Háromezer kötetes könyvkamion parkol le a Balatonnál

A helyiek külön is büszkék lehetnek a fesztiválon vendégszereplő, balatonfüredi származású Karády Annára, aki romantikus történelmi regényeivel vált népszerűvé.

Forrás: MTI2024. 06. 06. 17:00
A fesztiválon borozgatás közben mutatják be Ambrus Lajos és Kovács Gyula Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című kötetét. A szerzőkkel Figula Mihály borász (képünkön) beszélget majd. Forrás: Figula Pincészet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és szabadtéri koncertek várják az érdeklődőket a Könyv bor jazz nevű fesztiválon Balatonfüreden június 12. és 16. között – tájékoztatta a rendezvény szervezője az MTI-t. Cserép László közölte: a Kisfaludy Színpadnál egy háromezer kötetes könyvkamion állomásozik majd, ahol a szerzők dedikálják műveiket. 

Itt lesz mások mellett Fábián Janka és a balatonfüredi származású Karády Anna, akik a romantikus történelmi regényeik révén váltak népszerűvé, dedikál Vida Ágnes pszichológus, aki a Babapszichológia és az Álomba ringató praktikák című könyveivel, illetve a gyermeknevelési és várandósságról szóló blogjával vált ismertté, valamint találkozhat a közönség Kötter Tamás íróval is.     

Rendhagyó irodalomórán mutatkozik be a Helyőrség.ma című antológia. Farkas Wellmann Endre főszerkesztő beszélget Regős Mátyás és Bék Timur költővel. Ezt követően  Szalay-Bobrovniczky Vince író és Szatmári Péter szerkesztő mutatja be A Waldheim-ügy és Ausztria című könyvét.     

Szalay-Bobrovniczky Vince könyve még mindig aktuális. Kiderül belőle, hogy osztrákok tízezrei vettek részt a náci gépezet működtetésében. Forrás: Haon.hu/Czinege Melinda

A rendezvény szervezője hozzátette: mindennap jazz szól majd a Vaszary-kertben és a Blaha Lujza utcán felállított szabadtéri színpadokon, borpavilonok, könyvsarok és vendéglátóhelyek kínálata fogadja a látogatókat. Gyerekprogramokon vehetnek részt a legfiatalabbak, a felnőtteket pedig borbemutató és borkóstoló várja.     

Cserép László beszélt arról is, hogy Herczeg Ferenc A fehér páva című regénye alapján forgatott romantikus játékfilm, a Pacskovszky József által rendezett Majdnem menyasszony összesen nyolc jelölést kapott a könyv-, bor-, jazzfesztivállal egy időben zajló Magyar Mozgóképfesztiválon. 

menyasszony_CZ_8084
Egy jelenet a Majdnem menyasszony  forgatásáról Ráckeresztúrról. A képen Kelemen Hanna látható. A fesztiválon az alkotók beszélni fognak erről a filmről is. Fotó: Kurucz Árpád

A filmről az alkotók beszélgetnek majd, köztük Hajdu Tibor, az egyik főszereplő. Bemutatják Frenyó Zoltán filozófus, eszmetörténész Európa című kötetét is – mondta. A három Cholnoky fivér, a két író és a geográfus történetét meséli el Géczi János író a Tiltott ábrázolások könyvéből című kötetében, melyet maga a szerző mutat be. 

Antall Józseffel a világszínpadon címmel írt könyvet a rendszerváltozásról és az első szabadon választott miniszterelnökről Kodolányi Gyula. A szerző 1989-től Antall József, majd Boross Péter miniszterelnök külügyi tanácsadója volt, közvetlen közelről szemlélte az akkori eseményeket, ezekből oszt meg néhányat az irodalmi esten – fűzte hozzá. 

Borozgatás mellett ismerhetik meg az érdeklődők Ambrus Lajos–Kovács Gyula Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című kötetét, a szerzőkkel Figula Mihály borász beszélget majd.     

Praznovszky Mihály irodalomtörténész Madách-enciklopédia című kötetéről beszél majd, amely egy 372 címszóba sűrített elemzés Az ember tragédiájáról – fűzte hozzá a szervező, aki kiemelte: a fesztivál minden rendezvénye szabadon látogatható, de néhány program, például a borkóstoló, regisztrációköteles. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.