. 

Előremutató játék- és gondolkodásmódja paradigmaváltást idézett elő. Al Di Meola úgy véli, Matteo Mancuso improvizációs képességével fényévekkel jár mindenki előtt. 

A fesztiválon jazz-rock triójával lép fel. A Mike Gotthard és Szebényi Dániel alkotta Blues MD – akárcsak tavaly – kiegészül vendégekkel, ezúttal Ganxsta Zolee és Takács Vilkó alkotta Dos Diavolos, valamint Vitáris Iván csatlakoznak hozzájuk. Talán sokan meglepődnek: a 2019 óta működő Dos Diavolos valódi déli bluest játszik két akusztikus gitárral, saját és klasszikus blues darabokkal. A zene él tovább, a Mini együttes a billentyűs Németh Károly vezetésével viszi tovább Török Ádám szellemét és zenei munkásságát. A fesztivál állandó vendége a hegedűs Kézdy Luca és csatlakozik hozzájuk a régi barát, Závodi János gitáros. A formáció Török Ádám iránti tiszteletből nélkülözi a fuvolát. A többiek a régi Miniből Balogh „Szivacs” Jenő (dob), Paróczai „Tacskó” Attila (basszusgitár), továbbá Kosik Kristóf (gitár) és Török Viktor (ének). 

A templomi koncert helyszíne változatlanul az evangélikus templom. A fellépők: Kormorán zenészeiből: Fehér Nóra, Vadkerti Imre, Koltay Kurszán, Szekeres Zoltán. Továbbá Szebényi Dániel és Mike Gotthard; Pál Balázs Jenő (gitár) és Czakó József (ének), Petruska és Pintér Petra, valamint a Gordanov Blues Ghetto.

Az ASE Parkban a Kárpát-medencei Gastroblues Piknik és jótékonysági főzőverseny zenei csemegéjét a 75 éves Deák Bill Gyula Blues Bandje és a 25 éves Ismerős Arcok szolgáltatja. A két formáció már eddig több városban adott közös koncertet. Közös produkciójuk kiemelkedő élménynek ígérkezik. A Kárpát-medencei zenekarokat a délvidéki Fehér Nóra (Kormorán), Gordanov Blues Ghetto, a felvidéki Vadkerti Imre (Kormorán), Pál Balázs Jenő Band, Joint Venture, az erdélyi (szervezés alatt) képviseli. 

A vasárnapi főzőverseny és a koncertek idén is ingyenesen látogathatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.