Hobo is fellép a Dunafeszten

Megkezdődött a Duna menti színházak fesztiválja Győrben. A Dunafeszten idén öt ország nyolc városának társulatai mutatkoznak be.

2024. 06. 05. 15:00
Hobo
Hobo. Fotó: Éberling András
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi nagy sikerű, a színházi olimpián megrendezett Dunafeszt után idén ismét Győrben gyűlnek össze a Duna menti települések színházainak társulatai június 5. és 9. között. A II. Duna Nemzetközi Színházi Fesztivál célja, hogy bemutassa a különböző nemzetek színházi identitásait, hirdetve az összetartozást a művészeten keresztül a mai szétforgácsolódó világban. A fesztivál a legpezsgőbb kulturális életű városokat hívja össze, hogy színházukon keresztül képviseljék értékeiket.

Dunafeszt
A Dunafeszt előadásainak a Győri Nemzeti Színház ad otthont. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

– Ilyen zűrzavaros és drámai eseményekkel teli világban messze a színházon és a művészeten túlmutató jelentősége van egy ilyen nemzetközi esemény megszervezésének – mondta a fesztiválról  Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A Dunafeszten összesen öt ország nyolc városának színházai vesznek részt, a budapesti Nemzeti mellett Magyarországról még a házigazda Győri Nemzeti Színház, Romániából Suceava, Braila és Székelyudvarhely, Szerbiából Újvidék, Szlovákiából Komárom, Németországból pedig Ingolstadt színháza.

Az ötnapos fesztivál idején minden este más társulatok előadását láthatják a nézők, de a programokat pódiumbeszélgetések és zenei produkciók is kiegészítik majd, Hobo A vadászat című, 1984-ben megjelent, mára klasszikussá vált albumát a negyvenéves jubileumhoz méltó módon adja majd elő június 8-án, szombaton.

De a zenei fellépők között lesz Dánielffy Gergő, a Dressing Room, a Hoppáré is.

A keddi nulladik napon tartott Stage4U diákkvízverseny után a fesztivál június 5-én indul, este a győri teátrum zenés nyitóműsorát láthatja a közönség a II. János Pál téren. A fesztivál második napján Szabó Magda Az ajtó című művét adja elő a budapesti Nemzeti Színház társulata Udvaros Dorottyával a főszerepben, de a darabban szerepel a győri teátrum igazgatója, Bakos-Kiss Gábor is, aki a főorvost alakítja majd. Ezzel párhuzamosan fut majd a Komáromi Jókai Színház előadása, Spiró György Prah című darabja. Másnap Szerb Antal és Bereczki Ágota Képtelen királyság című drámáját adják elő a győriek, a román Teatrul Maria Filotti pedig Tennessee Williams Üvegfigurák című, nagy sikerű művét. Június 8-án az ingolstadti Stadttheater zenés komédiáját, az Old Friendst láthatjuk, másnap a fesztivált a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása zárja, Martin McDonagh Leenane szépe című darabját adják majd elő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.