Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Magyar dzsesszkoncerten köszöntötte a kanadai parlament elnöke hazánk EU-elnökségét

Magyarország július 1-jén veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét Belgiumtól, és ezen alkalomból június 27-én elnökségi nyitókoncertet adott a Káel Norbert vezette Jazzical Trio Kanada fővárosában, Magyarország Ottawai Nagykövetségének szervezésében tartott ünnepi fogadáson az Ottawai Művészeti Galériában.

2024. 06. 28. 15:00
A Jazzical Trio Kanadában
A Káel Norbert vezette Jazzical Trio Kanada fővárosában, Magyarország Ottawai Nagykövetségének szervezésében adott koncertet az Ottawai Művészeti Galériában. Forrás: Magyarország Kanadai Nagykövetsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hírnévnek örvendő zenekar Vass-Salazar Mária nagykövet meghívására érkezett Ottawába, hogy ízelítőt adjon Magyarország kimagasló zenei értékeiből a kanadai hallgatóságnak. A zongoravirtuóz Káel Norbert, Oláh Péter basszusjazzbőgős, és Lakatos András dobos a klasszikus zenét, a jazz harmóniáit és ritmikai elemeit vegyítette egyedi hangzást kölcsönözve közismert dallamoknak a koncert során.

A Jazzical Trio Kanadában
Káel Norbert szerint a zongora, a basszus és a dobok egyedi és dallamos jazzical hangzást teremtenek. Forrás: Magyarország Kanadai Nagykövetsége

A rendezvényt Vass-Salazar Mária magyar nagykövet nyitotta meg, Melita Gabrič, az Európai Unió delegációját vezető nagykövet és Patrick Van Gheel, Belgium kanadai nagykövete társaságában. Az Ottawai Művészeti Galériában megtartott esemény díszvendége Greg Fergus, a kanadai parlament alsóházának elnöke volt, aki méltatta a Magyarország és Kanada hosszú múltra visszatekintő kapcsolatát és az Európai Unióval folytatott együttműködés jelentőségét. A házelnök, aki maga is jazzrajongó, elismeréssel szólt a magyar zenekar lenyűgöző előadásáról.

A mintegy négyszáz vendég körében számos prominens személyiség is jelen volt a kanadai politikai, üzleti, kulturális és tudományos szférából, a civil társadalomból, valamint a diplomáciai testületből, és a kanadai-magyar közösségből. Az esemény kiemelkedő élményt nyújtott a résztvevőknek, lehetőséget adva a magyar EU-elnökség prioritásainak megismerésére, akik egyúttal betekintés nyerhettek a magyar kulturális örökségre építő kortárs magyar zene világába is.

A Jazzical Trio külön hangsúlyt fektet a magyar zenei értékek és hagyományok megőrzésére, valamint azok modern, eredeti interpretációjára, így az este folyamán Bach, Beethoven dallamainak jazzátiratai, valamint a Kis kece lányom és egyéb Kodály gyűjtések és művek modern átiratai felcsendültek.

A Jazzical Trió első alkalommal mutatkozhatott be Kanadában. Az ottawai közönség nagyszerű hangulatban élvezte a klasszikus és jazz zene kombinációját. A Trio vezetője Káel Norbert szerint „a zongora, a basszus és a dobok egyedi és dallamos jazzical hangzást teremtenek, amely könnyen hallgatható. Azok, akik értékelik a jazz vagy klasszikus zenét, felismerhetik az eredeti művet, miközben kreatív átiratunkat hallgatják”.

Káel Norbert egyetemi oktatói és zenész karrierje mellett fontosnak tartja  a tehetséggondozást, már ötödik éve a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsor zsűritagjaként és mentoraként segíti a fiatal klasszikus zenészeket. 

Az esemény méltón ünnepelte a magyar uniós elnökséget, a magyar zenei kincsek és tehetségek nagy sikerű bemutatkozásának is lehetőséget nyújtva. A Jazzical Trió kanadai turnéja során fellépett a világhírű őslakos építész Douglas Cardinal 90. születésnapja alkalmából rendezett nagyszabású gálaesten az általa tervezett ikonikus Kanadai Történeti Múzeum épületében, valamint Albertában is bemutatkozik a Calgary JazzYYC fesztiválon, valamit az Edmonton nemzetközi Jazzfesztiválon.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.