Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilm díjat a Magyar mozgókép fesztiválon

Huszonkét kategóriában osztották ki a díjakat a Moz.Go – Magyar mozgókép fesztivál díjátadó gálaestjén, a veszprémi Petőfi Színházban. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa program által közösen szervezett fesztivál június 12. és 15. között zajlott Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A Huszárik Zoltán-díjat posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték, a diákzsűri díját a Kojot négy lelke kapta. A közönség A nemzet aranyai című filmet találta a legjobbnak.

2024. 06. 16. 13:05
mozgókép
Koltai Lajos filmrendező és alkotói csapata a Magyar Mozgókép Fesztiválon Fotó: Kalló Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nyitotta meg a gálát. Kiemelte, hogy Veszprém és környéke évtizedek óta ideális színtér a filmezéshez. – Abban bízom, hogy mivel évek óta otthonra lel itt a Magyar mozgókép fesztivál, bizonyítani tudjuk, hogy Veszprém nem csak díszletként szép város. Az itt élő emberek szofisztikáltsága, a város kulturális kínálata biztosítja, hogy Európa egyik kulturális fővárosáról van szó, ahol a kultúra az emberi közösségeket gazdagítja, erősíti – hangsúlyozta a miniszter. Káel Csaba filmipari kormánybiztos köszöntőjében többek között úgy fogalmazott, manapság egyre kevesebbet olvasnak az emberek, a mozgókép vált a fő információforrássá. Kiemelte, hogy a fesztiválon teret adtak a 110 éves magyar animációnak, hiszen számos rajzfilm szerepelt a kínálatban.

mozgókép
A nemzet aranyai című dokumentumfilm alkotói a Magyar mozgókép fesztivál gáláján (Fotó: Bodnár Boglárka)

A Magyar mozgókép fesztivál díjazottjai

Idén is ötfős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró. Ternovszky Béla lapunknak elmondta, hogy legjobb meggyőződésük szerint döntöttek. 

Természetesen voltak véleménykülönbségek a zsűri tagjai között, de konszenzusos döntések születtek. Az előzsűri által kiválogatott filmek jó színvonalat képviseltek, ez optimizmusra ad okot a szakma jövőjét illetően. Komoly nézőszámot hozó produkciókat is láttunk, ami szintén visszaigazolás. Készülnek jelentős, nemzeti büszkeségre okot adó projektek, akár történelmi sorozatok, akár dokumentumfilmek esetében

– fogalmazott a zsűri elnöke. 
A legjobb játékfilmnek járó díjat a Semmelweis című alkotásnak ítélte a zsűri, a legjobb rendező díját Koltai Lajos vihette haza. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi László kapta a Semmelweisben bemutatott játékáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanazért a filmért. A legjobb zeneszerző díját Pacsay Attila kapta a film zenéjéért. A legjobb díszlettervezőnek Pater Sparrow-t tartotta a zsűri a Semmelweis világáért. Koltai Lajos nagyon elégedett a kapott díjakkal, de sajnálja, hogy két főszereplője nem kapta meg az elismerést. 

Sokat jelent ez a rangos, szakmai díj, hiszen itthon kaptuk meg. Fontos ez a rendezvény, jó találkozni a kollégákkal, együtt ünnepelni

– emelte ki a filmrendező. 

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategória díját A nemzet aranyai című munkájáért Zákonyi S. Tamás kapta és szintén ő vehette át az idén először odaítélt legjobb producer díjat és a közönség is ezt a filmet találta a legjobbnak.

Zákonyi S. Tamás lapunknak elmondta, hogy a vízilabda világa már gyerekként elvarázsolta. Mindig vele maradt a tisztelet, a rajongás a sportág iránt és filmesként 2000-ben kezdett el foglalkozni a témával. Nagyon büszke a díjakra és a közönség elismerésére. 

A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert – Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri, a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta. 

A legjobb elsőfilmes díját Breier Ádám érdemelte ki a Lefkovicsék gyászolnak című filmjéért. A legjobb női főszereplő kategóriában a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Bezerédi Zoltánt díjazták a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb tévéfilmnek járó díjat Rohonyi Gábor kapta a Bolond Istók című alkotásáért. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert. A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, amely a diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki című munkájáért. 

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért. A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vette át a Valami madarakért, a legjobb vágó díját a Libertate ’89 – Nagyszebenért Lemhényi Réka kapta. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért. 

Idén is átadták a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Huszárik Zoltán-díját. Az elismerést az az alkotó kapja, aki kimagasló teljesítményével jelentős hatást gyakorolt a hazai filmművészetre, és munkáját a közmédia televíziós csatornáján az elmúlt évben bemutatták. A díjat posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték, melyet fia, Vitézy Péter vett át.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.