Élő közvetítés
Svájc
ÉLŐ
Olaszország

Magyar hatás Torontóban

A kanadai magyarság egyik legnagyobb fesztiválját, a torontói Hungarofestet a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára nyitotta meg szombaton.

Forrás: MTI2024. 06. 02. 15:00
A legnagyobb magyar fesztivál Kanadában
A legnagyobb magyar fesztivál Kanadában Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztáray Péter köszönetet mondott Ontario állam miniszterelnökének a személyes jelenlétéért, amelyet a magyar politikus a kanadai magyarság és a két nemzet barátsága elismerésének nevezett. Reményét fejezte ki, hogy az idén negyedik alkalommal megtartott magyar kulturális esemény a jövőben is folytatódik, és a kanadai magyar közösség védjegyeként sok olyan kanadai látogatja majd, akinek nincsenek magyar gyökerei, de megérti a magyar emberek barátságát.

Székelykapu Torontóban Forrás: Facebook


Az államtitkár a megnyitó után adott nyilatkozatában elismerését hangoztatta a Hungarofest szervezői és a lebonyolításban részt vevő önkéntesek felé. 

Látható, hogy a kanadaiak is fontosnak tartják a magyar közösséget, amelynek tagjai közül nagyon sokan jutottak magas pozícióba, játszottak fontos szerepet a gazdaságban és a politikában 

– mondta. Azon reményét is kifejezte, hogy a Kanadában élő magyarok közül lesznek olyanok, akik elmozdulnak Magyarország felé, és hazaköltöznek.
Tapasztalatai alapján Sztáray Péter beszámolt arról, hogy a tartomány konzervatív kormánya komolyan érdeklődik Magyarország iránt, elismerve azt. A hasonló értékek és elvek révén a kanadai politikusok pozitívan viszonyulnak Magyarországhoz – fűzte hozzá.

Cifraszűrben Torontóban Forrás: Facebook


Az államtitkár a közelgő nemzeti összetartozás napja alkalmából is találkozik a kanadai magyarság képviselőivel, közös megemlékezésen vesz részt a helyi Magyar Házban, valamint istentiszteletet tartanak. Sztáray Péter fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány képviselői jelen legyenek ezeken a megemlékezéseken, mert – szavai szerint – láthatóan a helyi magyarság is őrzi a magyar történelem fájó emlékeit, valamint a boldog pillanatokat is.
Doug Ford, Ontario tartomány miniszterelnöke az egész napos kulturális esemény megnyitóján tolmácsolta magyar származású pénzügyminisztere, Peter Bethlenfalvy üdvözletét, aki hivatalos útja miatt nem volt jelen, és aki Ontario eddigi legmagasabb rangot elért magyar tisztségviselője. 

A tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a XX. században a magyarok több hullámban érkeztek Ontarióba, amelynek építésében részt vettek. Megállapította, hogy a kanadai magyarok jelentős hatást gyakorolnak a tartományra, gazdagítva kultúráját és nagyban hozzájárulva a művészethez, sporthoz, tudományhoz, gazdasághoz, politikához.


Doug Ford emlékeztetett arra is: pénteken, a megállapodás aláírása után bejelentették, hogy a magyarországi turisták és letelepedők magyar autóvezetői engedélyét Ontario tartomány elismeri, illetve azt helyi jogosítványra cserélhetik.

A konzulátus standja a forgatagban Forrás: Facebook


Az idei Hungarofest egész napos kulturális program volt, amelynek fellépői a magyar kultúra széles palettáját mutatták meg a népzenétől, néptánctól a modern zenékig. Az esemény alapítója Balla Sándor kanadai magyar üzletember, a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.