Klebelsberg Kunó feleségéről készült színmű

Klebelsberg Kunó felesége, Botka Sarolta életéről készült Hedry Mária Árnyéksors című drámája, amelynek ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg-kastély Kamaraszínházában. A színművet az Összetartozás ünnep családi fesztivál részeként mutatják be a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.

2024. 06. 05. 19:00
Majzik Edit a főszereplő
Majzik Edit a főszereplő Forrás: Klebelsberg Kastély Szalon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színmű visszaidézi a házaspár életének itt töltött éveit, majd az özveggyé vált Botka Sarolta kitelepítését és az értékes könyvtár és épületegyüttes szétrombolását. A mű elsődleges forrása Klebelsberg Kunóné kitelepítés alatt írott, Életutunk című naplója volt, emellett korabeli dokumentumokat, egyéb forrásokat és tanulmányokat is felhasznált a szerző. A mű által megismerhetjük egy kivételesen nagy formátumú politikus és a polgári származású asszony szerelmi házasságának mindennapjai mögött a XX. század ellentmondásokkal teli drámáját. Bemutatja a Monarchia szétesésétől Trianonig, az I. és II. világháborútól az azt követő kommunizmusig, a kitelepítésig a teljes nincstelenségbe taszított Botka Sarolta megpróbáltatásait.

színmű
 Gajdó Delinke  a  színmű többi női szerepét játssza. Fotó: Klebelsberg Kastély Szalon

A színmű a házaspár életébe is bepillantást enged

A dráma nemcsak Botka Sarolta küzdelmes életét tárja a néző elé, hanem Klebelsberg Kunó emberi karakterébe és munkásságába is bepillantást enged. Botka Sarolta szemszögén keresztül láthatja a néző Klebelsberg életművét, bemutatja hazánk legkiválóbb és legnagyobb hatású kultuszminiszterének kivételes egyéniségét, ily módon a darab hiánypótló feladatot is betölt. Kivételes lehetősége a múltidézésnek, ha a művészet találkozik a tudománnyal és ebben az egységben a megidézett személyeket visszahelyezi egy alkotás által saját közegükbe, mint Klebelsberg Kunó feleségét, Botka Saroltát Majzik Edit Jászai Mari-díjas színművésznő játéka által. A többi női szerepet Gajdó Delinke, a férfi szerepeket Petneházy Attila játssza. A látvány Libor Katalin munkája, a darabot Petneházy Attila rendezi, producere Szollár Péter, a Klebelsberg-kastély igazgatója.

színmű
A rendező és a férfi főszereplő Petneházy Attila. Fotó: Klebelsberg Kastély Szalon

A színmű éppoly körültekintően támaszkodik a tudományos kutatásokra, mint amennyire a napló általi személyes élményeket átengedi az írói fantáziának és életre hívja a férje árnyékában, a látszatra csillogó világban egyre magányosabbá váló asszonyt. Hedry Mária a darab születéséről és annak hátteréről így nyilatkozott: 

A politikától idegenkedő nő belső vívódásai áttetszenek a napló lapjain. A konkrét történések azonban inkább a korabeli újságok egy-egy rövid tudósításaiból vagy korabeli újsághírekből születtek, mint például a Városházán hirtelen elhalálozott Hubay Jenő felesége éppen Klebelsbergnénél volt uzsonnán. A konkrét Klebelsberg-idézeteket női érzékenységgel lehetett Botka Sarolta gondolati világa közé iktatni. A kor, jobban mondva korok háttértablójának felvázolásához viszont Ujváry Gábor nagyszerű Klebelsberg-tanulmányai, Bethlen István írásai, Romsics Ignác tanulmánya Bethlenről és maga Klebelsberg beszédei, cikkei adtak erős alapot

 – mondta a szerző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.